Hur kommer jag över min sociala fobi?

Veckans frågeställare har länge kämpat med depression och social fobi. Här ger Anna Strandlind tips på hur man kan göra och tänka för att ta sig vidare i livet och bryta negativa tankebanor.

Text: Anna Strandlind
Foto: Getty Images

Hej Anna!

Jag gör ett nytt försök att skriva för jag skulle behöva lite hopp om en framtid för att se någon mening med att fortsätta kämpa.

Jag mobbades som barn och det ledde till att jag fick en djup social fobi i tonåren, något som bara blivit värre. Jag har passerat 30 sen ett par år och behöver mina föräldrars hjälp till allt som har med människor att göra. Jag fick en asperger-diagnos i tonåren. Jag har aldrig känt att jag passar helt i den, men jag upplever att vården bara ser den och inte min problematik. Vården har mest skrivit ut antidepressiva trots att jag bara får negativa biverkningar av det.

Har på grund av mitt mående fått stora sömnproblem, så jag har inte orken att ta mig ur problemen på egen hand. Sömntabletter är vården ovillig att skriva ut, och inget annat funkar.

Gjorde ett försök med KBT på Vuxenhab för 6 år sen, där fick jag ingen hjälp hur jag skulle tänka för att klara av ett steg, och om jag inte klarade av det fick jag höra hur dåligt det var och att jag inte ville bli bra. Efter några gånger ville inte hon fortsätta med mig längre.

Började förra året prata med en psykolog och känner att henne hade jag behövt träffa för flera år sedan. Det går framåt, men jag har för stora problem med sömnen och måendet för att jag ska orka ta till mig det hon säger och kämpa fullt ut.

Jag hade en nära vän som betydde mycket men hon sa upp kontakten för många år sedan på grund av missförstånd med min fobi och mitt mående. Jag skulle behöva ha henne i mitt liv, men är inte i skick att ta kontakt med henne igen och jag vill inte att vi ska återta vänskapen bara för att jag ska kunna ta mig ur mina problem. Jag mår för dåligt för att kunna hitta andra vänner.

Mvh I

 

Anna svarar: Ju snällare du är mot dig själv, desto bättre mår du ihop med andra

Hej I!

Jag förstår att det är tufft för dig, men jag ska berätta hur du kan förändra din situation genom att bli mer medveten om det du vill ha och hur du tar dig dit steg för steg.

Situationen du befinner dig i och ditt mående är också det du sänder ut till omvärlden. Många vill ha saker de inte har, önskar att något annat ska hända i livet. Många sätter mål och väntar bara på att något ska ske, och blir besvikna när det aldrig händer. För du måste tänka som om det redan har hänt! Du måste ha bilden inom dig, bilden av hur du vill leva!

Så mitt råd till dig är att skapa en klar bild inom dig av hur du vill ha det i ditt liv. Skriv ner detta helt utan begränsningar så att det mentalt redan har hänt. För om det inte hänt, skulle du inte kunna prata om det. Och att prata om det innebär att fortsatt vara på den frekvensen och får mer av det du vill ha!

Hur är din frekvens idag? Är den hög eller låg? Jag tror att du måste vara mer känslomässigt involverad i det du vill ha, ta steg mot det du önskar i dina handlingar. Vårt fokus styr vad vår energi används till och ditt fokus bestämmer riktningen för det du vill ha. Om du inte har fokus på det du vill ha mer av, riktas det automatiskt mot något annat.

Och det går bara att ha fokus på det vi vill om vi har koll på vårt inre, och inte flyr från oss själva.

De saker som du anser är problem i ditt liv, vilka av dessa kan du kontrollera? Vilka saker kan du inte kontrollera?

Om du tittar närmare på detta kommer du att märka att du tänker mycket i dåtid. Sådant du inte kan styra över, som dåtid och oro framåt, ska du rensa bort. Det och annat som inte gynnar dig. För det är detta som gör dig trött, stressad och orolig. Du ska träna dig på att släppa motståndet, det är då du kan fixa en bättre tillvaro.

Tänk på att ju snällare du är mot dig själv, desto bättre mår du ihop med andra. Om du klankar på dig själv så förminskar du dig och då är det den attityden du sänder ut. Så döm aldrig dina egna eller andras resultat. Du är en fulländad själ som kan förändra, och när du förändrar ditt inre förändras även din yttre värld. Du attraherar nya människor, får nya idéer och skapar nya bra situationer.

Se din storhet! Du är värd ett fantastiskt liv så ta steget dit varje dag.

 

Varmaste kramen från mig,

Anna

Skicka din fråga till Anna Strandlind

Nu kan du få coachning av Anna Strandlind, som också använder sig av sina mediala kunskaper när hon hjälper människor att utvecklas. I varje nummer av Nära svarar hon på en läsarfråga och ger dig råd för hur du kan växa och nå inre framgång inom olika områden i ditt liv.

Annas guidning 500.jpg

Gör så här: Skicka ditt brev till guidning@tidningennara.se

Du är helt anonym! Anna väljer ut en fråga och besvarar den tillsammans med andra kloka råd i tidningen. Svaret kan även komma att publiceras på tidningennara.se/guidning. Anna använder både sin mediala och coachande förmåga. Välkommen med din fråga!

Läs Annas senaste svar här

Prova Annas webbkurs om djurkommunikation

Läs mer

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.