Starta dagen med en kakaoritual – och se hur ditt liv förändras

Har du en längtan efter att utforska ditt inre, landa i dig själv och bli den du är ämnad att vara? Kakaon är ett vackert och smakfullt verktyg i denna process och kan guida dig till sköna rutiner för ditt inre arbete. Vår reporter åkte till Skåne för att prova på en kakaoritual hos Nina Wiger, som också kallar sig Nina Medicina.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Diana Alvarado, Nina Medicina, Tove Oddsdotter

Solen skiner när jag parkerar bilen vid sidan om den röda stugan strax utanför Arkelstorp utanför Kristianstad. Nina Medicina möter upp med nyfikna hunden Elda svassande runt benen. Hon visar mig runt och berättar att hon köpte huset för drygt ett år sedan efter att ha sålt sin bostadsrätt på Södermalm i Stockholm.

– Jag kände att jag ville verka nära naturen, skapa en plats där jag kan ha retreat och ceremonier.

Och med bara några hundra meter ner till den vackra Ivösjön är platsen verkligen som gjord för det. Förutom boningshuset står ett par andra byggnader på tomten. Den ena har öppet upp i nock och är inredd för ceremonier med filtar, trummor, ljus och fjädrar. Allt för att man ska känna sig omfamnad. Här bjuds jag och Ninas kompanjon Erika Sylvén in att sätta oss på var sitt bolster.

ceremoniell-kakao.jpgViska ditt namn och tre saker du är tacksam över. Kakaoceremonin kan hjälpa dig att se det vackra i livet.

Bra för hjärtat och skelettet

Jag sveper en filt runt benen och sluter ögonen. Med hjälp av röken från torkad salvia börjar Nina rena energin i rummet, samtidigt som hon ber oss andas några djupa andetag, landa och låta axlarna sjunka ner.

Förutom att rå ceremoniell kakao är full med vitaminer, mineraler, antioxidanter och proteiner som till exempel muskelavslappnande magnesium, stödjer den bruna bönan också utsöndring av lyckohormonet serotonin. Det sägs även att kakao är bra för hjärtat, eftersom det kan minska risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Den stärker också skelettet. Sedan gammalt är kakao naturens egna lyckopiller med en andlig kraft som förenar naturen, kroppen och själen.

– Kakaon har förmågan att ta oss dit vi önskar med intentionen, berättar Nina. Det är en växtmedicin som hjälper till att frigöra blockeringar och visar oss vägen framåt om vi fastnat i rädslan att göra nödvändiga livsförändringar.

Nina deltog i sin första kakaoceremoni 2017 när hon bodde i Los Angeles, det förändrade hennes liv för alltid.

– Tata Pedro Cruz, en av de få överlevande medlemmarna av Mayagruppen Tz’utujil, och hans dotter Nana Marina Cruz, som är en andlig ledare, besökte staden där jag bodde. Vi var en grupp som samlades på stranden och lärde oss mer om den heliga elden och kakao, och vi fick sjunga några traditionella sånger. Mina tankar och mitt hjärta öppnades upp av deras läror och av denna heliga växtmedicin – kakao.

Nina köpte med sig några block av den magiska kakaon. Började dricka den dagligen och skapade sin egen miniceremoni på morgonen innan hon gick till sitt stressiga jobb inom modebranschen.

– Efter några dagar var jag inte sugen på kaffe längre, vilket varit ett av mina stora beroenden. Jag kände att jag fick all energi jag behövde från kakaon, men till skillnad från kaffe så påverkas inte nervsystemet av kakaon och jag fick inte längre några stora energidippar.

– Och som att det inte var nog, min hormonella akne försvann inom en månad! Jag märkte också att jag började ta beslut från hjärtat i stället för med huvudet.

kakaobonor.jpgFörena kropp och själ med en magisk kakaoritual!

Sätter intentioner för dagen under ceremonin

Nina blev förvånad över att inte fler kände till denna rena kakao, ”gudarnas mat”, och allt positivt den kan göra för vår fysiska och mentala hälsa. Hon bestämde sig för att hon ville lära sig mer och presentera bönan för sina vänner och sin familj i Sverige. Sedan dess har Nina skapat och spridit sina egna blandningar med olika adaptogener, ”super foods”, örter och kryddor för att göra det enkelt för alla att bjuda in kakaon i livet.

Kakaon är nu förberedd i en termos och vi blir serverade i var sin vacker keramikmugg. Samtidigt ber Nina oss att blunda, föra upp koppen till näsan och känna doften.

– Väcker doften någon känsla i kroppen? Eller ser du kanske någon färg eller form? Vad det än kan vara, kan det vara ett meddelande från kakaon som börjar jobba redan innan vi dricker. Kanske känner du inget alls och det är också helt okej, säger Nina.

Vi uppmanas att viska vårt namn och vår intention för dagen – kalla in något som vi vill ha mer av i vårt liv. Eller kanske något vi vill och är redo att släppa taget om nu, den här veckan eller den här månaden.

Efter det tar vi vår första klunk. Jag känner den mjuka, ljumma kakaon på mina läppar, på tungan och i gommen. Smaken är len och samtidigt djup, lite söt. Min första reaktion är att det verkligen smakar gott.

Med muggen i handen, och medan vi tar små klunkar av den bruna drycken, kallar vi in tacksamhet. Vad är vi tacksamma för just nu? Det behöver inte vara något överdrivet stort, utan det kan vara att solen lyser eller att vi får sitta här tillsammans. Nina ber oss att bjuda in tacksamhet till hela vår kropp. Till fötterna som tagit oss på spännande äventyr genom livet, till våra händer som kan skapa magiska saker.

Bro mellan hjärta och sinne

– Nu ska vi kalla in min favoritkänsla, glädje. Tänk på något som gör dig riktigt glad och upprymd! Sedan uttrycker du det, guidar Nina.

