Annas guidning: Vad ska jag göra för att inte bli utbränd?

Mitt jobb är just nu så pass stressigt att mina hjärtbesvär börjar märkas av igen. Hur kan jag må bra och undvika att bli utbränd?

Text: Anna Strandlind
Foto: Getty Images

Hej Anna!

Det råder stress på mitt jobb som ledning och många på jobbet bara blundar för. Just nu är det många på jobbet som är på sina semestrar, inga vikarier som ska komplettera deras platser (kommunen måste spara pengar), nya ärenden fast man kom överens om att inte starta upp ett nytt ärende då vi inte är en hel arbetsgrupp.

Mina tidigare förorsakade hjärtbesvär har börjat märkas av nu igen efter stress på jobbet att hinna med, att vara en bra och duktig arbetare, som ny ska man duga. Jag är för att jobba och att uppfylla krav på jobbet. Många är inte där. Mycket lättja på jobbet. Vad ska jag göra för att må bra och inte bli utbränd?

Tacksam, Coka

Anna Strandlind svarar: Ta kontakt med din chef och berätta som det är!

Hej Coka!

Jag förstår att det är tufft nu för du vill så väl och det är viktigt för dig att göra rätt och visa att du kan, då situationen är som det är. Men nu är det dags att sätta gränser och förstå dina egna behov, även om det kan vara jobbigt att verkligen lyssna inåt. Jag ska berätta något för dig som kan göra att du förstår varför du känner som du gör och varför du lägger så mycket ansvar ”på dina axlar.”

Jag vill gå tillbaka till din uppväxt. Du har säkert haft en mamma eller någon annan förebild som inte hade det så lätt i livet, utan ofta fick kämpa för saker och ting. Så kämpandet har blivit en vana för dig i livet. Det finns med som en del av dig. Du har säkert också hört: ”Att man inte får något gratis här i livet” utan att det ”bara är att hugga i”. Din uppväxt har skapat dina vanor och din sanning. Men är allt sant som vi lär oss? Svar nej!

Våra känslor är vår inprogrammering och det kommer från vad vi har blivit övertygande om i livet, en vana som blivit repeterad så många gånger att den blir en sanning för oss. Ofta har vi fel bild av oss själva om vad vi kan, eller tron på vad vi kan. Jag har nämnt detta tidigare i mina svar och jag tar upp det igen för det är så viktigt. 70 procent av oss alla är negativt inprogrammerade, för vi tror mer på det som är negativt än det som är positivt. Men det är ingen sanning. 95 procent av det vi gör, gör vi på ”autopilot”. Vi skapar ett mönster, en vana som inte är bra för oss för vi tänker inte rätt. Eller rättare sagt, det innebär att vi tänker inte alls, vi bara gör saker enligt ett mönster.

97 procent kommer från vårt undermedvetna, och det är dina känslor som skapar dina resultat. Din uppfostran/ditt mönster som du har fått med dig i livet och som blir din sanning. Men kom ihåg att du kan skapa nya vanor, genom nya idéer och tankar som repeteras många gånger. Då får du tron på något nytt, dina handlingar blir annorlunda och du når nya resultat!

Om du inte tänker i nya banor, blir medveten om vad du vill och blir känslomässigt involverad i det du vill ha, då kommer du inte att stanna kvar i samma mönster. Med samma resultat. Så nu är det dags för dig att sätta nya mål och inte lägga mer kraft på det som varit. Det du tänker får du tillbaka, så tänker du på oro och stress, får du mer av det. Därför föreslår jag att du gör så här:

  • Ta kontakt med din chef eller den som har ansvar på ditt arbete nu och berätta som det är! Det är enormt viktigt. Du är inte ensam om detta som du upplever, det lovar jag dig.
  • Ge dig själv kärlek nu, för om du inte ser dina egna behov först kommer du alltid att uppleva stress och ge till andra. Då gör du dig själv ännu mer illa. Jag vill att du ställer dig frågan vad du egentligen vill ha i ditt liv. Vad har du för passion? Vad älskar du att göra? Vad blir du glad av? Vad saknar du?

 

Detta kan innebära att du kanske känner att du ska göra något helt annat än du gör idag och då är det enormt viktigt att du inte nonchalerar din dröm utan börjar agera och ta stegen mot ditt nya mål!  När du kämpar för att få det du vill ha, är det detta du drar till dig! Det är avgörande för dina nya resultat.

Ta beslut idag! Agera sedan direkt mot det du vill ha, bemöt dina rädslor och lämna det jobbiga bakom dig, för det är dags att se framåt.

Jag ser ett nytt jobb som väntar ”runt hörnet”. Det är ett jobb där du är mer ”styrande”, där du leder dig själv och andra som du trivs med. Det kan vara en utveckling av det du gör idag. Du har ett hjärta av ”guld” så ge dig själv lite av guldet. Du är så värdefull! Ställ dig frågan: ”Vad skulle en ängel ge mig för råd nu?”. Agera efter det! Det innebär att du behöver sätta tydliga gränser.

Jag hoppas att jag hjälpt dig på vägen. Lyssna nu på ditt hjärta och dina behov. Det blir bra!

 

Varma kramar från mig,

Anna

Skicka din fråga till Anna Strandlind

Nu kan du få coachning av Anna Strandlind, som också använder sig av sina mediala kunskaper när hon hjälper människor att utvecklas. I varje nummer av Nära svarar hon på en läsarfråga och ger dig råd för hur du kan växa och nå inre framgång inom olika områden i ditt liv.

Annas guidning 500.jpg

Gör så här: Skicka ditt brev till guidning@tidningennara.se

Du är helt anonym! Anna väljer ut en fråga och besvarar den tillsammans med andra kloka råd i tidningen. Svaret kan även komma att publiceras på tidningennara.se/guidning. Anna använder både sin mediala och coachande förmåga. Välkommen med din fråga!

Läs Annas senaste svar här

Prova Annas webbkurs om djurkommunikation

Läs de senaste råden från Anna:

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.