Matilda gick fel och hamnade helt rätt: ”Innerdance har hjälpt mig bryta negativa mönster”

Av misstag hamnade Matilda Sjöberg på en Innerdance-session, metoden sprungen ur filippinska urtraditioner. Tack vare Innerdance har hon bearbetat trauman, utvecklat sitt inre och blivit en sannare version av sitt jag. I dag går hon inte till något medium, hon går till sig själv.

Text: Beatrice Graalheim
Foto: Beatrice Graalheim

Luften kokar, det är en vacker sommarkväll. Matilda Sjöberg ser nästan oförskämt opåverkad ut av värmen. Hela hennes uppenbarelse strålar i kapp med kvällssolen när vi möts i Hagaparken utanför Stockholm. Hon är facilitator i Innerdance och nyss influgen från sitt nuvarande hem i Palma på Mallorca.

– Det känns konstigt att kalla mig för andlig eller spirituell eftersom vi ALLA är andliga varelser, säger Matilda. För mig är det lite som att säga att jag är mänsklig.

LÄS ÄVEN: Kundalini Activation Process har förändrat våra liv: Julia och Rebecca berättar

Förståelsen för det holistiska har alltid funnits, men intresset att utforska det vidare kom först som vuxen. Hon började söka svar hos andra. Astrologi, healing och medium. Det behovet finns inte alls längre.

– Numera går jag till mig själv, allt finns inom mig.

Vägen till Innerdance gick via KAP (Kundalini Activation Process). Hon älskade energierna som flödade under de sessionerna. Av misstag hamnade hon på en klass Innerdance i stället för KAP. Det blev startskottet till en djupare resa.

Matilda-Sjoberg.jpgMatilda är en av ett fåtal Innerdance facilitatorer verksamma i Sverige.

Livet kan inte bara vara "love, light and peace"

Hon beskriver sig som en yvig person som alltid är på väg. Innerdance har gjort henne mer närvarande. Grundad.

– Jag kan bli chockad över hur jag nu reagerar i situationer som tidigare fick mig ur balans. Innerdance har hjälpt mig att bryta negativa mönster.

Hon har nått platser i sitt inre hon inte visste fanns, fått visioner och återupplevt minnen. Särskilt starka sessioner har varit de där hon upplevt polariteten i det kollektiva medvetandet.

LÄS ÄVEN: Näras reporter testar Innerdance: "Jag längtar så efter nästa session"

– Jag har känt allt. All världens lycka och kärlek.

Ansiktet mörknar när hon fortsätter.

– Men jag har också känt den djupaste smärta och lidande.

Hon blir tyst en stund och säger sedan med eftertryck:

– Så är ju livet. Det kan inte vara bara ”love, light and peace”. Då missar man något.

LÄS ÄVEN: Chakrabad: Justera obalanser i kroppen och läk din själ

I Innerdance aktiveras det perifera nervsystemet och i synnerhet den autonoma delen. Det autonoma nervsystemet kontrollerar kroppsliga processer som inte är viljestyrda, så som hjärtslag och matsmältning. Det är en förklaring till att ofrivilliga kroppsliga rörelser kan uppstå under sessioner. Eventuella skakningar är kroppens sätt att släppa på trauman. I naturen kan en zebra som undkommit jakt av lejon på savannen skaka av sig efteråt för att frigöra traumat.

– Allt är energi! Det är egentligen inte så flummigt.

Innerdance-Facilitator.jpgUnder sessionen jobbar Matilda intuitivt med rörelser och beröring.

Har hittat rätt som facilitator

Under vår träff får jag bevittna en session. Det är vackert att se Matilda jobba med deltagarna och jag förundras över hur snabbt hon går in i det läge hon beskriver som en ”egodöd”, där hon blir en tom kanal som arbetar helt intuitivt med deltagarna. Hon rör försiktigt vid dem och sveper sina händer graciöst i luften. Det påminner faktiskt om dans. En av deltagarna svarar snabbt och lyfter sin bröstkorg från mattan. Energin i luften går nästan att ta på.

– Min roll som facilitator är att skapa ett tryggt utrymme för deltagarna att nå sitt grundtillstånd, kärnan.

Deltagare har hört av sig efteråt och beskrivit hur de fått bättre intuition, blivit mindre dömande och närmre sig själva.

LÄS ÄVEN: Shamanen Ania: ”Jag vill lyfta fram den unika visdomen inom varje kvinna”

– Det är fantastiskt att se andra människor gå igenom samma processer som jag själv har gjort, berättar Matilda. Att göra något viktigt på riktigt.

Förr hade tanken på att prata inför grupper varit skräckinjagande, men redan första gången hon ledde en session kändes det självklart.

– Jag har hittat rätt.

Innerdance.jpg"Min roll som facilitator är att skapa ett tryggt utrymme för deltagarna att nå sitt grundtillstånd, kärnan.”

Det här är Innerdance

En modern metod sprungen ur filippinska urtraditioner som via ljud försätter deltagaren i transliknande tillstånd. Därifrån kan man nå olika medvetandestadier. Facilitatorn designar spellistor med musik för att skifta deltagarens hjärnvågor.

LÄS ÄVEN: 3 enkla steg för att uppnå flow: Ta del av Universums skaparenergi

Formen Innerdance med gruppsessioner har funnits sedan 2007 och grundades av Pi Villaraza från Filippinerna. Grundtillståndet har alla människor i sig och kan nås på olika sätt, genom till exempel naturen eller helt av sig själv.

Innerdance-session.jpgEnergin i luften går nästan att ta på.

Matilda Sjöberg

Ålder: 35 år.
Bor: Palma, Mallorca.
Familj: Mamma, pappa och farmor. Samt syster med man och två barn.
Gör: Innerdance facilitator. Frilansande varumärkes- och kommunikationskonsult.
Bakgrund: PR och varumärkesarbete på designhotell.
Motto: ”Jag är ansvarig för mig.”
Andra intressen: Dans! Twerka.
Detta är andlighet för mig: ”Ett holistiskt synsätt där alla delar får plats – sinne, kropp och själ.”
Kontaktuppgifter: På Instagram @innerdancematilda. I framtiden även på www.innerdance.se.

LÄS ÄVEN: Hjärtats energier påverkar dig: Lär dig odla mer kärlek

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.