Följ naturens stilla rytm

Hösten är en tid då naturen släpper taget om det gamla och förbereder sig för vila. I skogen där jag bor visar träden alla sina vackra färger och det doftar himmelskt.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Hösten är en tid då naturen släpper taget om det gamla och förbereder sig för vila. I skogen där jag bor visar träden alla sina vackra färger och det doftar himmelskt.

 

Jag har ofta tänkt att djur och natur följer den naturliga rytmen medan vi människor kör på som vanligt. Vår, sommar, höst och vinter gör vi som vi brukar.

 

Vi går upp vid samma tid på dygnet och vi jobbar lika länge och försöker hålla tempot uppe. Rutinerna är de samma dag för dag oavsett årstid. När semestern kommer så ser vi fram emot ledigheten, som ibland blir allt annat än det.

 

När morgnarna blir mörkare så känner de flesta av oss motstånd att stiga upp. Energin under höst och vinter blir lägre hos oss och vi är mindre produktiva. Men plikten kallar och vi måste ju få in pengar till hyra och mat, så vi knallar upp och tar oss i kragen. Vi gör motstånd mot den naturliga rytmen. Kanske skulle vi må bättre av att följa rytmen lite bättre?

 

Ta fram almanackan och se vilka inplanerade saker du kan stryka. Ställ frågan till dig själv medan du stryker i ”göra-listan” – vilket är viktigast alla måsten eller att må bra?

 

Köp hem lite extra ljus och några nya goda teer och låt TV:n vara avstängd. Läs istället en god bok eller meditera en stund med hjälp utav en CD.

 

Själv brukar jag äta lite extra kosttillskott under hösten och vintern. Rysk rot, c-vitamin och zink håller humöret uppe och förkylningarna stången. Känner du dig deppig så kosta på dig lite ekologisk, ren mörk choklad. Det ger dig lusten tillbaka.

 

Det finns förstås hundra andra sätt att följa naturens flöde och rytm och samtidigt klara det som är viktigt under höst och vinter. Gör det på ditt sätt så det passar dig. 

Har du tips och idéer hur du gör för att följa naturens rytm så mycket som möjligt, så skriv inlägg här i samband med krönikan. Just ditt tips kan göra skillnad för någon annan!

 

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.