Jai Thornell: Pengar och andlighet skapar debatt

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

I en tidigare krönika nyligen så frågade jag varför många andliga är så fattiga? Krönikan väckte en debatt med många delningar och åsikter.

Jag påstod bland annat ”Jag vet inte hur många gånger jag hört att vi som arbetar med det andliga inte borde ta betalt. Att vi har ett kall och att vi borde göra det gratis. Om man är andlig så ska man inte bry sig så mycket om pengar eller det materiella. Dessa påståenden visar på okunnighet och högmod”.

Varför är det okunnigt?

Vi börjar här; Moder Teresa – Hon hette egentligen Agnes Bojaxhiu. Agnes växte upp i en rik familj i Makedonien och kunde på så sätt få utbildning. Hennes mamma var egen företagare och Agnes läste bland annat engelska på Irland i en skola där hon senare blev rektor. Pengarna som rullat in till hennes ”Missionary of Charity” är enorma och hennes eget bankkonto i Vatikanens bank är överfyllt med pengar.

Så tar vi Gandhi – Han kom från en välbärgad köpmannafamilj och utbildade sig till advokat. Ett uppdrag som gav honom mycket pengar gjorde att han kunde sätta igång sitt viktiga arbete. Han skapade sedermera och organiserade en Ashram, levde enkelt och tillverkade sina egna kläder, också som en protest att han ville visa Engelsmännen att man inte köpa deras dyra kläder. Han fick, med sin charm, välbärgade män att skänka pengar och var inte rädd att fråga vem som helst om ett bidrag.

Och hur var det med Jesus då? I Matteus kan vi läsa om Farao som skickar de tre vise männen med guld, myrra och rökelse. Jesus hade en egen skatthållare – Judas. Varför skulle Jesus och hans lärjungar behöva en skatthållare/kassör om de inte hade pengar? Jesus bar dessutom dyra underkläder utan sömmar som endast välbärgade hade råd med. Dessa var så dyrbara att de romerska centuriorna spelade om dessa efter hans död. Jesus försörjde sig först som snickare och blev sedan Rabbi. Inkomsterna kom bland annat från rika Babylonier som ville göra honom till kung.

Att någon på allvar fortfarande tror att andlighet och pengar inte hör ihop är för mig obegripligt. Pengar är en energi som gör att andligt arbete kan utföras. Utan dessa hade vi varken haft en Moder Teresa, Gandhi eller Jesus som kunnat förunna och agera i andlighetens tecken.

Och sist men inte minst – vad menar jag med att det är högmodigt? Högmod innebär en alltför stor självuppskattning och självhävdelse, vilket är motsatsen till ödmjukhet. Den som tycker att andlighet är ett kall och att man inte ska ta betalt för det är inte ödmjuk. Man ser sig som lite bättre än andra som tar betalt, man ser sig som mera ren och sann eftersom de som tar betalt blandar in pengar (oren energi) in i renheten (andligheten). Att man med den slutsatsen i samma sekund gör Moder Teresa, Gandhi och inte minst Jesus till några av de mest oandliga människor som vandrat på denna jord, det tänker man inte på.

Namasté
Jai
www.loveit.se

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.