Anna Strandlind: Små förändringar gör underverk

Lever du en tillvaro söt som socker? Det är lätt att skapa sockerbegär när vi har så mycket goda lockelser omkring oss. Men var rädd om din hälsa! Anna hjälper dig.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Idag ska jag skriva lite om vad för mycket socker kan ställa till med för vår hälsa. Vet du att överkonsumtion av socker förändrar våra smaklökar? När kroppen vänjer sig vid socker vill den bara ha mer och mer. Det finns studier på detta, där man jämfört två grupper som initialt intog lika mycket socker. Den ena gruppen sattes sedan på en diet med lågt sockerinnehåll medan den andra fortsatte på samma nivå.

Grupperna fick sedan smaka samma efterrätt. Den grupp som åt lite socker uppgav att den var sötare än gruppen som inte hade skurit ner på sockerintaget. För varje månad och vid varje smaktest uppgav de att efterrätten blev sötare och sötare. Detta är bevis på att en minskning av sockerintaget förändrar smaksinnet. (Källa: Dr Rangan Chatterjee)

Vår kropp är biologiskt programmerad att vara sugen på socker och det är ett stort problem då väldigt mycket mat har tillsatser av olika sötningsmedel och socker för att förhöja smaken. Forskare påstår att det är ett djupgående, urgammalt begär som antagligen utvecklats för att hjälpa oss att överleva. De förklarar detta med att människan är skapt för att vara sugen på socker, lagra det och sedan använda det.

Långt tillbaka i tiden frossade människor på söt frukt under sommaren så att de kunde lagra fett som de använde när det var ont om mat på vintern. Vi är alltså programmerade att vara sugna på socker för att kunna lagra det som energi i form av fett.

Men idag, i vår moderna tid med en enorm ökning av supersöta smaker, har det blivit ett stort samhällsproblem eftersom vår kost innehåller så mycket socker att vi ständigt får höga blodsockernivåer. Jag har gjort en lista över tecken som visar att du äter för mycket socker:

  • Du känner behov av att äta ofta, småäta.
  • Du har svårt att koncentrera dig på förmiddagarna och allmänt under dagen.
  • Du blir väldigt trött på eftermiddagen och får en ”dipp”.
  • Du är lättretlig och småhungrig.
  • Du känner dig lite skakig och yr mellan måltiderna, om det går för lång tid.
  • Du dricker för mycket kaffe och tar till socker för att hålla igång.
  • Du blir sugen på sötsaker och snacks mellan måltiderna.

Det vi kan göra för att minska konsumtionen av socker är att ha nyttiga mellanmål hemma eller med oss, exempelvis grönsaker och frukt eller kanske ett hårdkokt ägg. Vi kan minska på fester och andra tillställningar. Utesluta sötningsmedel. Äta proteiner till alla måltider.

Det handlar om att skapa nya goda vanor och ta reda på vad maten innehåller. Gör det inte komplicerat utan njut av din mat!

Varma kramar från mig,

AnnaSignatur.jpg

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.