Balansera ditt halschakra: Få mod att säga vad du tycker

Hur mycket påverkas du egentligen av obalanser i dina chakran? Antagligen mer än du tror. Här kan du lära dig hur du balanserar halschakrat!

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Shutterstock

Om: Placerat i halsen, mellan första bröstkotan och sjunde halskotan.

Står för: Kommunikation och kreativitet. Det här chakrat symboliserar klarhet, ärlighet, tankar och känslor.

Sanskrit: ”Vishuddha” som kan översättas till ”ren”.

Färg: Blå.

Balans: Du säger vad du tycker, följer din livsväg, följer dina drömmar och tar förnuftiga beslut.

Obalans: Kan yttra sig i problem med sköldkörteln, hormonella obalanser och problem med områden kring halsen, som axlar, nacke och käke. Har du ett underaktivt halschakra är du rädd för att tala inför folk. Ett överaktivt chakra kan yttra sig i att du talar för mycket, tar plats och inte lyssnar på andra.

Kristaller som balanserar: Lapis lazuli, turkos och akvamarin.

Oljor som balanserar: Kamomill, eucalyptus, pepparmint och salvia
(dessa örter är även bra om du bara har ont i halsen, vid exempelvis förkylning).

Yogapositioner som balanserar: Fiskens position (öppnar upp halsen och bröstkorgen), kobrans position och även skulderstående.

Blockering i halschakrat

● Har du en klump i halsen? Kanske är det gråt som vill ut, men det kan också finnas ett behov av att säga något som du inte fått sagt.
● Du kan höra när någon låter spänd, eller gäll på rösten, det kan vara en blockering i halschakrat.

Öppna upp med mantra

Halschakrat balanseras genom sång, mantran och andningsövningar. En vanlig mantrasång som man ofta sjunger inom kundaliniyogan är: ”Ong namo guru dev namo.” Sök på Youtube på namnet så hittar du flera låtar som du enkelt kan följa med i. Mantrat kan översättas med ”Jag bugar för den allomfattande visdomen, jag bugar för visdomen inom mig”. Du kan också själv hitta på ett mantra som du upprepar för dig själv med slutna ögon.

Tips!

Ge dig hän och låt dig förtrollas i mantrasångens magiska värld. När du väl släpper taget och bara låter orden flöda till dig kommer du komma in i ett härligt ”flow” av sköna energier!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.