Anna Strandlind: Fokusera på njutning – och sluta jaga lyckan

Ta in ögonblicket, stanna upp och känn in. Det kan vara vägen till njutning! Gör det du kan med det som är tillgängligt nu, påminner Anna. Vi kan alla njuta lite mer!

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Vad är egentligen njutning? När jag googlar på det så står det:

”Begreppet njutning är centralt inom moralpsykologi, etik och medvetandefilosofi. Ett slags lycka och välmående”.

Det innebär också en känsla av välbehag och lust. För mig är njutning viktigt i livet. Många associerar njutning enbart till sexuell lust, men det är inte den njutning jag vill ta upp idag, även om den också tillhör njutning såklart.

Jag tror att njutning i livet ger mening och mål för oss alla. Då får vi uppleva livsglädjen och nuet. Jag är också helt övertygad om att ifall vi människor hade njutit mer i våra liv, så skulle vi må mycket bättre.

Vi upplever njutning på så olika sätt. Jag själv älskar kontraster! Njuter av spa, att gå runt i morgonrock och göra allt i halvfart, vila, gå i naturen, stå och måla. Sedan har jag en helt annan sida också, då jag kan njuta av att pressa mig själv i ett lopp eller en tävling, utmana mig i olika situationer för att jag vill växa som människa. Men allt detta är en sorts njutning.

Jag har däremot kommit på mig själv med att inse att den största njutningen för mig är att vara i en avspänd närvaro i nuet. Att känna att ”allt är som det ska”. Nu kanske det inte alltid är så lätt att känna så, men jag börjar bli riktigt bra på det. Njutning är ett val, vi väljer det själva. Att bli stressad och oroa sig är också ett val, så jag har tagit ett beslut, nämligen att sluta att irritera mig på småsaker. Och jag märker direkt så mycket mer jag njuter av livet! Mycket ordnar sig med rätt inställning, det blir i alla fall inte sämre.

Om vi skulle fokusera lite mer på njutning i våra liv, tror jag att vi hade slutat att ”jaga” lyckan. Innebörden i lycka hade blivit något annat. Jag tror också att vi kan missa att fånga de där korta stunderna av njutning som uppstår, och då försvinner de tillfällena snabbt förbi.

Det viktigaste är nog att njuta under tiden något pågår. Detta påminner jag mig själv om emellanåt, på så sätt känner jag mig väldigt harmonisk och glad. Det handlar om att göra det man kan med det man har. Det som är tillgängligt nu. Då utvecklas din njutning mer.

Varma kramar från mig,

AnnaSignatur.jpg

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.