Hannah skickar healing via sina goodo-dockor: Min väns ben läkte över en natt

Var kan man möta drottning Elizabeth, Abba, Greta Thunberg och statspidemiolog Anders Tegnell på en och samma plats? Jo, hemma hos dockmakerskan Hannah Dohnfors. Hon gör decimeterhöga avbilder av människor som inspirerat och berört henne, världskända som okända. Och fyller dem med kärlek och helande energi.

Text: Viveka Lindgren
Foto: Privata bilder

Pinocchio är den klassiska sagan om mäster Gepetto som skapar en levande men elak och illasinnad trädocka. Berättelsen om den onda dockan (som här så småningom blir god) för tankarna till just voodoo-dockor, dessa magiska och skrämmande avbilder av människor, enbart gjorda för att framkalla sjukdom, lidande och död hos den de ska föreställa.

Men istället för att sända hatiska känslor eller illvilliga tankar om hämnd till en fiende, är Hannah Dohnfors dockor till för att ge omsorg, tröst eller healing till de som behöver det.

– Goodo ska göra gott – do good, det finns ju med i själva namnet, berättar Hannah.

Hennes egen kärleksfulla utstrålning och de mjuka tygdockornas varma, vänliga färgtoner, tycks vara så långt från voodoons onda värld man kan komma.

Allt började egentligen för tolv år sedan. Med en nära vän boende i Grekland.

– Han skrev och klagade på sin ständiga trötthet och återkommande huvudvärk och bad att jag skulle sända honom goda, helande tankar. Då fick jag idén att sy en docka som föreställde honom.

– Den ska jag sköta väl om och du kommer att må toppen! sa jag. Snart efteråt ringde han och berättade att han blivit så mycket piggare. Och huvudvärken var märkligt nog helt borta! berättar Hannah.

Detta blev hennes första goodo-docka och efter det fortsatte hon sy dem för släktingar och vänner.

– Till en början behöll jag dem själv och verksamheten kallade jag Hannahs Hem. Dockorna blev efter hand så många att jag började ge bort dem till personerna de föreställde. Så småningom kom även beställningar och Hannahs Hem förvandlades till ett dockmakeri.

20211109-Abba-Goodo-docka-1200.jpg Abba i Waterloo-kläderna.

Sydde tygdockor i skolan

Hon har också arbetat som tecknare, fysioterapeut och terapeut. För några år sedan gav hon ut hon boken Terapeutiska skattkistan tillsammans med sin mamma, beteendevetaren Annmari Dohnfors.

Som dockmakare är Hannah närmast självlärd.

– Jag har ritat och målat hela livet och som barn gick jag i Waldorfskola med sin antroposofiska betoning på det konstnärliga skapandet. Barbie var tabu. I stället lärde vi oss tillverka egna tygdockor som man kärleksfullt skötte om.

– Ett stort intresse för andlighet har gått som en röd tråd i släkten på mammas sida. Därför har det känts naturligt att använda dockorna både för healing och rent terapeutiskt i arbetet – att leka för att läka. Samtidigt har detta blivit som en helande terapi för mig själv. Det var precis rätt just då att bli “dock-mamma”, under en tid när jag kände mig lite ledsen över att jag inte hade några egna barn, säger Hannah.

Med goodo-dockorna fick hon i stället människor i sin omgivning att må bra.

– När jag pysslade om dem var det som att jag pysslade om personerna de föreställde, det blev som en sorts distanshealing.

Handlade det om ett barn som inte ville gå till skolan, sydde hon en docka som satt i en skolbänk och läste i en bok. Den kunde i stället få en värmande halsduk om mottagaren hade ont i halsen.

– Var det en person som led av sömn­problem bäddade jag ner dockan på kvällen. På morgonen “väckte” jag den så att den fick stå uppe på dagen igen.

En av Hannahs vänner drabbades av allvarlig blodförgiftning i benet när han var på semester i Thailand. Kallbranden spred sig och det blev tal om att amputera.

– Han var förtvivlad och ringde som en sista utväg till mig för att jag skulle skicka helande energier. Jag hade då redan gjort en goodo-docka till honom och nu höll jag om dockans ben samtidigt som jag tänkte intensivt på det ben som skulle räddas. Nästa morgon ringde min vän och berättade helt överlycklig: “Läkarna begriper ingenting. Det såg inte alls bra ut, men nu har det vänt och benet har börjat läka.”

– Visst kan sådana händelser handla om mycket ovanliga sammanträffanden, men det är svårt att tro annat än att goodo-dockorna faktiskt kan användas för avståndshealing, iallafall om mottagaren vet om vad som sker.

20211109-Greta-Thunberg-Goodo-docka-1200.jpgGreta Thunberg som hon såg ut i början av skolstrejken.

