Inga cigaretter. Inget vin. Inte ens den minsta lilla kopp kaffe… Inför resan till ayurveda-kliniken läste jag på vad som väntade mig de kommande tre veckorna.

Text: Madeleine Walles

 Och insåg snabbt att det skulle bli ett annorlunda liv. En tillvaro med vegetarisk kost, varmt vatten till samtliga måltider, dagliga meditationer, yoga, välgörande behandlingar, utrensning. Och vila. Visst, det lät som en bra medicin för en Vata som jag, en kroppstyp med tendens till oro och sömnproblem när det blir lite för stressigt i livet.

Cigarett-förbudet var inget problem, har aldrig rökt. Vinet då? Jag älskar gott vin och njuter gärna av ett glas till maten. Att avstå bekymrade mig inte. Tvärtom kändes det bra med en helvit period.

Men så var det kaffet. Jag har giftet i mig. Är beroende. Och erkänner att blotta tanken på att avgiftas gjorde mig darrig. Så jag smugglade med mig små påsar pulverkaffe. Som ren säkerhet. Jag ville ju inte bli ett monster inför medresenärernas ögon…

Sen drack jag en stor kopp kaffe på flyget till Sri Lanka, för att fördröja effekten av abstinensen. Ha! Jodå, rädsla kan göra dig hur dum som helst.

På en ayurvedaklinik serveras du korianderte. Det tar bort kaffeabstinsen, fick jag veta. Pyttsan, tänkte jag. Men magin fungerade verkligen. Fyra dagar senare var jag befriad. Och inte bara från mitt kaffebegär. Jag var befriad från så mycket mer.

Jag kom på mig själv med att gå med lugna, långsamma steg. Det finns normalt inte i min värld. En Vata gör allting fort. Okej, det hjälpte förstås att det var jättevarmt och hög luftfuktighet, men långsamheten smög sig på mig. Och jag log, för jag var tillfreds.

Jag var befriad från min morgontrötthet. Tack vare att vi gick och la oss halv tio varje kväll. Jag somnade gott. Sov hela natten! Och steg, till min egen förvåning, enkelt ur sängen när klockan ringde halv sex. Klev i mina shorts, tog på en topp och mina flip-flop och smög ner till stranden för att se dagen vakna.

Och jag som hatar att bli kladdig, jag lät mig sjunka in i välbehaget vid den obligatoriska Shirodhara-behandlingen då kvinnorna på kliniken under 20 minuter hällde uppvärmd olja i min panna. Olja som sakta rann ner och parkerade sig i min tjocka kalufs. Jo, det var ett ögonblick när tanken dök upp: Hur tusan ska du bli av med all den här oljan?!? Men jag slog bort den. Återgick till att njuta av den otroligt sköna känslan. För det var som att gå in i en meditation, hela jag fylldes av ljuvlig värme och frid.

Något nytt föddes inom mig under veckorna i ayurvedans värld. Dess klokskap och sunda förnuft tog jag med mig hem. Jag mediterar regelbundet. Äter mat som stärker mitt immunförsvar. Sover bäst om jag kommer i säng kl 22. Yoga hjälper mig hantera spänningarna i nacken. Och jag har blivit duktig på att se det stora i det lilla. Njuter av att göra saker som jag tycker om.

Som att dricka mitt morgonkaffe. Men de insmugglade påsarna med pulverkaffe öppnade jag aldrig!

Varm kram
Madeleine 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.