Du som Nära-läsare är med och skänker miljoner till utsatta barn!

Vi som jobbar på Nära vet att våra läsare brinner för att hjälpa och ta hand om andra. Därför känns det extra bra att Egmont, förlaget bakom Nära, ägnar sig åt välgörenhet. En del av intäkterna från Nära skänks till behövande barn.

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Shutterstock, Paulina Holkenberg

Sedan stiftelsen startades 1920 har barnets roll i familjen och i samhället förändrats. Det har varit viktigt för Egmont Fonden att behålla Egmont H Petersens grundtanke och kärna, att hjälpa utsatta i samhället, främst barn.

– Stiftelsen har egentligen två huvuduppgifter, berättar Henriette Christiansen, chef för Egmont Fondens välgörenhetsarbete. Att äga och driva medieverksamhet och att dela ut en del av verksamhetens vinst till familjer som behöver ekonomiskt eller socialt stöd.

Hur mycket pengar skänks varje år?
– Ifjol, 2014, delade vi ut 97 miljoner svenska kronor. Det är 14 800 kr per anställd medarbetare!

Vad går pengarna till?
– Vi tror att alla barn har en styrka som kan lyftas fram, bara det finns resurser. Det var precis det Egmont visade. Han var bara 17 år men startade ändå ett eget företag. 
– I stiftelsen lägger vi fokus på omsorg och lärande för att bidra till att barnen ska få en möjlighet att bli engagerade och delaktiga i samhället.

Vilka barn får ta del av pengarna?
– Det kan vara barn som har blivit placerade i fosterhem, barn med koncentrationssvårigheter eller barn som har dyslexi. Men det kan också vara barn som klarar sig bra i skolan men kanske har svårare med sociala kontakter och vänskap.

Henriette berättar att fonden också försöker vara ”den lilla hjälpen när vardagen är svår”. En del föräldrar behöver kanske hjälp med att hantera ekonomin. Andra familjer behöver hjälp med en fritidsaktivitet så att barnet känner glädje och gemenskap. 
– Många fosterbarn har ingen dator, vilket är viktigt för att kunna hänga med i skolan och ha social kontakt.

Henriette visar en teckning som är ritad av René, ett av barnen som stiftelsen hjälpt. Teckningen föreställer en stor, gul sol, en lekpark och René tillsammans med sin familj. På ett moln sitter en ängel och ovanför ängeln står det ”mor”.

– René är en pojke som fick hjälp med psykologsamtal efter att hans mamma gått bort, berättar Henriette. Efter åtta besök hos psykologen ritade han en glad teckning på sin familj och mor, i himlen. Det visar att pengarna faktiskt gör nytta. 

Stiftelsen har också varit med och bidragit till en julklappsutdelning av kriscenter i Köpenhamn.
– En del barn har aldrig fått en julklapp, det är otroligt viktigt att barn känner att någon har tänkt på just dem. 

Vad är välgörenhet för dig?
– Det är att jobba med både hjärna och hjärta. Att se till att många blir hjälpta och att ha empati och förståelse för vad det är barnet går igenom. Det gäller att fråga sig, vad kan vi göra för de här barnen?

Vad finns det för framtidsplaner för fonden?
– Vi vill göra mer och vi vill göra det bättre. Bästa möjliga samhälle får vi tillsammans med andra. Den stora sociala skillnaden gör vi ihop med andra, därför är det viktigt att vi bjuder in till samarbeten.

Henriette Christiansen är chef för Egmont Fondens välgörenhetsarbete. Foto: Paulina Holkenberg

 

Det här är Henriette:

Ålder: 41 år.
Bor: Köpenhamn.
Familj: Två barn och en man. 
Intressen: Mitt arbete, resa, natur och kultur.
Välgörenhet för mig: Att jobba med både hjärna och hjärta.
Andlighet för mig: Älska din nästa med respekt och empati.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.