Jai Thornell: 10 tips på hur du skapar himlen på jorden

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Vi blir levda av livet och det blir inte alltid som vi vill. Och visst är det så att det inte är hur vi har det utan hur vi tar det. Hur vi hanterar våra motgångar, besvikelser, hinder och tillkortakommanden. Det är ingen som påstår att livet är enkelt, men oavsett så är det vi, var och en, som är de enda som kan påverka vårt eget liv. Här kommer några tips som hjälpt mig att skapa mer himmel än helvete i mitt liv här på jorden.

1. Strunta i vad andra tycker. Andras åsikter är bara andras åsikter – lyssna på dem om du har bett om råd men ignorera i övrigt självutnämnda förståsigpåare. Om de verkligen bryr sig om dig så respekterar de ditt sätt att tänka, vara och göra.

2. Du får göra fel. Att misslyckas innebär inte att vara misslyckad. Hur skulle vi kunna lära oss, hur skulle vi kunna utvecklas, om vi inte gjorde fel? Fel är inte dåligt, fel är vägen till rätt. Vi växer genom våra misstag. Så gör fel och vet med dig att det är helt ok.

3. Leta inte efter lyckan utanför dig. Den finns varken i hus, bil, titel eller relationer. Den finns inom dig. Du behöver inget utanför dig själv för att vara lycklig. Skapa frid och fred inom dig så blir det i det yttre mindre viktigt och kan användas för att njuta och ha kul i livet.

4. Behandla andra som du vill bli behandlad själv. Om du vill ha förändring i din familj, i din stad, i ditt land och i världen så måste du vara den förändringen själv. Kräv inte av andra att de ska uppföra sig om du inte klarar det själv.

5. Ge utan villkor. Ge bort ett leende, ett lyssnande, din närvaro – det är gratis. Ge så mycket kärlek du kan ifrån hjärtat utan krav tillbaka. Egot vill ha bekräftelse, men det vill inte själen. Den vill bara ge.

6. Ta beslut varje dag när du vaknat om vem du vill vara denna dag. Hur du vill agera, hur du vill möta dig själv och andra. Misslyckas du så gå tillbaka och läs punkt 2.

7. Ingenting varar för evigt. Lev idag som om det vore din sista. Bestäm dig för vad som är viktigt och vad som inte är det. Lev så mycket du kan fullt ut. Om något hindrar dig från att göra detta – gör dig av med det.

8. Du kan inte äga något. Allt som finns i ditt liv är förgängligt – allt kan komma in i ditt liv men också försvinna lika fort. Relationer, hus, pengar, jobb, din kropp, dina barn, kläderna på kroppen – du kan inte äga dessa ting. De kan finnas där, känn tacksamhet för det i så fall. Rik eller fattig spelar ingen roll – det bestämmer inte ditt värde och har ingen betydelse den dagen du går över på Andra Sidan.

9. Hitta stillheten varje dag. 1 minut, 1 timme – det spelar mindre roll, men utan stillheten och möjligheten att gå inåt i dig själv och lugna sinnet så blir stressen och oron dina ständiga följeslagare. Kom ihåg att du är en själ i en kropp, du är inte en kropp med en själ. Själen är evig men det är inte kroppen, så finn själen och lyssna på den.

10. Förkovra dig gärna med utvecklande böcker eller kurser. Men låt inte kunskap styra ditt liv. Kunskap är skräp ända tills det blir visdom. Så låt hjärnan hjälpa dig att finna hjärtat.

Namasté
Jai

Fler krönikor

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.