Med mod återfann Kristina livsglädjen!

Vad får ditt hjärta att sjunga? Kanske du, som så många andra, väntar och längtar efter att något ska förändras, utan att våga ta steget. Det gjorde även Kristina Lindström, ända tills hon frågade sig själv vad hon vill – och inte vill. Hon fann bubblande lycka. Nu vill hon lära oss alla att älska livet.

Text: Madeleine Walles
Foto: Privata bilder, Gugge Zelander

Med skorna i handen kliver hon barfota genom gräset, för då kan hon känna jorden och ta in livet. Det varma leendet på hennes läppar tar sällan paus, inte heller hennes ord. Kristina Lindström talar med både värme och engagemang om hur hon hittat den fantastiska kärleken till livet.

Det är precis så hennes omgivning vant sig vid att se henne. Den som alltid gett mycket av sig själv, spridit glädje till alla andra. Så var det fram till för sex år sedan då hon själv tappade livsglädjen till följd av jobbrelaterad hjärnstress. Helt tom inombords satte hon sig bakom soffan och grät. Fast i livet, med en kraftig rädsla för varje form av förändring.

– Jag minns att min man och jag flög in en person från Tyskland som skulle göra en energirening i vårt hem. Hon blev helt tagen när hon kom in där, vände sig till mig och sa: ”Du släpper ut alldeles för mycket energi. För att orka med livet är det viktigt att ha sin kraft och energi, och du väljer själv vad du lägger den på.”


Kristina la sin energi på allt annat än sig själv. En klassisk duktig flicka som ständigt ville vara till lags, som inte sa vad hon tyckte utan vad hon trodde att andra ville höra.
– På så vis var jag mer lätthanterad och undvek att behöva konfrontera och konfronteras av andra.

Men orden från det influgna mediet blev ett första uppvaknande. Efter att hemmet renats, åkte Kristina, maken Richard och deras två barn till Mallorca i fem veckor. Där insåg Kristina att livet inte behövde vara ett ekorrhjul, det kunde vara Medelhavet, vita stränder, sand mellan tårna…


– Jag kom hem med ny livskraft, redo att börja på ett nytt jobb. Vad hände då? Jo, jag körde på som tidigare! Fortsatte att ge av mig själv till hundratio procent. Samma spiral.

– Livet är baserat på beslut, och när de och dina val blir för många lämnas inget utrymme åt dig. Att tro att man får annorlunda resultat av att göra samma val om och om igen, det är att lura sig själv.

 

Virrvarr inombords
I ett år la Kristina all sin kraft på det nya jobbet, ända tills hon en dag inte hittade vägen till tågstationen. Trots att hon cyklat dit varenda dag… Tidig vår 2015 sjukskrevs hon för hjärnstress. I juni 2016 flyttade hon och hela familjen till Mallorca. Det enda som fick följa med var några få resväskor med kläder och de allra käraste ägodelarna som gav dem kraft och inspiration. I princip allt annat hade de sålt.

– Under året jag var sjukskriven gick jag till en kognitiv terapeut som skulle hjälpa mig att bryta mitt beteende, säger Kristina. Vid ett av våra möten tittade hon på mig och sa: ”Det är dags att hitta livslusten, vad är det DU tycker om att göra?”

– Då upptäckte jag att jag inte hade några svar! Jag hade ju alltid varit andra till lags, haft höga ambitioner som jag intalat mig att jag ville nå. Det var ett stort virrvarr inombords.


Kristina tänkte på kollegorna som var gulliga och hörde av sig, sa att de saknade henne och frågade när hon skulle komma tillbaka. Plötsligt såg hon svaret – hon ville inte tillbaka. Hon ville göra något helt annat. Kristina hade kommit till en punkt när hon behövde öppna för en förändring. Tyst för sig själv lekte hon med tanken på vad som skulle hända om hon skalade bort allt hon var van vid. Skulle det behöva gå så långt för att få ett nytt resultat? Ja, kanske. Tänk om de skulle rensa, sälja allt de ägde, säga upp sig från sina jobb…

– Det var en skrämmande tanke men jag undrade nyfiket vad den kunde leda till. Och kände kraften. Det var som att jag öppnat Pandoras ask. Jag såg möjligheter, och när jag väl sått detta frö kunde jag inte backa. För vad skulle jag backa tillbaka till?

Kristina och Richard tog ett gemensamt beslut – vi släpper allt! Men vart vill vi åka?

– De fem veckorna på Mallorca hade varit så otroligt härliga och där skulle vi kunna hitta en skola till barnen, säger Kristina. Så där landade vi.

– När du lämnar något, stänger du många dörrar. Jag minns sista dagen i vår lägenhet i Malmö, hur jag gick runt och tog adjö. Jag skulle lämna min trygghetszon och jag kände sorg, men samtidigt upprymdhet. För jag hade vågat ta ett beslut som skulle föra oss mot nya möjligheter.

 

Kristina2.jpg

 

Livets stora glädje
Vissa omkring henne var positiva, andra hade kritiska frågor. Men den här gången kände Kristina att hon måste vara sann mot sig själv. Ingen skulle få stoppa flödet, nu var det bara att släppa handbromsen!

– Visst var det en berg-och-dal-bana, en resa mellan tvivel och glädje. När min systers man körde oss till flygplatsen var jag väldigt glad utåt, men hade en enorm ångest inombords. Jag var inte van vid friheten som skapas när du släpper taget. Och att se våra barn säga adjö till vänner och framför allt till våra familjer och deras kusiner, var hjärtskärande. Eftersom beslutet fattades av oss vuxna och enbart av oss.

