Japanskt te – mer än bara en god kopp

Vad går upp mot en värmande kopp te i handen och att känna hur lugnet infunnit sig? Ja, te kan skänka stillhet när som helst i vardagen. Men det är stor skillnad på te och te, hur det odlas och smakar. Lär dig mer om japanska tesorter och låt dig inspireras av landets tekultur med matchakändisen i spetsen.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Camilla Cherry

Te har varit en del av den japanska traditionen i flera hundra år och här är te en måltidsdryck som dricks både varm och kall. Yuko Ono är Nordens första och Sveriges enda certifierade terådgivare och uppvuxen i en teodlarfamilj i Japan.

Hennes verksamhet föddes när hon ville introducera och främja japansk tekultur i Sverige, men för att kunna göra det behövdes kvalitetste och hon började direktimportera te och dess tillbehör. I dag arrangerar hon teprovningar och kurser i tebryggning för både grupper och företag.

– Te är en smaksak och det finns olika metoder för att brygga och förbereda sin testund. Jag brukar börja med att berätta hur en standardbryggning går till och sedan får kunderna prova sig fram för att hitta sitt favoritsätt.

Kvaliteten A och O

Man ska komma ihåg att resultatet alltid hänger på vilken typ av te man väljer och vattenkvaliteten, säger Yuko Ono när vi möts på en teprovning i hennes japanska testudio söder om Stockholm.

För Yuko är kvaliteten på teet A och O. Hon köper alla sina teer direkt från teodlarna och när det inte är pandemi åker hon till Japan ett par gånger om året. Där möter hon människorna bakom teerna och får ta del av deras hantverksmässiga odlingssätt som härstammar från flera hundra år bakåt i tiden.

– Jorden är en viktig komponent för att få ett bra te och odlarna som jag jobbar med använder sig av så miljövänliga processer som möjligt. Vi konsumenter kan även bidra till att te kan fortsätta att tas fram enligt traditionen, genom att välja kvalitetsteer där man vet dess ursprung.

För att teet ska bli gott är det viktigt att balansera mängden teblad, vattentemperatur och beredningstid, och just vattenkvaliteten har en nyckelroll. Mjukt vatten är det bästa, har man hårt kommer smakerna inte riktigt fram och då kan man antingen rena vattnet med kolfilter eller låta det koka längre. För att få ut godaste aromen och mest näring bryggs japanskt te i en kanna. Tebladen behöver nämligen plats att svälla, och man gör ofta flera bryggningar med samma teblad i kannan. I Japan dricker man ofta sitt te ur betydligt mindre koppar än vi svenskar.

– När jag kom till Sverige blev jag chockad av de stora soppskålsmuggarna som man drack ur här. Jag förespråkar att man dricker teet medan det är färskbryggt, om det får stå länge i en stor kopp förändras till exempel smaken och när man dricker en halv liter te förminskas tacksamheten och den helande stunden i nuet som en kopp te kan ge.

Känslomässig påverkan

I Japan kan man ibland höra små ljud när någon dricker sitt te. Det är som att många drar en lättnadens suck efter att ha klunkat i sig sitt te. Att det får en slags känslomässig påverkan omedvetet, att andas och hitta ett mellanrum i tillvaron.

– När jag dricker mitt te hittar jag ett andrum, det är min bekväma fridfulla zon. Många av oss lever i ett högt tempo, att då ta en paus, förbereda och brygga en kanna med gott te, är en härlig känsla. Att känna den ångande doften från te kan stilla sinnet och ge ro i tanken oavsett om man pluggar eller jobbar. Man kan förstås också njuta kallbryggt te eller vispa till en matcha.

LÄS ÄVEN: Så gör du en kopp matcha

20211103-Yuko-Ono-1000.jpgYuko Ono är Nordens första och Sveriges enda certifierade terådgivare, uppvuxen i en teodlarfamilj i Japan.

Japanska tesorter

Matcha

Ett koncentrat av grönt te där tebladen skuggas, torkas och mals till ett näringsrikt pulver som vispas med vatten. Till skillnad från det traditionella tillvägagångssättet, då man bara dricker själva tevattnet, får man alltså här i sig tebladen i sin helhet, och därmed också mer av dess påstådda nyttigheter. Man kan också njuta det gröna pulvret kallt, använda det till bakning, i juicer, shots och smoothier. Matcha innehåller gott om polyfenoler, ett slags antioxidanter som sägs skydda mot till exempel högt blodtryck, stärker immunförsvaret, förbättrar din kognitiva förmåga och stimulerar ämnesomsättningen.

Gyokuro

Ett av Japans mest prestigefyllda teer med en komplex doft och djup, rundad sötma och umami.

Sencha

Är det te som dricks mest i Japan, har balanserad smak och sötma – finns i stora karaktärsvariationer och smaker.

Hojicha

Är en folkdryck som dricks varm eller kallbryggd gärna till maten. Tebladen rostas över kol och har låg koffeinhalt.

Bancha

Ett balanserat te som är gjort på stjälkar och teblad från höstskörden.

Genmaicha

Ett vardagste som även innehåller råris. Rikt på B-vitamin och anses ge mjuk hy, sänka blodtrycket och motverka stress och förstoppning.

Vardagstips med te!

Japanskt grönt te kan användas till mycket annat än att bara dricka.

I köket

• Skölj bort bakterier från skärbrädan med te bryggt på kokande vatten.
• Te tar bort lukt. Torka tebladen efter bryggning eller använd nya torra teblad. Lägg bladen i en skål och ställ i kylen. Effekten håller i sig 3–7 dagar.

Skor

Torra teblad har fuktabsorberande och luktbortagande egenskaper. I Japan kan man köpa påsar med grönt te som man stoppar i skorna under natten, så att fukt och dålig lukt försvinner. Varför inte göra en egen tygpåse med torra teblad!

Bada

Stoppa teblad i en bit strumpbyxa eller tunn tygpåse, knyt till och lägg i badvattnet. Eller häll bryggt te direkt i badet. Det gröna teet doftar gott och teaninerna har en avkopplande effekt medan katechiner och C-vitamin återfuktar huden.

Fotsvamp

Te som innehåller katechiner har en bakteriedödande effekt och motverkar även fotsvamp. Brygg starkt te på hett vatten och häll i ett fotbad. Eller använd teet i badkaret!

Förebyggande

Att dricka te och att gurgla sig med te är bra för att förebygga förkylning.

Uppiggande

Ta en paus i jobbet eller bli pigg i huvudet under mötet: Brygg te på en fin sencha, gärna med hett vatten, cirka 90 grader, för att frigöra mer koffein. Eller fika med matcha, det är enkelt att vispa upp pulvret till en vackert grön dryck.

Fysisk aktivitet

Te stimulerar musklerna och ökar din uthållighet under fysisk aktivitet och träning. Brygg te med lite hetare vatten, cirka 90 grader, och drick 20–30 min innan du sportar eller utför ett fysiskt krävande jobb. Drick även under tiden för att släcka törsten. Katechiner, som finns t ex i höstskördad bancha, hjälper till med fettförbränningen och förvandlar fettet till bränsle under träning.

Källa: tea.yukoono.se

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.