Anders Tegnell fick en docka

Hannahs dockor har även skänkt tröst till människor som förlorat en närstående. En sörjande man vars fru gått bort fick två goodo-dockor, en av hans fru och en av honom själv. Mannen upplevde då att de båda nu var “tillsammans igen på samma plats”.

– Något som jag upplevt under åren är att dockorna ”bygger” broar mellan människor, berättar Hannah.

Hon har sytt flera dockor till den mördade journalisten Kim Walls föräldrar.

– De har berättat att detta hjälpt dem i deras sorg och blivit nära vänner med mig genom dockorna.

Några andra som Hannah tyckte behövde lite stöd och tröst under det tunga pandemiåret var Anders Tegnell och Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten.

– De och andra forskare fick ju utstå så mycket hat och kritik att jag skickade dem uppmuntrande goodo-dockor, något som faktiskt blev riktigt uppskattat.

Dockorna görs oftast av ylletyg med detaljer i andra material, men det är inte några exakta avbildningar det handlar om.

– Jag försöker istället att besjäla dockorna med förebildens personlighet, färger och utstrålning, De blir både en fysisk och en andlig symbol för en speciell människa.

Att använda sådant som hårstrån, blod eller spott i sitt skapande, som i voodoo-traditionen, är helt otänkbart för Hannah. Likaså att sy en docka av någon hon ogillar.

– Enda undantaget är nog en jag gjorde av Donald Trump. Just den är kanske ingen snäll goodo-docka, men jag ville ändå inte sända dåliga energier till honom, det räckte att det blev en lite orangefärgad karikatyr.

20211109-AndersTegnell-Goodo-docka-1200.jpgAnders Tegnell och Johan Carlson ror i land i en silverbåt.

Inspireras av de som berör

Hannah har också sytt flera dockor för egen del av favoritkändisar som Mikael Wiehe, Kylie Minogue, Rolling Stones, Greta Thunberg, Abba i platåskor och glittriga scenkläder från Eurovision 1974 då de vann med Waterloo och Lemmy från hårdrockgruppen Motörhead. Sju versioner av engelska drottning Elizabeth står uppställda bredvid varandra i de olika dräkter och hattar som drottningen burit genom åren.

Oftast hämtar Hannah inspiration till sina dockor från människor i sin närhet. Det kan vara vänner, offentliga och kända personer eller bara någon hon mött som berört henne starkt.

– Men alla som vill kan beställa en liten “mini-jag” eller en goodo-docka av sitt barn, sin partner, släkting eller vän att ta hand om.

Det här är Hannah Dohnfors

Ålder: 42 år.
Bor: I Sköndal utanför Stockholm.
Familj: Mamma Annmari, syster med familj, vänner – och alla dockorna.
Gör: Är dockmakare, tecknare, sjukgymnast och terapeut.
Aktuell med: Goodo-dockorna och boken Terapeutiska skattkistan (Parthenon förlag & Bokhandel) tillsammans med mamma Annmari Dohnfors, beteendevetare och terapeut.
Andlighet för mig: Medmänsklighet, trygghet, ljus, änglar, kärlek och universell kunskap.
Livsmotto: ”Att leka för att läka.”
Kontakt: hannah@dohnfors.com
Instagram: @hannahdohnfors

 

Voodoo – den svarta magin

Voodoo är egentligen ett samlingsnamn för flera olika religioner med inslag av andedyrkan som finns på Haiti och i flera länder i Mellanamerika, Västafrika och även USA:s sydstater.

Voodoon kom framför allt att utvecklas på Haiti av de västafrikanska slavarna som fördes dit på 1700-talet då ön var en fransk koloni. Detta blev en blandning av uråldriga afrikanska ritualer och även av fransk magi och katolicism.

Inom voodoon åkallas gudomliga krafter och andeväsen genom olika magiska ceremonier, där den mest kända är ritualerna kring voodoo-dockan. Den som vill skada en annan människa kan då be en voodoopräst att tillverka en docka. Den kan göras av vilket material som helst, ofta av rep, garn, tyg eller vax. Man ska då helst lägga in hårstrån, naglar, spott eller blod från offret inuti, eller sy hela voodoo-dockan av ett klädesplagg som den personen burit för att på så sätt få kontakt med offrets själ.

På Haiti finns en tradition att fylla dem med kyrkogårdsjord, de dödas ben eller giftiga växter, om man verkligen vill förgöra en fiende. Att sticka nålar i voodoo-dockan ska orsaka smärta i de kroppsdelar man stuckit. Sticker man på hjärtats plats dör offret.

Enligt moderna forskare handlar det om att starkt voodootroende personer kan skrämmas till sjukdom eller död. Denna svarta magi tycks bara fungera om den drabbade själv fått veta att en voodopräst har en i sitt våld.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.