Finns det verkligen bra stress?

Har du också hört att lite, ”positiv” stress är bra för oss? Den sägs göra oss skärpta och alerta. Det tror inte jag på.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Har du också hört att lite, ”positiv” stress är bra för oss? Den sägs göra oss skärpta och alerta. Det tror inte jag på. Det är som tidningsartiklarna om hjärtspecialisten som säger att ett glas vin om dagen är bra för hjärtat. Må så vara, men varför frågar ingen leverspecialisten vad han eller hon tycker?

 

När kroppen upplever en känsla så tror hjärnan att det som sker är sant. Ser du en skräckfilm och blir rädd, så tror hjärnan att det är fara på färde och sätter igång fly- och fäktasignaler i kroppen.

 

Så när vi stressar ”positivt” så kan inte hjärnan skilja på OM det är sant eller ej. Resultatet blir detsamma och till slut mår vi inte bra.

Det autonoma nervsystemet är det system som gör att du exempelvis kan gå, äta eller andas utan att du tänker på det. Det autonoma systemet är uppdelat i det parasympatiska och sympatiska nervsystemet.

 

Det sympatiska är kroppens ”gasa”-system och det parasympatiska är kroppen ”bromsa”-system. När du stressar så är det en signal för kroppen att gasa, det vill säga att aktivera det sympatiska systemet. Då stängs matspjälkningssystemet ner, immunförsvaret får stryk, adrenalin pumpas ut i kroppen, kortisolproduktionen störs och sakta men säkert så blir vi energilösa och sjuka.

 

Att stressa under lång tid är som att gå ut och sätta sig i bilen, lägga växeln i friläge, trampa gasen i botten, rusa motorn för fullt och sedan sitta så tills motorn kollapsar. Och vem skulle få för sig att göra det med sin bil? Men vi ”stålmänniskor” tycks tro att vi orkar allt utan att gå sönder…

 

Att släppa på gasen innebär att tillåta sig att ta det lugnt ofta, att släppa måsten och krav. Mirakel kan ske i kroppen bara genom att vi gör detta fem minuter under dagen. Men vi behöver också få vila från stress och alla borden under längre sammanhängande perioder.

Att meditera, utöva Mindfulness, gå en runda med hunden och andas är ett bra sätt att göra sig medveten om stressen i kroppen.

 

Så här tänker jag ibland när jag tappat bort mig i stressen – om jag dör nu knall och fall, vilka problem eller situationer som jag tror jag måste fixa nu, löser sig inte då av sig själv?

 

Bara den tanken får mig att släppa taget om stressen och även om det kan ta en stund ibland att landa, så vet jag att det är viktigt det. För jag är värd ett bra mående. Och det är du med!

 

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.