Hon ler när vinden tar tag i håret och börjar berätta om de första dagarna efter att familjen landat på Mallorca. Det var som att lära sig gå på nytt, hitta sin plats i tillvaron, söka ett långsiktigt boende, hantera språket, skaffa en liten bil…

– Men i takt med att jag släppte taget och litade på att allt skulle lösa sig, märkte jag att det var här jag återfann livsglädjen. I att våga öppna mig för beslut, öppna mig för livets stora glädje. Äntligen litade jag på min intuition, den som jag alltför länge baxat in i en låda. Jag vågade vara sann mot mig själv.

Kristina förklarar att hon lät modet föra henne framåt och för varje steg avtog rädslan. Familjen ställdes inför situationer de inte kunnat föreställa sig, de skrattade, grät och grälade. Men det fanns en villighet att förändra och tro att livet vill dig det bästa.

– När du gör det enkelt för dig, tar du bort onödiga val i ditt liv, säger Kristina. Nu såg jag att samhället är ett pussel som vi följer. Visst ska vi jobba och köpa hus om det är det som gör oss lyckliga. Men jag och Richard kände att så var det inte för oss, därför var vi villiga att offra för att vinna. Vilken tur att vi är likadana!

 

Fann sitt drömhem
Vad är det då som hindrar oss från att leva våra drömmar? Det första är ofta ekonomin. Kristinas svar på detta är att om man tänker på det som en begränsning, då blir det också det.

– När vi sålt i stort sett allt vi ägde, kunde vi leva för en del av pengarna den första tiden på Mallorca. Sedan började vi jobba, Richard som meditationslärare och jag som är utbildad feng shui-konsult började hålla privata konsultationer, samt översätta texter vid försäljning av bostäder på ön.

Kristina och Richard hade bokat ett hotellrum som familjen skulle bo i de första två veckorna, och därifrån leta ett boende att hyra. Men det var svårare än de trott, de kom mitt i turistsäsongen och priserna var skyhöga.

– Då blev jag modig igen, gick ut på Facebook och slängde ut en krok om att vi ville hyra på Mallorca. En kvinna hörde av sig, hon hyrde en lägenhet i Palma som vi kunde ta över och få hyra ett år för drygt 6 000 kr i månaden.
Familjen åkte dit och tittade och Kristina trodde inte sina ögon. Detta var exakt vad hon visualiserat om. Stora fönster ut mot havet och bara åtta minuters bilväg från barnens skola!

– Jag fick till mig från andevärlden att ”du har fått denna möjlighet för att återhämta din kraft”. Så sant. Jag hittade inte svaren i Sverige, men här vid havet och bergen, låg de framför mig.

– Vi levde denna dröm ett år. Ofta startade Richard och jag våra dagar bubblandes över en kopp jasminte på balkongen eller på stranden vid det turkosa havet. Sådde ett nytt frö. Och en dag var det dags för ett nytt äventyr.

Det blev en 63 dagar lång roadtrip i USA där familjen åkte runt i en minibuss med åtta säten som fälldes när det var dags att sova. Barnens skolgång kunde de sköta med hjälp av hemundervisning. De mötte alla sorters människor och varje dag lagade de mat över öppen eld. De delade berättelser med människor de mötte på sin färd och lärde sig att det tar tid att äta när man inte har någon tid att passa. För vad är tid? Jo, något vi människor hittat på för att förhålla oss till livet.

– Vi tog en paus från tiden och det gjorde vi fullt ut!

 

Kristina3.jpg

 

Seans med budskap
Sedan 2019 är familjen hemma i Sverige igen, de återvände till Kristinas barndomshem i Staffanstorp i Skåne för att vara närmre familj och vänner. Hennes mamma dog oväntat sex dagar efter att de kommit hem, livet stannade upp och Kristina blev fast i sorgen. Men den tog henne till en seans med mediet Ewa Olsson som bor och verkar just i Staffanstorp, och på grund av pandemin hade storseansen ändrats till en grupp med enbart sju deltagare. Den första Ewa vände sig till var Kristina.

– Ewa såg att jag varit i USA, att det hände mycket spännande omkring mig och att jag skulle skriva böcker. Hon kunde höra mina anhöriga applådera från Andra sidan när hon sa det förklarade hon, för det var exakt detta de ville!

– Efter seansen var jag exalterad, det var som att någon pratat rakt in i mitt hjärta. Jag hade fått bekräftelse från helt rätt håll. Så jag stängde in mig i ett rum i pappas hus där vi numera bor med honom, och jag skrev från morgon till kväll.


Det har blivit två e-böcker. Först kom Vill du ändra riktning i livet? – 20 insikter hur du kan se utmaningar som möjligheter, sedan En 63-dagars roadtrip med familjen i USA. Livets två stora utmaningar blev böcker. Men det skulle komma mer! Kristina fick till sig att hon skulle skriva nio böcker på nio månader.

– Efter det har jag satt mig ner varje morgon och skrivit. Nu är jag inne på min femte bok, och det är fyra och en halv månad sedan jag började! Det är fiktiva böcker, som talar till både vuxna och barn. De bara kommer till mig. Det är roliga, märkliga, spännande berättelser där jag känner att jag kan inspirera andra till att släppa fram livsglädjen.


Kristina sätter sig på en sten och knäpper på sig skorna. Tiden då varje minut handlade om att andas, bara sätta en fot framför den andra och fylla lungorna med energi, den tiden känns långt borta.

– Vi har denna korta stund på jorden för att skapa något, säger hon. Vi ska skapa kärleksfulla relationer och vara sanna mot vår kreativa kraft, oavsett hur den tar sig uttryck.

– Alla har den, men vad du gör med den är upp till dig själv. Fundera över vad du vill, och vad du inte vill. Och var sann i det. 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.