Anna Strandlind: Vad är missbruk?

En påse godis till tröst. Ett par glas vin för att fira att det är torsdag… Ja, det är lätt att det blir för mycket av det goda. Men var lika klok mot dig själv som du är när du tankar bilen!

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

När vi tar hand om vår kropp så kommer vi att få rätt energi och vår hälsa blir starkare, trots motgångar och hinder. Vi kan stå emot stress på ett helt annat sätt, vår syn på saker och ting blir mer positiv. Och vi blir friskare snabbare om vi exempelvis får en förkylning eller drabbas av annan sjukdom.

De människor som generellt håller sig friska, är de som är aktiva trots att de har mycket omkring sig. De som tränar varje dag, mer eller mindre. De som äter hyfsat bra och näringsrikt, undviker alkohol eller dricker sällan, de som inte röker.

Detta är inget dömande. Det är en verklighet som vi inte kan förbise. Gör vi det så lurar vi oss själva.

 

Vi får energi och andlig kraft genom att ge kroppen rätt saker och förutsättningar. Det är som när du fyller på din bil med rätt bensin, då går den bra. Men fyller du den med fel drivmedel så funkar inte bilen lika bra...

Oftast vet vi vad som är rätt. Andra gånger så tror vi oss veta vad som är rätt men kanske lurar oss själva. Vi intalar oss ibland att vi är hälsosamma, fast vi inte är det alla gånger.

 

Jag tror att det handlar om en balans. Problem uppstår om du får i dig för mycket av det som inte är nyttigt. Se på fetman, se på alkoholkonsumtionen. Samtidigt har vi ett samhälle där vi sitter allt mer, rör oss mindre. Vi behöver inte ens gå och handla vår mat längre. Det behöver inte vara fel, men du förstår säkert vad jag menar.

 

En del dricker några glas vin i veckan till att börja med, men hittar sedan orsaker att dricka mer. För att det serveras god mat, för att man har något att fira eller för att få koppla av.

Vid glädje och sorg tar man till olika substitut. Det kan även gälla mat och annat som det blir för mycket av. Även det som det blir för lite utav, kan leda till missbruk – till exempel sömn och träning.

 

Det finns ingen människa som i början av sitt missbruk tänker att "nu blir jag en missbrukare av detta om jag fortsätter". Det kommer ofta smygande. När vi börjar lura oss själva och hittar på orsaker till att missbruka mer för att döva eller för att belöna.

Det kan vara lite jobbigt när vi inser att vi har brister, eller hur? Men det är där vår egen utveckling finns. Det är där vi finner våra lärdomar om oss själva och om livet. Detta är inte negativt, för belöningen blir att vi växer i vår andlighet och stärker våra liv.

 

Varm kram till dig!

Anna

 

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.