Bli vän med din inre kritiker!

Det är så himla lätt att vara hård mot sig själv och låta den inre fienden ta plats. Men nu är det dags att säga ifrån!

Text: Anette Larjard
Foto: Shutterstock

 Att låta din egen hälsa och ditt välmående få högsta prioritet i livet. Var snäll mot dig själv och tro på dig själv, så får du energin och modet att göra allt du älskar och önskar. Och massor av kraft över för vänner, familj och dig själv!

Ge dig själv kärlek, uppmuntran och värme! Forskning visar att du ökar din tillfredsställelse i livet genom att visa medkänsla, både mot sig själv och mot andra. Då minskar både stress och nedstämdhet, samtidigt som du ökar förmågan till återhämtning efter svårigheter i livet.

 Självmedkänsla är ett ord som idag får allt större plats i både artiklar och böcker och det handlar om att ta hand om sig själv och se sitt värde som människa.
 Ja, du ska behandla dig själv väl, på samma sätt som du skulle stötta en nära vän. Du ska ge dig själv kärlek, uppmuntran och värme, istället för att vara hård och självkritisk.

 Om du väljer att tänka så, blir din medvetenhet klarare och din rädsla flyter bort. Och du kommer att uppleva att tomheten du kanske känt inom dig försvinner.
 Att vara med sig själv ger stabilitet. Du kommer snart att inse att du inte behöver vara bättre än någon annan. För om du tillåter dig att se dig själv klart, så blir du trygg i den du är och behöver inte blåsa upp dig.

 Egentligen är självkritik något naturligt, en överlevnadsstrategi. Den finns som en del i oss alla. Vår fiende är inte lejon eller kritiker omkring oss, utan de tankar och känslor som finns inom oss själv. De påverkar oss på samma sätt som yttre stress.
Kritik aktiverar reptilhjärnan, som i sin tur aktiverar adrenalin- och kortisol­produktionen. Då känner vi hot och stress, och i förlängningen nedstämdhet.

 Det är ofta den inre kritikern som stoppar dig när du vill ta ett steg framåt. Känslan av att du inte duger, känslan av att inte ha något värde. Och tron att du är den enda som gör dessa misstag och att alla ser just dina fel och brister.

Kanske du känner dig ointressant och tråkig, och därför vill ingen vara din vän. Kanske skulle du gjort allting bättre …

Men vi behöver inte hålla kvar negativa känslor och tankar! Självmedkänsla förändrar dig genom att du visar vänlighet mot dig själv. Det handlar om att bli vän med din inre kritiker. Och det bästa av allt är att du kan göra det när som under dagen.

 Du aktiverar ditt ”ta hand om dig-system” och öppnar upp för värme och kärlek. Från andra, men framför allt från dig själv. Det ökar utsöndringen av oxytocin – ditt må bra-hormon – och minskar samtidigt stresshormonet kortisol.

 Nu är du som bäst. Nu är du produktiv och inspirerad. Och det är nu du ökar ditt värde.

 Alla är värda medkänsla, enkel mänsklighet. Så erkänn och acceptera den du är. Försök att bli vän med din historia och framför allt med dig själv.

 Det kan handlar om att släppa din förlorade barndom, all förlorad kärlek och dina upplevelser av att inte duga.

 Det är mänskligt att lida. Och det är mänskligt att vilja vara lycklig. Det är helt enkelt en del av livet. Vi är alla så lika varandra!

Självkritik är ofta förknippad med självförakt. Det kan vara djupt rotat och finnas där i form av allt vi ”borde”, jämförelser med andra, konkurrens och känsla av otillräcklighet.

 Så länge du känner förakt mot dig själv färgar det dina relationer, till omvärlden och även till den viktigaste personen i ditt liv – du själv.

Se även efter hur din omgivning ser ut. Har du många energitjuvar runt dig?

Människor och miljöer som präglas av fördömanden, gamla oförrätter och skvaller?
 Släpp taget om dem och om dina gamla sår. Undvik dem om du har möjlighet och sök dig istället till stödjande människor och omgivningar. Annars är det lätt att du fyller på med ditt eget självförakt och känslan av att inte ha ett värde.

 I längden kan det ge dig känslan av att vara utnyttjad och kanske överarbetad på jobbet. Och kanske är det så att du faktiskt blir utnyttjad av människor som ser din dåliga självkänsla och dina svårigheter att sätta gränser när det behövs.

Alla människor är tyvärr inte vänliga och ödmjuka. Men genom att lämna dessa männi­skor, ger du dig själv omtanke och med tiden känner du större inre frid.

Om en nära vän skulle göra ett misstag, vad skulle du tänka då? Antagligen skulle du säga, eller tänka, att det är okej. Att denna person gjorde så gott den kunde. Vi har mycket lättare för att vara snälla mot andra än mot oss själva.

Hur skulle det kännas om du nu började vara mer snäll mot dig själv? Antagligen skulle du må mycket bättre, känna dig gladare och din oro skulle dämpas eller försvinna.

 Som ringar på vattnet skulle hela världen fungera bättre om vi alla visade mer medkänsla. Både mot oss själva och mot våra medmänniskor.

 

3 tips för självmedkänsla!

1. Livet är kort. Börja med att älska och acceptera den du är. Med både svagheter och styrkor. Det ger dig en inre trygghet att sätta dina egna gränser och dämpar behovet av yttre bekräftelser på att du duger.

2. Lär dig att tacka nej till de saker du känner dig tvingad att göra, och ja till allt du tidigare inte ansåg dig vara värd. Då visar du dig själv respekt och omtanke.

3. Ta kontakt med ditt hjärta och känn tacksamhet. Då håller du ditt hjärta öppet och du är en god vän till dig själv. Det är lättare än du tror, och bäst av allt är att det förändrar ditt liv!


Tänk på detta!

  • Vi analyserar för mycket och de flesta av oss på fel sätt. För att må bättre behöver du sätta stopp för det och istället gå vidare.
  • Ingen mår bra av ältande, oro och stress. Istället känner man mindre kontroll över sitt liv och tenderar att bli deprimerad.
  • Alla varför vi frågar oss, för oss bort från oss själva. Tänk annorlunda och fråga istället: vad kan jag göra?

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.