Här kan du yoga med en alpacka: Ingen har bråttom härifrån

Hos Åsa Ragnarsson på Tingstadens gård utanför Nykvarn kan du, året om, träna yoga och samtidigt lära känna en alpacka. Deras närvaro ger endorfinerna en kick och yogaupplevelsen en extra dimension.

Text: Mia Bornberger
Foto: Mia Bornberger

Mitt i hagen, i en halvcirkel, befinner sig sju kvinnor på var sin yogamatta och de är omgivna av lika många alpackor. Djuren mumsar nöjt på lite hö och strövar nyfiket omkring bland deltagarna. Ett bubblande skratt bryter tystnaden då en av kvinnorna plötsligt står näsa mot nos med en ullig lugg och två ögon som stillsamt betraktar henne.

Kameldjurens behagliga utstrålning smittar av sig och förstärker den andliga upplevelsen. Efter ett möte med dessa charmtroll är det svårt att inte bli såld på konceptet.

 Att yoga och promenera i sällskap av alpackor har under de senaste åren blivit mycket populärt och idag finns det uppskattningsvis några tusen alpackor i Sverige, varav de flesta används som betesdjur och för sin fantastiska ull, men också enbart som ett härligt sällskap.

En av de som varmt vurmar för alpackans fina egenskaper är Åsa Ragnarsson som till vardags driver verksamheten Far from standard alpaca, belägen strax utanför Nykvarn. På gården finns i nuläget sju alpackor och en lama.

– Jag har, så länge jag kan minnas, varit förälskad i kameldjur, framför allt kameler och alpackor, de fascinerar mig. Så för fyra år sedan gjorde jag slag i saken och åkte i väg för att köpa tre, men kom hem med fyra, säger Åsa och skrattar.

Djupmeditation i hagen

Ja, att vi mår bra av att vistas i naturen och umgås med djur vet vi, men vad är det då med just alpackorna som tilltalar oss? Åsa menar att deras naturliga lugn överförs till oss. De rör sig mestadels långsamt, idisslar monotont och ligger gärna ner när de äter. De är helt enkelt mästare på att slappna av.

– I vårt moderna samhälle är det många som glömt bort vikten av att bara vara, säger Åsa. Alpackan är expert på just det, att relaxa. Så det är inte förvånande att de används i terapisyfte.

– Vi arrangerar till exempel sessioner i hagen med djupmeditation, vilket är väldigt uppskattat.

Åsa beskriver också hur barn som behöver komma ner i varv, så tydligt gör det i mötet med en alpacka. Barnet upptäcker snabbt att ett lugnt beteende innebär att djuret kommer fram och hälsar, och samspelet dem emellan sker otvunget och har en direkt och positiv effekt.

Alpackor är sociala varelser som lever i flock men de har också en stark integritet och många gånger ”väljer” de själva vem som ska hålla i grim- skaftet på promenaden, samt vilken yogaentusiast de ska spana in lite extra.

20210707-Yoga-alpacka-1500.jpg

Alpacka-promenad

Ett yogapass i hagen pågår under cirka en och en halv till två timmar och då ingår fika. Många bokar även en skogspromenad med djuren och avslutar med en smakrik lunch. Dagen då vi var på besök blev det hemlagad rödbetssoppa gjord på grönsaker från odlingen på Tingstadens gård.

Under dagens aktiviteter kommer också djurens personlighet tydligt fram. Blyge Theo, den något kaxigare Amos och mitt emellan dem ledaren Baileys som, trots sin viktiga roll, utan problem går sist i ledet under skogspromenaden. Han ser det som sin uppgift att se till så att alla är med, och det sköter han med bravur.

Att yoga och promenera med alpackorna är en aktivitet som riktar sig till alla. Men för att hantera en egen alpacka under en promenad bör man ha fyllt tio år.

– Den gränsen baseras på att barnet ska kunna ta instruktioner, men sedan finns jag ju med hela tiden, säger Åsa samtidigt som hon fyller på vatten i en stor balja i hagen.

Hon fortsätter:

– Det är viktigt att möten och promenader sker på alpackornas villkor. Vill de inte följa med på promenad så stannar de i hagen. Det ska vara en positiv upplevelse för alla inblandade. Vanligtvis har vi max tre aktiviteter i veckan.

Omfamnande lugn

När det gäller yoga i sällskap av djur så kan man idag ägna sig åt allt från getyoga till papegojyoga, och en gemensam nämnare för kombinationen djur och rörelse är att det stimulerar flera sinnen och verkar som ett slags naturlig stämningshöjare.

Tanken på att använda djur inom vården i terapisyfte fick fäste redan på 1800-talet då sjuksköterskan Florence Nightingale föreslog husdjur som sällskap till patienter som led av kroniska sjukdomar. Hon menade att det stärkte hälsan generellt hos patienten.

Vad säger de som varit med på ett yogapass här på gården?
– De beskriver en glädje och ett omfamnande lugn, närheten till djuren är så påtaglig, säger Åsa. Det är häftigt tycker jag.

– Besökarna blir tagna av stunden, vilket påverkar yogan på ett positivt sätt, ingen har bråttom härifrån. Alla stannar gärna kvar en stund, fikar och pratar med varandra och alpackorna.

Ur ett personligt perspektiv, vad är det bästa med farmen?
– Det är att umgås med de här magiska djuren, det är ren och skär återhämtning. Plus att jag hela tiden vistas ute i naturen där jag också har en plattform för mänskliga möten, vilket varit extra betydelsefullt under pandemin. I skogen kan alla mötas under säkra former.

Positiva hälsoeffekter:

  • Alpackor har en lugnande effekt på oss med sitt rofyllda hummande läte och sitt harmoniska sätt i att vara här och nu.
  • Natur- och djurbaserade aktiviteter är en mycket gynnsam kombination som stimulerar vårt välmående, både till kropp och själ.
  • Djurens gulliga uppsyn och obotliga nyfikenhet väcker många skratt och vi blir upprymda och glada av att vara i deras närhet. Puls och blodtryck sjunker när man klappar djur och vid beröring frigörs må bra-hormonet oxytocin.
  • Yogan får oss att släppa fysiska och emotionella spänningar och vår kroppsmedvetenhet ökar.

Alpackayoga vid Tingstadens gård:

Boka yogapass: På hemsidan www.ffsalpaca.se
Mejl: Vid grupper om fem eller fler personer går det bra att mejla en förfrågan direkt till asa@farfromstandard.se
Kostnad per person: 580 kr.
Hitta hit: Tingstadens gård i Järna.
Instagram: @ffsalpaca
Tänk på: Alla aktiviteter måste bokas i förväg och ta med kläder efter väder. Yogamattor finns på plats.

20210707-Yoga-alpacka-Asa-1500.jpg

Det här är Åsa:
Ålder: 46 år.
Familj: Sambon Fredrik, tre barn samt två hundar och ett helt gäng alpackor, en lama, en häst.
Bor: Sundbyberg, strax utanför Stockholm. Hyr in alpackorna på Tingstadens gård utanför Nykvarn.
Gör: Driver PR-byrån Far from standard, där alpackorna är en del. Lanserar inom kort Pure Paca, svenskproducerade bäddprodukter av exklusiv alpackaull.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.