Låter du egot styra ditt liv? Så lär du dig att lyssna på själen

Det är aldrig fel att lyssna på själens viskningar om vilka val du ska göra i livet. Då blir det alltid rätt. För själen visar vilken person du innerst inne är. Men var uppmärksam! Egot kommer att göra allt för att hindra dig, få dig att ifrågasätta dig själv, din person och din förmåga. Så ett kärleksfullt mantra kan vara en god hjälp att välja den rätta vägen. Din kärleksfulla väg.

Text: Katinka Wallner
Foto: Shutterstock

Händer det att du känner en oemotståndlig lust att gå fram och prata med en vilt främmande människa på en fest, men låter bli?

Eller att du känner en instinktiv vilja att hjälpa en människa i nöd, men i nästa stund tänker att ”det där får personen klara själv”. Eller att det vore ju pinsamt att kliva fram i detta sammanhang och göra något, ingen annan gör ju det?

Händer det ibland, eller kanske till och med ofta, att du låter dina rädslor styra dig från att göra det du innerst inne vill? Kanske det handlar om att gå din egen väg i livet, men så vågar du inte gå emot din negativa omgivning, sticka ut eller ifrågasätta ett sammanhang som känns fel?

Då är det troligtvis så att du låter ditt ego styra.

Egot har en dömande röst

Det är viktigt att minnas att vi människor föds ner på Jorden för att ha en högst tillfällig, mänsklig upplevelse, men det är inte det vi Är. Vi är eviga själar, fulla av visdom och kunskaper som just nu har valt att ha en mänsklig erfarenhet, med allt vad det innebär.

Våra problem uppstår när vi lever som vore det precis tvärtom; som om vi var människor som nyckfullt och högst tillfälligt har själsliga eller andliga upplevelser. Inget kan alltså vara mer felaktigt och det är egentligen denna insikt som personlig och andlig utveckling i grunden innebär: att minnas vilka vi är.

När vi förminskar oss själva genom att identifiera oss med vårt mänskliga Jag, missar vi chansen till att leva våra liv fullt ut, vi missar vår egen inneboende potential. Denna potential handlar om att stå i ständig kontakt med vår själ, de vi innerst inne är. Våga göra val baserade på själens visdom och vägledning, istället för att lyssna till vårt mänskliga ego och därmed våra rädslor.

Faktum är att varje gång du dömer, din egen eller andras erfarenhet, kunskap eller person, står du i kontakt med ditt ego. Du baserar dina beslut på rädslor och livet krymper bokstavligt talat framför dina ögon. Det är därför viktigt att våga sluta lyssna till, och agera på, egots dömande röst. En röst som till exempel kan låta så här:

"Det är inte lönt att söka det jobbet, jag har inte de kvalifikationer som de önskar."

Själen är trygg i sig själv

Hur skulle det se ut om alla följde sina drömmar? Det skulle bli kaos!

”Gud vad hon gör sig märkvärdig!”. ”Så pinsamt att stå här i mitten och alla tittar på mig”. ”Min kropp är verkligen ful, om jag sätter på mig den här klänningen kanske jag döljer de värsta skavankerna”.

Det sistnämnda är verkligen tydligt egots verk. Egot identifierar sig nämligen alltid med kroppen och låter oss ständigt höra att vi själva eller andra inte duger. Det är därför vi tränar så hårt, bantar, fixerar oss vid vad vi äter, hur vi ser ut, vilka kläder vi bär, hur vi rör oss, pratar, skrattar och presterar. Egot vill nämligen få oss att tro att vi inte är mer än så.

Men sanningen är långt ifrån egots begränsade tankar. Sanningen är att vi har glömt bort vilka vi är och det är nu hög tid att vakna, att sluta leva som sömngångare och våga leva vår sanna potential.

När vi är i kontakt med de vi innerst inne är, då lever vi också liv i sann styrka, inte konstlad. Vi behöver aldrig hålla masken, vara rädda för att bli avslöjade som bluffar eller vara ängsliga att vi inte räcker till eller ser tillräckligt bra ut.

Själen bara är. Själen är alltid trygg i sig själv. Den äger sin egen energi och behöver aldrig intala sig att man måste slåss för sitt utrymme, eller att någon ska ta något ifrån den.

Tecken på själens signaler är de känslor du får i kroppen innan egots tankar tar över. De kan se ut så här:

 • Vilken underbart vacker klänning hon har, det vill jag säga till henne.
 • Åh så roligt det vore att bo utomlands!
 • Jag älskar verkligen att skapa!
 • Jag blir så glad av att få ge.
 • Den utbildningen vill jag gå!

Själen är alltid den första, inspirerade tanken och känslan, innan egot kickar igång med sina negativa kommentarer kring en situation, en människa eller mot oss själva. Själen är villkorslös kärlek, dömer aldrig och vill alltid vara mer glädje och kärlek.

Om du vill stå i mer kontakt med din själ kan du börja lyssna till dessa första ögonblick av inre glädje och agera utifrån dem, istället för att lyssna till egot. Minns att det ofta handlar om att vara oerhört snabb, för egot kickar igång på en nanosekund och använder olika förklädnader som får det att låta förnuftigt. Och baserar alltid sina beslut på negativa erfarenheter i det förflutna. Ett förflutet som lärde dig vad som var rätt eller fel, farligt eller obehagligt, något som implanterats i dig likt ett mönster du nu sömngångaraktigt reagerar på.

Men detta mönster är inte den du Är! Du och din själ är ett och samma och det är alltid kärlek. Alldeles oavsett vad du blivit lärd en gång så går det att lära om, det går att göra valet att inte lyssna till egots rädslor. Det går att välja själens väg. Det som ger glädje. Det som ger mening. Det som ger kärlek.

När du börjar lyssna till och agera på själens viskningar istället för egot gastande, hamnar du alltid rätt. Det kan krävas övning och målmedvetenhet, men det kan aldrig, aldrig, aldrig bli fel. Själen är ju sanningen om vem du är.

Mantran är en god hjälp

Varför välja att leva ett begränsat liv fyllt av rädslor, när du kan leva ett obegränsat liv fyllt av kärlek och sann inre styrka? Med insikten om att det är detta val du gör i varje stund, varje dag, varje andetag på Jorden, kan det bli lättare att välja med hjärtat.

Använd gärna så kallade mantran eller böner till hjälp, säg högt eller inom dig när du hamnar i en negativ tankespiral: ”Jag väljer kärlek istället för detta” eller ”Alla mina val är baserade på kärlek”. Då kommer du alltid rätt!

Här följer en liten checklista för att kolla om du gör val baserade på egot eller själen:

 • Förminskade jag just mig själv? I tanke eller handling?
 • Vågar jag gå utanför min komfortzon?
 • Vad ger min kropp för signaler här, hur ska jag agera?
 • Vad tänkte jag just om henne? Vet jag att det är sant?
 • På vilket sätt har jag begränsat mig idag/denna vecka/i mitt liv?
 • Hur känns det när jag tänker så?

Våga vara ärlig! Själen älskar nämligen ärlighet. Det finns ingenting att skämmas över eller vara orolig inför, det är bara egot som vill få dig att tro på alla omöjligheter.

Minns att du är en evig själ som just nu har en högst tillfällig mänsklig upplevelse. Ge dig själv möjligheten att stå i kontakt med din egen sanna potential. Du är fantastisk.

Lycka till!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.