Frid i hjärtat skapar fred på jorden

Väpnade konflikter och krig mellan länder har funnits lika länge som människan är gammal. Visst är det märkligt med tanke på att väldigt många människor ser mänskligheten som ”kronan på verket” eller ”skapelsens juvel”?

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Och när två länder skapar ”fred” mellan sig så är det genom politiska beslut, gränsdragningar och ekonomiska överenskommelser. Jag har aldrig hört talas om att någon sagt ”Vi slutade kriga för att vi älskar varandra”.

 

Det finns som jag ser det egentligen bara ett sätt om vi vill ha fred på jorden. Vi måste skapa fred inom vårt land. Med fred menar jag att acceptans för varandras olikheter och istället se likheterna. Att skapa jämlikhet och minimera orättvisa. Att fördela resurser – från mänskliga till ekonomiska så jämt det går. Att vårda och ha omsorg över vårt lands miljö och naturresurser. Att vårt lands innevånare visar varandra respekt och kärleksfull omsorg. Att vi visar varandra tillit och vänskap

 

För att skapa fred i vårt land måste vi alla, var och en, börja med att skapa fred i våra familjer. Vi behöver lägga ner stridigheter, och se igenom egots slöjor hos våra familjemedlemmar. Acceptera dem som de är, förlåt, visa respekt och kärlek.

 

För att kunna skapa fred med våra familjer måste vi skapa fred inom oss själva. Se oss för dem vi är bakom vår mask. Se kärleken i våra hjärtan, förlåta oss själva, ge oss omsorg och respekt.

 

När vi känner frid i hjärtat får vi fred på jorden.

 

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.