Anna Strandlind: Så lever din lever

Var snäll mot din lever, uppmanar Anna. För om den mår bra, mår du bra! Kloka råd är att undvika snabbmat, dra ner på alkohol och njut av sommarens grönsaker, frukt, bär och örter.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Jag har alltid varit intresserad av våra kroppar och dess funktion, därav mina utbildningar inom sjukvård, omsorg och friskvård. Jag tror att det är ytterst viktigt att vi alla fokuserar på det friska istället för på det sjuka i samhället. Att lägga fokus på välbefinnande tror jag är både förebyggande och stärkande, att utgå från det positiva och uppmuntra det som är bra. Friskvård istället för sjukvård. Vi behöver utveckla välbefinnandet hos alla, både kroppsligt, andligt och mentalt. Då tror jag att många skulle bli så mycket lyckligare.

Ett organ i kroppen som har en stor betydande funktion är vår lever. Det är kanske inte något man går runt och tänker på om man inte har något problem med dess funktion. Men leverfunktionen kan påverka din hälsa på så många olika sätt. Levern är ett kraftfullt organ. Jag är ingen läkare, långt ifrån, men en del vet jag om hur levern fungerar. Hela vår kropp har en fantastisk förmåga att återuppbygga och stärka hälsan när vi ger den rätt byggstenar och god omsorg. Så vad behöver levern för att må bra? För att ge din kropp de bästa förutsättningarna? Och vilken är leverns funktion?

 

Levern funktion är att bryta ner fett och bland annat skydda bukspottskörteln. Lagra vitaminer och mineraler, filtrera ditt blod, lagra glukos och skydda oss mot ”gifter”. 

Utöver detta så ska levern hålla oss i balans. Det kan vara en ansträngning idag när allt går så snabbt i samhället. Stress påverkar också vår lever. Vår lever påverkas av all strålning och giftiga tungmetaller som finns runt om oss och i vår mat. Levern är en ”kämpe” som gör allt för att få bort det som inte är bra för kroppen, men blir den för utsatt för alltför mycket, så klarar den inte av sin uppgift.

 

Vår lever växlar så snabbt mellan sina olika ”ansvarsområden” och utövar oavbrutet kemiska processer utan att ens ifrågasätta något. Den bara ”gör”. Levern står för nedbrytningen i kroppen. En av huvuduppgiften är att bryta ner fett. När du äter fett så utsöndrar levern galla för att bryta ner det, för att sedan transportera ut det i kroppen för att ge dig energi. Som en energikälla. Överdriven fettkonsumtion och utsöndring försvagar levern. Den kanske också har fullt upp med att bryta ner gifter samtidigt.

Det finns bra och dåliga fetter. Se upp med mättat fett som till exempel bacon och friterad mat. Alkohol är ett stort problem för levern. Det krävs mycket för att levern ska kunna bryta ner alkohol. Här får du några tips som stärker din lever:

  • Undvik snabbmat, skräpmat och tillsatser.
  • Ät grönsaker, frukt, bär, groddar, kål och mat från växtriket. Ät örter som aloe vera, chagasvamp, citronmeliss och kardemumma.
  • God sömn, mindre stress och regelbundna måltider gör att din lever mår så mycket bättre. Då mår du också bra!

 

Varm kram!

Anna

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.