Hitta ditt kraftdjur!

Om du vill utvecklas andligt kan du ta hjälp av djurens visdom, det menar Carina Solöga. Hon har sedan barnsben känt av en speciell själsfrändskap med naturen och djuren. Hennes bok Djurens språk används ofta som ett lexikon för att lära mer om det djuren har att säga oss.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Privat, Wiking Högman

Ett kraftdjur är högst personligt, vilket innebär att ens kraftdjur oftast är en själ som man har en god relation till, berättar andliga vägledaren och författaren Carina Solöga VildVittra Högman. Hon menar att djuren på Andra sidan vakar över oss människor här på jorden och dessa djur brukar vi oftast kalla kraftdjur, just för att de ger oss visdom och styrka.

– Ni kan ha levt tillsammans i tidigare liv eller i detta. Ditt kraftdjur kan alltså leva här och nu samtidigt som det finns i andevärlden. Din följeslagare där kan också anta en annan skepnad här och nu än vad det har i andevärlden.

För att få kontakt med sitt kraftdjur kan man enligt henne göra en trumresa för just det ändamålet.

– Tänd gärna ett ljus eller bränn lite salvia och bjud in ditt kraftdjur innan du startar din trumresa. Du kan också be att ditt kraftdjur kommer till dig i en meditation. Ett annat sätt är att skapa en egen ceremoni där du kallar på det och bjuder in det till ditt liv.

Du kan även möta det i drömmarnas värld. Då ber du om ett möte innan du ska somna. Självklart kan mötet också ske i den fysiska världen.

När vi får veta vilket som är vårt eget kraftdjur kan den insikten ge oss vägledning i våra liv. För som Carina Solöga säger så är ”att veta att bli ­medveten”.

– Är du medveten om vilket som är ditt kraftdjur så är det lättare att få tillgång till detta djur och denna själs kärlek, visdom, vägledning och kraft.

En vän för livet

Goda relationer består genom liv efter liv och fortsätter att vävas samman i olika konstellationer.

– Livet är magiskt! Du kan alltid be ditt kraftdjur om vägledning inför olika vägval du ställs inför i livet. Du kan dansa med ditt djur och dela dess skepnad för att ta del av dess visdom och styrka. Du kan också kalla på det i situationer när du behöver extra kärlek eller stöd.

Carina Solöga har många gånger fått uppleva att hennes egna djur hjälper henne i det vardagliga livet. Hon är övertygad om att när man umgås med djur så gör detta oss mer lyhörda, kärleksfulla och därmed trygga. Att bli vän med ett djur är för henne det vackraste som kan ske. Att våga mötas från hjärta till hjärta utan masker och föreställningar är stort. Då har man fått en vän för livet.

– Går du ut och går med din hund kan ni dela glädjen över att ni båda är tillsammans och ute på en gemensam upptäcktsfärd. Låt promenaden vara ett äventyr och se vandringen genom hundens ögon.

– Kelar du med din katt får du lugn och trygghet. Leker du och katten tillsammans stärker det er relation och ger er båda glädje. Rider du ut i naturen på din häst lär du dig om samarbete och vikten av lyhördhet och vänskap.

Korp som kraftdjur

Det allra godaste rådet som Carina Solöga vill ge oss alla är att vi ska umgås mer med djuren, eftersom de hjälper oss att bli bättre människor. Djur lever i nuet och det är något vi mår bra av att lära oss mer om.

– Som med alla relationer – när man möts med ett öppet hjärta, här och nu så inser man att djuren är våra bröder och systrar, om än i en annan form. För mig är djuren en del av den stora familjen.

Djuren i Carina Solögas eget liv är och har varit många. Hon är uppvuxen med djur. Hon ser dem som sina familjemedlemmar, som vänner bortom tid och rum. Och förutom att hon alltid har levt tillsammans med djur så ger de henne också den vägledning hon behöver.

– För mig betyder det olika saker när ett djur dyker upp i min närhet. Det är utifrån den vägledningen jag lever och skapar mitt liv.

I Carina Solögas liv finns flera kraftdjur, och ett av dem är korpen – den stora svarta kråkfågeln.

– Min korp mötte jag första gången under en trumresa med mitt band Galdra Ting. Inför varje repetition började vi alltid med att trumma och resa tillsammans. Denna vana la grunden till den musik vi nu har gett ut.

Musik som ceremoni

Låttexterna hon skriver till musiken bygger på olika visioner och magiska händelser som hon själv har varit med om genom åren. Och många texter är rent ceremoniella eftersom hon ser musiken som en ceremoni.

– Jag sjunger, berättar och spelar i trance, vilket gör att jag från detta sinnestillstånd väver samman en åkallan, en bön, en ceremoni som vi alla är en del av – både som musiker och åhörare. Vi är alla deltagare i samma ceremoni och därmed också deltagare i ceremonins syfte. Musiken öppnar dörrar inom oss själva och leder oss in i ett annat medvetandetillstånd. Lyssnar man till musiken deltar man i ceremonin.

– Varje sång jag har skrivit är sin egen ceremoni och musiken tar med oss på en resa in i andra världar. För mig är detta vild magi och den hämtar sin kraft och styrka ur ursprunget, ur jorden och ur naturen. 

