När jag sover, sover jag…

Rubriken är hämtad från en text i låten ”Så enkelt är det”, av Börje Ring. Den handlar om en man som träffar sin far för att berätta om hur stressad han är i livet, att han inte får ihop det.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Rubriken är hämtad från en text i låten ”Så enkelt är det, av Börje Ring. Den handlar om en man som träffar sin far för att berätta om hur stressad han är i livet, att han inte får ihop det. Hans far svarar med att berätta hur han gör. När han äter, äter han. När han sover, sover han. När han tänker, tänker han och så vidare.


Sonen blir förvirrad och svarar att det gör han med, men då svarar hans far att det gör han inte alls; när du sover, vaknar du, när du äter, jobbar du, när du tänker drömmer du…

 

När jag hörde den här låten första gången så hajade jag till och kände mig oerhört träffad. Visst är det så att vi sällan är närvarande i det vi gör. När vi är på väg någonstans så är vi ofta vid målet eller så tänker vi på något annat. Vi missar att blommorna slagit ut, vi missar skönheten där vi är. När vi äter läser vi tidningen eller pratar med någon så maten bara blir något vi skyfflar in för att bli mätta.

Genom att praktisera mindfulness i vardagen så har min närvaro inte bara blivit betydligt bättre. Jag mår bättre, jag har mindre stress, jag sover gott, när oron tar tag i mig så har jag övningar och erfarenhet av mindfulness så jag kan förhålla mig till utan att förlora fotfästet helt i stunden. 

Närvaron i nuet, i det jag gör och hur jag mår, gör mig mer levande. Nyfiket kan jag utforska tankar och känslor och ofta se vilken illusion de är. För ofta, väldigt ofta är de inte sanna. De handlar ofta om en förmodad framtid som jag egentligen inte vet något om. 

Genom närvaron ser jag verkligheten som den egentligen är och då kan jag också agera efter den. Den är inte alltid behaglig men om jag blundar för den så stannar den kvar. 

Mindfulness innebär att möta allt som det är i stunden utan att nödvändigtvis värdera det. Och det ger mig förutsättningar att i stunden skapa det liv jag vill ha!

 

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.