Varför får jag inte bukt med mina hormoner? Anna Strandlind svarar

Jag har haft problem med mina hormoner i många år och nu börjar orken ta slut. Trots att jag kämpar och gör allt för att må bra når jag inte dit. Hur ska jag göra för att hitta balans?

Text: Anna Strandlind
Foto: Getty Images

Jag får inte bukt med mina hormoner som ställer till problem för mig

Hej Anna!

Jag känner mig maktlös emellanåt, kämpar så för att må bra. Har levt med svåra pms-symtom i många år och nu är jag 52 år. Har provat ALLT men inget hjälper fysiskt eller psykiskt. Äter bra kost, motionerar, gör yoga och meditation, dagliga promenader med mina hundar. Har ett bra liv med ny sambo sedan något år och två vuxna, utflugna barn. Jobbar som sjuksköterska, vilket oftast är stressigt, och jag har haft utmattningsdepressioner några gånger i mitt liv.

Varför får jag inte bukt med mina hormoner som är orsaken till mycket av mina bekymmer? Nu är det även klimakteriet som spökar…… Orken tar fort slut! Vad ska jag jobba med? Känner att jag skulle göra något annat men vet inte vad, hur jag än går in i mina tankar och försöker. Hoppas att du får till dig något som kan hjälpa mig.

Mvh S

Anna Strandlind svarar: Glädjehormoner kan skapa balans i ditt liv

Hej S!

Det är dags att du ser över din situation, för du beskriver att det är stressigt och att du har haft utmattningssymtom. När vår själ och vår kropp bli utsatt för stress under längre perioder, påverkar det också våra hormoner, kroppen, andningen och tankarna som inte blir ”klara” eftersom vi kör på för hårt. Vi tror att vi gör rätt när vi gör så gott vi kan.

Vad gäller hormoner så tycker jag att du ska se över dina ”glädjehormoner” – oxytycin, endorfin, dopamin och serotonin. Jag är ingen läkare, men jag vet att dessa hormoner kan skapa balans i kroppen hos många människor. Detta kan leda till välmående och högre energi. Du är sjuksköterska och vet kanske redan detta, men jag vill ändå påminna om det. Allt i våra liv bygger på känslor och dessa hormoner är ”känslohormoner” som bringar glädje.

Här beskriver jag lite kort dessa hormoner: 

  • Oxytocin utsöndras vid beröring som massage, mys, omfamning, sex med mera.
  • Serotonin utsöndras när vi hittar lugn, när vi känner oss tillfreds, vid rörelse, sömn, god mat.
  • Endorfin utsöndras till exempel vid fysisk träning, kontakt, vid lust.
  • Dopamin utsöndras vid hoppfullhet, personlig utveckling, när vi når uppsatta mål, upplevelsen av att känna sig ”taggad”.

Det gäller att hitta en balans i alla dessa, för mycket eller för lite skapar en viss obalans. När jag skriver ”för mycket” menar jag som ett exempel oxytocin – för mycket massage i timmar kan ju stressa kroppen och skapa negativ påverkan.

Jag tror att det är dags för dig att verkligen gå inåt, ställa dig följande fråga och svara från hjärtat: ”Hur ville jag leva om det inte fanns några begränsningar?” Välj sedan tre saker som känns allra viktigast av allt det du fått till dig och skriv ner dem.

Till sist skriver du ner tre saker du kan göra nu och framåt, saker som tar dig ett steg närmre det du vill nå. Detta är enormt viktigt att du gör, för om du inte fattar beslut om att skapa något nytt, kommer du att stå kvar på samma ruta. ”För att få de saker du aldrig haft, måste du göra saker du aldrig gjort”.

Du är skaparen i ditt liv. Allt det goda du har i ditt liv har skapats av Dig! För att kunna skapa så finns det en skapare, det är Du! Du skapar inifrån och utåt i den fysiska världen, inte tvärtom. Allt skapas två gånger, en gång i ditt sinne och en gång i din fysiska värld.

Och kom ihåg att det du går runt och känner, det får du mer av! Så vad är du mest känslomässigt involverad i under dagarna? Bli medveten om att du kan välja att lägga energier på det du vill ha, i stället för tvärtom. Om vi kan ”tänka” oss ”sjuka”, så kan vi också tänka oss friska. Så sikta nu på det du vill ha, för du har kraften och storheten. Ta beslut idag om vad du vill ha och känna, inte vad du tror att du kan. Bemöt dina rädslor och ta nya steg, bli känslomässigt involverad i det du vill ha och handla efter det, då ser universum till så att rätt idéer, rätt resurser och rätt personer kommer till dig.

Du får svar på vägen, så våga nu! Jag ser en god förändring i ditt liv, något som gör att du kommer till insikt och mår bättre.

Varm kram

Anna

Skicka din fråga till Anna Strandlind

Nu kan du få coachning av Anna Strandlind, som också använder sig av sina mediala kunskaper när hon hjälper människor att utvecklas. I varje nummer av Nära svarar hon på en läsarfråga och ger dig råd för hur du kan växa och nå inre framgång inom olika områden i ditt liv.

Annas guidning 500.jpg

Gör så här: Skicka ditt brev till guidning@tidningennara.se

Du är helt anonym! Anna väljer ut en fråga och besvarar den tillsammans med andra kloka råd i tidningen. Svaret kan även komma att publiceras på tidningennara.se/guidning. Anna använder både sin mediala och coachande förmåga. Välkommen med din fråga!

Läs Annas senaste svar här

Prova Annas webbkurs om djurkommunikation

Läs de senaste råden från Anna:

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.