 

20210331Carina600.jpg

Det här är Carina Solöga

Bor: Orsa, Dalarna.
Gör: Sångerska, författare, håller ceremonier, ger andlig vägledning, samt är konstnär och eventhållare.
Böcker: Djurens språk, Växternas språk, Kärlekens språk, Vildmarkens barn.
Kortlek: Vildmarkens språk.
Aktuell med: Albumet Vittraland på Spotify. Är sångerska och textförfattare i bandet Galdra Ting, skapare av eventet ”Magisk Marknad” den 24–25 juli 2021 i Orsa i samarbete med Jemth Utveckling.
Vägledningsceremonier: Guidade trumresor och ceremonidanser på Facebook i den slutna gruppen Den vilda magin.
Hemsida: www.mittenavvarlden.se
Kontakt: info@mittenavvarlden.com

 

Lyssna till vad djuren har att säga dig!

 

20210331Katt1500.jpg

Katt

Betyder: Stärk relationen med dig själv.
Min gåva till dig: Älska dig själv.
Allergi mot eller rädsla för katter: Rädsla för att älska dig själv, rädsla för att sätta dig själv främst, svårt att till fullo njuta av livet. Genom att börja älska dig själv förutsättningslöst och sätta dig själv och ditt eget välbefinnande främst botas rädslan och allergin försvinner. Njut av livet. Katter stärker relationen med dig själv och du hjälper katterna i din tur genom att älska dig själv.

 

20210331Hund1500.jpg

Hund

Betyder: Vänner finns överallt.
Min gåva till dig: Ha goda relationer med omvärlden och finn nya ­vänner. Här gäller det att öppna ditt hjärta för omvärlden och våga träffa nya människor, våga bejaka nya vänner m m.
Hundallergi eller rädsla för hundar: Rädsla/svårt för att släppa andra inpå livet. Bejaka hundarnas budskap och rädslan försvinner/allergin läker. Hundar stärker dina relationer med andra/omvärlden och du hjälper hundarna i din tur genom att vara öppen och utåtriktad.

 

20210331Horse1500.jpg

Häst

Betyder: Frihet börjar inifrån.
Min gåva till dig: Känn dig fri. Låt inte negativa tankar eller rädslor hindra dig från att göra det du vill.
Hästallergi/rädsla för hästar: Egna inre låsningar som sätter stopp i tillvaron. För att bota din allergi och din rädsla – ta itu med dina egna inre hinder, det kan vara tankar som begränsar dig eller rädslor du har som hindrar dig från att göra det du vill. Hästar stärker friheten hos dig själv och du hjälper hästarna i din tur genom att själv ta itu med dina egna inre hinder.

 

20210331Bear1500.jpg

Björn

Betyder: Kärlek är nyckeln till allt till­frisknande.
Min gåva till dig: Förmågan att hela och att läka. Du har helande och läkande gåvor att använda dig av, så antingen du vill läka dig själv eller andra så kom ihåg att det alltid är kärleken som är nyckeln. Med andra ord, stärk kärleken till dig själv eller hjälp andra att hitta tillbaka till kärleken till dem själva, så att ett läkande kan äga rum.

 

20210331Uggla1500.jpg

Fjälluggla

Betyder: Hjälp till själv.
Min gåva till dig: Skapa! Här handlar det om att vara en aktiv medskapare. Stig inte åt sidan/ ge inte bort kraften till andra. Du behöver agera för att ro detta i land.

 

20210331Lejon1500.jpg

Lejon

Betyder: Ett öppet hjärta är ett modigt hjärta.
Min gåva till dig: Var modig och stolt över vem du är. Låt världen ta del av din begåvning och din visdom. Ett modigt lejon gömmer sig inte.

 

20210331Panter1500.jpg

Panter/svart panter

Betyder: Du är en föregångare.
Min gåva till dig: Bana väg för andra. Här gäller det att inte vara rädd för din egen kraft. Panterns mod gör att den vågar vara först, den går där ingen annan gått förut. Den känner heller ingen rädsla inför något eftersom den verkligen är ett med anden. Den vet att det enda den möter genom livet är sig själv i olika skepnader.

 

20210331Varg1500.jpg

Varg

Betyder: Praktisera världens visdom.
Min gåva till dig: Få tillbaka det du gett till världen. Vargens visdom är enkel. ”Det du ger är det du får tillbaka”, säger vargen. Till exempel väljer du utifrån rädsla, då kommer rädsla tillbaka, väljer du utifrån kärlek, då kommer kärlek tillbaka, väljer du att döma andra, då dömer andra dig, väljer du att hjälpa andra, då får du hjälp av andra. Se över ditt liv och tänk efter. Vad är det du har gett till världen? Här gäller det att vara den vise man eller visa kvinna du i grund och botten är och praktisera världens visdom till fullo. Rädsla för vargar = tron på bestraffning/vedergällning/rädsla för att få tillbaka det man själv gett till världen.

 

20210331Eagle1500.jpg

Örn

Betyder: Dela din visdom med andra.
Min gåva till dig: Sprid din visdom. Här gäller det att stå för din egen visdom och vara en lärare.

Källa: Boken Djurens språk av Carina Solöga Högman, Mitten av världen förlag.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler artiklar

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.