Sunda val i vardagen

Ett bra alternativ till att inte använda tandkräm med många farliga ämnen är att göra sin egna goda och effektiva tandkräm, skriver krönikören Per Ola Thornell.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock
Att göra sunda produktval är inte alltid lätt i vardagen. Solskyddskrämer, deodoranter, duschkrämer och oljor innehåller ofta hälsovådliga kemikalier eller ämnen som aluminium.

Vi har ju en tro att det finns någon myndighet eller annan instans som ser till att det vi köper inte är farligt, men så enkelt är det inte. Många myndighetskrav är satta med godkännande av vissa ämnen och nivåer med mera, inte minst utifrån ett EU-direktiv där man ser lättare på detta än i Sverige.

Så vad kan man göra som konsument? Jag tycker att det viktigaste vi kan göra är att ifrågasätta om vi verkligen behöver alla dessa produkter för att bli rena, lukta gott eller för att skydda oss mot solen? 

Jag tror vi kan dra ner ganska rejält på dessa och att vi kan hitta bättre alternativ. Till exempel kokosolja som innehåller naturligt titandioxid (tiosol) som skyddar mot både UVA och UVB-strålar. Detta gör kokosolja till ett utmärkt solskydd som motsvarar solskyddsfaktor 15. Se bara till att handla ekologiskt!

Såpa är utmärkt att både duscha och tvätta håret i eftersom den både rengör och återfuktar. Tillverkningen av såpa är dessutom enkel och sker med naturliga förnybara råvaror. 

Många konventionella tandkrämer innehåller starka förtvålare som sodium laureth sulfat, syntetiska konserveringsmedel som parabener och i värsta fall det miljöskadliga ämnet triclosan. Fluor är också ett omdiskuterat ämne. 

Ett bra alternativ kan vara att göra sin egen goda och effektiva tandkräm. Blanda lika mängder ekologisk kokosolja och bikarbonat i ett glas. Ta bara lite i början. När det har blandat sig väl ställer du glaset i ett bad med varmvatten, så att oljan blir flytande. Tillsätt också gärna lite pepparmint eller mynta för att få en fräsch smak.

Vetskapen att jag inte tillför min kropp farliga kemikalier och ämnen känns bra. Likaså att påverkan på miljön är minimal. Ett steg i taget med små ändringar gör stor skillnad i längden.

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.