Annas guidning: Hur får jag min son att sluta oroa sig?

Vår 8-årige son har alltid varit orolig och skör. Snart ska jag åka på en 10 dagar lång jobbresa, vilket inte hör till vanligheten, och han är så rädd att något ska gå fel. Hur kan jag hjälpa honom att känna sig trygg?

Text: Anna Strandlind
Foto: Getty Images

Min 8-årige son avskyr förändringar

Hej Anna, jag ska åka på en jobbresa om en månad och vara borta i 10 dagar.

Vår 8-årige son har alltid varit väldigt känslig, skör och orolig och han avskyr förändringar. Jag har valt att inte berätta något för honom ännu, då jag vet att han skulle reagera negativt och jag har funderat på hur jag ska presentera det på bästa sätt och inte bara säga det rakt ut.

Nu blev det dessvärre inte så, då min make redan har sagt det till honom utan min vetskap. Jag fick reda på det då vår son en kväll i soffan började gråta och sa att han att jag inte får åka för att jag kommer krascha med flygplanet. (Helt adekvat att han är orolig och inte vill att jag ska vara borta så länge, speciellt eftersom jag sällan brukar resa och aldrig så här långt).

Min önskan nu är att få råd i hur jag bäst kan göra honom trygg inför min resa? Jag tror att detta kan bli en väldigt jobbig period för honom, men önskar att det kan bli något som stärker honom i stället. Han är trygg hemma med sin pappa och syskon och vi har flera i släkten i närheten som han känner väl. Men jag vet att detta påverkar honom mer än de flesta barn då han alltid varit väldigt intuitiv och ångestbenägen.

Vänliga hälsningar,

En orolig mamma

Anna Strandlind svarar: Förstora inte upp det för mycket

Hej du fina mamma!

Jag kan förstå din känsla inför att åka i väg från dina barn och oroligheterna runt det, men du ska få några tips som kan underlätta. Tänk på vad och hur du pratar om din resa. Förstora inte upp denna resa för mycket, utan prata bara lugnt om den. Berätta att du kommer att jobba och att du hör av dig. Att du finns hos honom bara ett telefonsamtal bort och att du kan ringa honom när du inte arbetar. Du behöver inte prata om flygresan om han inte nämner det flertal gånger, om det kommer upp så förklara för honom hur säkert det är att flyga.

Var sedan lugnt positiv och trygg i ditt beslut. Det är inte vad du säger som din son lyssnar på, utan vad du sänder ut i ditt kroppsspråk och din energi. Om du blir osäker så tvivlar han också. Ju mer du kan släppa på oron runt din resa och hans reaktioner, desto tryggare blir han.

Han är inte van vid att du reser och det skapar oro och tvivel. Det kommer det kanske alltid att göra mer eller mindre, men om han får träna på detta så kommer han också att förstå att du kommer tillbaka och då stärkas inom sig själv.

Det viktigaste är att du inte har dåligt samvete, för det blir i så fall detta du sänder ut och barn är enormt intuitiva. Så var inte orolig, han har ju sin pappa och andra fina människor runt sig. Dessa människor är lika viktiga för honom såklart och de är en stor trygghet för honom. Barn kan inte alltid få som de vill, utan det är olika prövningar i livet och det är där vi alla växer.

Att åka bort är inte samma sak som en separation, din son kommer att förstå det med erfarenhet. Om du tycker att din son har ovanligt mycket oro och har varit ångestbenägen under lång tid, kan du ta hjälp utifrån. Men detta kan också vara något tillfälligt, han är i den åldern då man funderar över mycket, till exempel existentiella frågor.

Ha nu en bra jobbresa och se detta som en utveckling och ett växande hos er båda.

Varma kramar,

Anna

 

Skicka din fråga till Anna Strandlind

Nu kan du få coachning av Anna Strandlind, som också använder sig av sina mediala kunskaper när hon hjälper människor att utvecklas. I varje nummer av Nära svarar hon på en läsarfråga och ger dig råd för hur du kan växa och nå inre framgång inom olika områden i ditt liv.

Annas guidning 500.jpg

Gör så här: Skicka ditt brev till guidning@tidningennara.se

Du är helt anonym! Anna väljer ut en fråga och besvarar den tillsammans med andra kloka råd i tidningen. Svaret kan även komma att publiceras på tidningennara.se/guidning. Anna använder både sin mediala och coachande förmåga. Välkommen med din fråga!

Läs Annas senaste svar här

Prova Annas webbkurs om djurkommunikation

Läs de senaste råden från Anna:

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.