Jai Thornell: Varför är andliga människor ofta fattiga?

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Jag vet inte hur många gånger jag hört att vi som arbetar med det andliga inte borde ta betalt. Att vi har ett kall och att vi borde göra det gratis. Om man är andlig så ska man inte bry sig så mycket om pengar eller det materiella. Dessa påståenden visar på okunnighet och högmod.

Jesus framställs som fattig och ointresserad av det värdsliga. Likaså Buddha. Inget är mera fel. Jesus var inte rik men han var allt annat än fattig. Buddha lämnade vin, kvinnor, sång och det materiella bakom sig – men bara för att han insåg att det inte gav honom det han sökte. Hur skulle en buddistmunk i Thailand klara sig utan de människor som gav honom ris och annan mat? Om ingen skulle ge så skulle de inte klara sig så länge eller hur?

Jag kom en gång i konflikt med ett tidigare känt kvinnligt medium som beklagade sig över mig och andra medium som tog betalt för sina tjänster – det hade minsann hon aldrig gjort. Nej det må vara så, men hon hade å andra sidan en man som betalade för hennes mat, kläder och boende. Alltså var det han som betalade henne för att hon skulle kunna göra det hon gjorde och alltså fick hon betalt i alla fall!

Om alla som känt ett kall till sina yrken, till exempel sjuksköterskor, präster, poliser m.fl. inte skulle ta betalt för sitt arbete – hur skulle vi då haft det?

Men det är så det är – inom det andliga anses man vara lite ”renare” om man inte blandar in pengar. Om jag, och de flesta med mig, inte tog betalt så skulle jag inte kunna utföra och göra det jag vill, det hade varit omöjligt. Det är inget fint eller bra med att vara utan pengar – det är en syn som snarare handlar om besserwisserattityd, rädslor för eget misslyckande och en låg självkänsla.

Det finns ett överflöd för alla att hämta – oavsett om det gäller själens överflöd eller människans överflöd. Blanda inte ihop det med våld och överutnyttjande av Moder Jord. Men jag menar att det finns ett överflöd för alla att ta del av och att det INTE är oandligt att ha det gott ställt, att ha pengar över på banken eller att ha råd att handla saker för att roa sig. Livet är till för att ha kul och materiella ting kan vara en del av detta.

Jag tar inte betalt för att jag är andlig. Alla är andliga (även de som inte vet det) eftersom anden är vår sanna existens. Jag tar betalt för ett arbete som jag med många års studier och träning förkovrat mig i och utvecklat. Så är det för de flesta yrken. Andlighet och fattigdom är inte synonymt, det är bara en dålig fix idé.

Namasté
Jai Thornell
www.loveit.se 

Fler krönikor

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.