Magi för dina sinnen!

Vad får dig att må bra? Vad älskar din kropp och din själ? Det behöver inte vara kostsamt, tvärtom. För visst finns det väl massor av härliga saker i din närhet som är gratis? Se dig omkring, lyssna inåt och ta dig tid att njuta av ditt liv till fullo. Dagen är din, möt den med ett leende!

Text: Lovisa Granberg
Foto: Shutterstock

Jordens rikedom

Promenera ut i skog och mark, ta ett djupt andetag och andas in genom näsan. Visst doftar blommor, träd och gräs härligt? Stanna upp och lyssna till vindens sus genom trädkronorna och fälten. Hör fåglarnas melodiösa kvitter. Naturens symfoni. 

Ta gärna av dig dina skor och strumpor och lufta fötterna. Låt dem få känna gräset, mossan, stenhällen eller annan behaglig mark som du har under dig. Ta dig sedan gärna till en plats där du kan plocka till exempel svampar, vildhallon och blåbär. Bären kan du äta direkt eller ta med dig för att göra en smoothie eller sylt. Avnjut förslagsvis sylten tillsammans med nygräddade väldoftande pannkakor, eller något annat som du tycker är gott. 

Smörstekta kantareller på en bit bröd kan också smaka himmelskt. Ta in naturen i ditt hem genom att ha kryddor som krukväxter. Det ger både en hemtrevlig känsla och doft, samt kan piffa till din mat med det där ”lilla extra”.

Ta vara på ljuset!

Solens första morgonstrålar väcker världen till liv, se hur växter sträcker sina blad mot ljuset. Ljus ger energi. Att vistas i dagsljus är härligt och stärker ditt immunförsvar, eftersom du via solens strålar får i dig D-vitamin. 

Men ligg inte och pressa i solen, för det är däremot skadligt för din hälsa. När skymningen nalkas, sätt dig bekvämt och skåda i stillhet den rodnade solnedgången. Låt all stress rinna av. Känn hur du stärker dig själv, inifrån. 

Bara var. Senare, när mörkret tagit över en stjärnklar kväll, se på de glimmande diamanterna i skyn och dröm dig bort i tidlösheten. Har du detta som vana, kan du följa månens olika faser. Om du befinner dig inomhus, tänd ljus eller mysiga lampor som ger ett behagligt sken. Och tänk så fantastiskt det är, att en enda stråle ljus kan driva bort så många skuggor.

Mysiga stunder!

Att se på härliga bilder är bra för välbefinnandet, så varför inte börja spara på sådana. Söta barn eller gosiga djur får en att slappna av, de gör så att kroppens ”må bra”-ämne oxytocin frigörs. Kela med husdjur och klia dem på magen eller bakom öronen om de uppskattar det. Det är som att deras välbehag smittar till en själv.


Vill du också känna fysisk njutning med hjälp av beröring kan du pilla dig själv i håret eller stryka till exempel en fjäder mot din hud. Unna dig massage, du kan själv massera exempelvis ditt huvud, dina öron och dina axlar. Lyssna samtidigt på dina favoritlåtar och sjung med om du känner för det. Då sänker du stressnivån och en lycksalig känsla infinner sig, vilket onekligen gör gott för själen.

Få sköna drömmar

Motionera gärna utomhus. Promenera, utöva yoga, spring eller cykla och känn vinden smeka ditt ansikte. Att röra på sig och träna med måtta håller kroppen i balans. Efter att du duschat, smörj in din hud med en väldoftande och välgörande olja eller hudkräm. Massera in hela din kropp med sköna cirkelrörelser, glöm inte bort att ge även fotsulorna  massage. 

Är det kväll så kryp ner i en säng med nytvättade sängkläder, gärna i ett vädrat sovrum. Stretcha ut kroppen ordentligt, sträck ut dig som en katt. Varva ner med till exempel meditation, lyssna samtidigt på avslappnande musik om du föredrar det. Innan du släcker lampan för natten, tänk på goda saker som hänt under dagen och tacka dig själv för att du tagit hand om dig. Se fram emot sköna drömmar och en härlig morgondag. Sov så gott!

Livets helande vatten!

Dansa i ett stilla sommarregn, eller gå ut med ett paraply. Har du ryggen mot solen kanske du har turen att få se solljus brytas och reflekteras i vattendroppar, så det uppstår en ståtlig färgglad regnbåge. Ett av himlens fascinerande skådespel. 

Men sök skydd om det blixtrar och dundrar. Svep in dig i en filt, tänd en brasa eller ljus och drick en god värmande dryck. Hör hur regnet smattrar mot taket, medan jorden fylls av värdefull näring. Njut av tystnaden efteråt, när regnmolnen dragit förbi, och andas in den friska luften.

Besök en stilla sjö, en porlande bäck eller se vågor som rullar in mot stranden från öppet hav. Slå dig ned vid vattenbrynet. Slappna av. Andas från magen. Kanske vill du ta ett bad, tvätta ansiktet eller doppa tårna? 

Gör det som faller dig in. Vatten renar och helar. Och rinnande kranvatten hemma är fenomenalt! Att ha tillgång till rent dricksvatten är en lyx som många kanske tar för given. Så när du dricker ett glas, duschar eller fyller ett badkar, känn gärna efter hur skönt det är och låt tacksamheten sprida sig i din kropp.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.