Sjung tacksamhetens lov!

Att vara tacksam är lätt att glömma bort. Och när vi är tacksamma så är det oftast för de stora eller viktiga sakerna i livet. Att vi åkt på en bra semester, att vi har ett arbete eller att vi klarade tentan.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Att vara tacksam är lätt att glömma bort. Och när vi är tacksamma så är det oftast för de stora eller viktiga sakerna i livet. Att vi åkt på en bra semester, att vi har ett arbete eller att vi klarade tentan.

 

Vi har en tendens att vara tacksamma för sådant som är förgängligt eller som handlar om det materiella.

 

Att odla sin tacksamhet i de små sakerna är den väg som visa, andliga människor pratar om. Och visst är det så? Vi tar för givet att vi ska vakna på morgonen, slänga oss ur sängen och sätta igång dagens uppgifter, precis som om det vore självklart? Det är inte självklart. Varken att vi ska vakna eller att vi har en säng eller uppgifter att utföra.

 

Genom att ta saker, ting, oss själva och andra för givna så missar vi den upplevelse som tacksamheten ger oss.

 

Jag är nästan säker på att om du sätter dig ner och skriver en lista med minst 100 saker som du är tacksam för, så kommer du att skriva mindre än hälften på 10 minuter men sedan blir det stopp.

 

Om du vill pröva innan du läser resten så gör det nu. Sedan ska jag berätta hur du kan få 150 saker på din tacksamhetslista!

 

Hur gick det, klarade du 100 saker eller färre? Här får du några tips till att kunna vara tacksam över och som ger dig lite ledtrådar.

 

Jag är tacksam för att jag: har alla tår i behåll, har rena kläder, kan se med mina ögon, har ett hjärta som slår, har klarat mig i livet trots allt, är empatisk, kan visa känslor, inte har ont i tänderna (eller någon annanstans), kan skratta åt mig själv, har hud som skyddar mig, är älskad, kan tänka, klia mig när det kliar…

 

Ja, du är säkert med. Skriv din lista med ALLT du kan komma på att du är tacksam för – allt det som verkar självklart i ditt liv och som gör att du inte ser det. Var tacksam för alla små detaljerna i ditt liv, den vackra blomman i fönstret eller över kaffet du druckit.

 

Ett bra tips är att läsa din tacksamhetslista varje dag. Kanske kommer du på nya saker efter hand – skriv dem då på listan!

 

Öva när du står i snigelkön på affären och tänk ut sådant du är tacksam över medan du väntar. Det enda löfte jag kan ge dig, och mig själv, när vi sjunger tacksamhetens lov, är att vi blir mer kärleksfulla, fridfulla och glädjefyllda. Och för det är jag tacksam!

 

Per Ola Thornell

 

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.