Det känns först lite knasigt, men efter ett tag lossnar det och jag kan höra mig själv fnittra. Jag känner hur glädjen vibrerar i kroppen.

Under hela ceremonin är Nina noga med att uppmärksamma att inget är rätt eller fel, att vi är vår egen shaman, vår egen gud och egen medicinkvinna. Att vi har allt som vi behöver i vår kropp för att må bra. Men ibland behöver vi lite hjälp med att kalla in det, vilket kakaon kan hjälpa oss med. Och för att göra det ännu starkare säger vi högt tillsammans: ”Jag har allt som jag behöver för att må som jag vill må. Jag har allt som jag behöver för att må som jag vill må”.

Efter cirka tjugo minuter ber Nina oss att ”blinka upp” våra ögon, hon påminner oss om att kakaon är bron mellan hjärtat och sinnet. För att förstärka det som vi verkligen vill ska ske kan vi uttala vår manifestation högt. Min intention denna förmiddag är att jag och min man ska ha ett konstruktivt och sansat samtal i bilen på vägen till Stockholm.

Innan jag kramar Nina hej då har jag köpt med mig ett halvt kilo kakaopulver – nu ska jag börja dagen med min egen ceremoni och se vad som händer. Och tro det eller ej, under de sjuttio milen norröver, har jag och min man ett av våra bästa samtal.

Kakaoritual.jpg”Kakao är en växtmedicin som hjälper till att frigöra blockeringar och som visar vägen framåt om vi fastnat i rädslan att göra nödvändiga förändringar”

5 fördelar med ceremoniell kakao

1. Innehåller hög mängd antioxidanter – mer än både acai och blåbär.

2. Att dricka ceremoniell kakao regelbundet kan ha terapeutiska hälsofördelar och kan skapa mer glädje, kärlek och harmoni i vardagen. Kakao hjälper till att öka våra serotonin- och dopaminnivåer samt frigör andra glädje- och lycksalighetsmolekyler. Ett naturligt antidepressivt medel utan biverkningar.

3. Kakao ökar blodflödet till hjärnan, skapar mer mental smidighet, medvetenhet och fokus. Men utan att göra dig nervös, som koffein kan göra.

4. Innehåller små mängder fenetylamin – en signalsubstans i hjärnan som stimulerar nervsystemet och utlöser frisättningen av endorfiner. Det aktiverar också dopamin, som är förknippat med sexuell upphetsning och njutning. Kakao främjar faktiskt hjärnans kemi att känna sig kär – i dig själv, en partner och i livet.

5. Kakao innehåller mineraler som är viktiga för vår kropp som många av oss i västvärlden har brist på, till exempel magnesium som hjälper din kropp att slappna av samt järn, zink, koppar och kalcium för att nämna några.

Källa: www.chocovivo.com

Tänk på att en kakaoceremoni inte är en ”resa” eller droginducerad ritual. Kakaoceremonin är en facilitator för självreflektion och andligt uppvaknande, vilket låter dig överväga vem du är, analysera dina förhoppningar, önskningar och drömmar. Samt låter dig släppa taget om det förflutna för att växa från det och bygga en bättre framtid för dig själv och andra.

Kakao kan drickas av alla och har inga biverkningar. Har du hjärtproblem eller högt blodtryck räcker det dock med en kopp om dagen.

Prova en daglig kakaoceremoni

• Förbered din kakao, tänd ett ljus och sätt dig bekvämt.

• Viska ditt namn till kakaon och tre saker som du är tacksam över. Det behöver inte vara de stora sakerna – det kan vara att solen lyser i dag, att du är frisk, att du kom upp denna morgon. Det finns så mycket att vara tacksam över!

• Drick din kakao i lugn och ro och sätt din intention för dagen.

Ninas kakakorecept

Grundrecept

2 dl varmt vatten
2 msk ceremoniell kakao, ca 20 g
1 msk lokal honung eller
2 färska dadlar, urkärnade
1 tsk mct-olja, kokosolja eller kokossmör
1 nypa Himalayasalt
1 nypa cayennepeppar

1. Mät upp alla ingredienser och lägg i din mixer.
2.Kör på högsta fart i 20 sekunder.

Lugnande kakaodryck

2 dl varmt vatten
2 msk ceremoniell kakao, ca 20 g
1 msk lokal honung eller
2 färska dadlar, urkärnade
1 tsk mct-olja
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk gurkmeja
1 tsk reishipulver
1 nypa Himalayasalt

1. Mät upp alla ingredienser och lägg i din mixer.
2. Kör på högsta fart i 20 sekunder.

Afroditisk kakao

1 dl lindenvatten (låt en näve av lindens blommor dra i en glasburk med varmt vatten i cirka 4 timmar, sila vattnet och fusionen är klar)
1 dl varm mjölk eller vegansk dryck såsom havre, mandel eller kokos
2 msk ceremoniell kakao, ca 20 g
1 msk kokosgrädde
1 msk lokal honung eller 2 färska dadlar, urkärnade
1 tsk shatavaripulver
1 tsk macapulver
1 nypa Himalayasalt

1. Mät upp alla ingredienser och lägg i din mixer.
2. Kör på högsta fart i 20 sekunder.

Adaptogenen

2 dl varmt vatten
2 msk ceremoniell kakao, ca 20 g
2 msk lokal honung eller
2 färska dadlar, urkärnade
1 tsk kokosolja, mct-olja eller kokossmör
1/2 tsk reishipulver
1/2 tsk cordycepspulver
1/2 tsk chagapulver
1 tsk kanel
1 nypa Himalayasalt

1. Mät upp alla ingredienser och lägg i din mixer.
2. Kör på högsta fart i 20 sekunder.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.