Oktober är månaden då vi uppmärksammar bröstcancer lite extra. Till förmån för Cancerfonden startade författaren och konstnären Anna Benson projektet Rosa kokboken. I böckerna delar 20 kända kvinnor med sig av sina personliga berättelser om möten med cancer, självupplevt eller som nära anhörig, samt bjuder på sina favoriträtter. Förra året kom Rosa kokboken I ut, nu är det dags för uppföljaren.
Programledaren Tilde de Paula Eby är en av dem som med värme berättar om sina upplevelser, samtidigt som hon delar med sig av ett mumsigt recept. Vi på Nära ringde upp henne för att prata om välbefinnande, känslor och såklart om Rosa Kokboken.
Tildes röst är energifylld och klar. Trots att hon stigit upp klockan tre på morgonen för att sända det direktsända Nyhetsmorgon i TV4 verkar hon pigg.
– Jag tycker att ”Rosa kokboken” är ett fantastiskt bra initiativ av Anna Benson. Jag blev tillfrågad att medverka redan förra året, men då var mitt liv mer kaotiskt så jag och Anna lyckades aldrig boka in ett möte.
– När jag fick frågan i år igen kände jag bara: ”Nu kör vi!” Det känns jättebra att finnas med i ett så meningsfullt sammanhang.
Tilde har tillsammans med Kristin Kaspersen varit programledare för galan ”Tillsammans mot cancer” tre år i rad.
– Cancergalan är, liksom Rosa Kokboken, en kanal för oss att möta människor som berör. Det har påverkat mig jättemycket att jobba med galan, jag fått höra otroligt många livshistorier.
– I och med att var tredje människa drabbas av cancer så känner tyvärr de allra flesta någon som lider av sjukdomen, vilket innebär att alla människors liv drabbas av cancer på något sätt.
Tilde låter både allvarlig och engagerad, jag hör på hennes röst att det här ämnet är viktigt för henne.
– Förutom alla livsöden jag får ta del av lär jag mig enormt mycket när jag jobbar med Cancergalan, säger hon. Förr var cancer i princip lika med döden, idag ser det inte alls ut så. Forskningen har kommit väldigt långt, det är helt fantastiskt.
Pratar gärna om känslor
Tyvärr är det ändå, precis som Tilde säger, väldigt många som drabbas. Jag frågar henne hur hon tror att man bäst stöttar en närstående som råkat illa ut.
– Jag tror att medmänsklighet är nyckeln till det mesta. Alla drabbas vi i livet, men av olika saker. Vi måste finnas där för varandra. Ibland är man så rädd för att göra fel att man istället inte gör någonting alls. Då är det bättre att fråga vad man kan hjälpa till med.
– Ibland kan den drabbade personen vilja prata, ibland kan man hjälpa till genom att underlätta praktiska saker i personens liv. Exempelvis hjälpa till med inköp av mat eller städning av hemmet.
Tilde förklarar att hon själv har väldigt svårt för att be om hjälp, något hon tror att många borde bli bättre på att våga göra.
– Vi måste sluta tro att vi är någon form av börda för att vi behöver stöd. Man mår bra av att få hjälpa en annan person, alltså borde det inte finnas någon skam i att be om hjälp heller!
Tilde berättar att hon är en väldigt känslosam person som har lätt för att uttrycka sig.
– Jag är inte rädd för att vara ledsen. Jag är inte heller rädd för att prata om känslor. Jag är en väldigt öppen person som babblar mycket. Jag tror verkligen på kommunikation, på att man måste prata om allt. Man måste få älta, stöta och blöta.
Vi berör ämnet sorgehantering och Tilde delar historier ur sitt eget liv.
– Mitt liv har, precis som de flesta andras, berörts av cancer. När jag var liten hade jag en kompis vars mamma gick bort i bröstcancer, det skakade givetvis om hela vardagen. Jag hade även en lärarinna som betydde väldigt mycket för mig som avled.
– När jag upplever sorg finns det alltid en del av mig som förstår att känslan inte kommer vara för evigt. Livet går upp och ner hela tiden, det kommer att se helt annorlunda ut om ett tag. Det kommer inte alltid att vara nattsvart, jag tror det är en viktig att inte förlora sig i det nattsvarta.
BILD
Tilde de Paula Eby tror att de människor vi mist ändå finns med oss. Foto: Johan Lygrell.
Det är lätt att beundra och avundas Tildes styrka. Vi skulle nog må bättre om vi tänkte så. Jag säger till Tilde att hon verkar vara en otroligt positiv person. Hon skrattar.
– Ja, det är jag verkligen. Så positiv att det nästan blir provocerande!
Provocerande? Tilde bara skrattar och fortsätter:
– Man kan givetvis inte alltid vara positivt inställd, men ett knep jag har är att aldrig ta någonting för givet. Jag är tacksam och glad för varje ny dag jag får leva. Jag vill leva ut de dagar jag har till max, och verkligen ta vara på tiden.
– Det här kan låta lite konstigt, men jag har ett ganska selektivt minne. Jag liksom glömmer bort det jobbiga och det tråkiga, min hjärna fokuserar nästan automatiskt på det positiva.
Jag fascineras över hennes inställning till livet, att det positiva och livsbejakande verkar komma som av sig självt. Samtalet styrs sedan in på relationer, och vikten av dessa.
– En annan sak som jag tror bidrar till min positiva inställning är att jag har lätt för att säga förlåt, säger Tilde. Ofta när man är ledsen eller nedstämd beror det på dåligt samvete gällande relationer, kanske har man bråkat med någon, och att säga förlåt hjälper väldigt mycket. Då känner man verkligen att man har gjort sitt bästa. Jag tycker att det är superviktigt att prata om känslor.
Tilde berättar att hon för några dagar sedan var omotiverat nedstämd. Hon valde då att prata om detta med sin familj.
– När jag berättade hur jag kände sa min femtonårige son: ”Men mamma, du kanske har PMS? När kvinnor får det kan de bli nedstämda helt utan anledning.” Han ville verkligen visa att han förstod mig och prata om hur jag kände. Det hade aldrig hänt om jag inte varit öppen med hur jag mådde.
Träning som stresshantering
Vi skrattar båda när hon berättar anekdoten, och jag tänker att Tildes familj verkar härlig. Samtalet glider in på vardagslivet, jobb och träning.
– Jag har inte så mycket tid för mig själv, men så fort jag får chansen tränar jag. Min träningsform skiftar ganska ofta, jag har hållit på med både bikramyoga, styrketräning och löpning.
– Det centrala för min del är att all typ av träning blir mental. Jag tränar dels för att hålla kroppen frisk, men ett minst lika stort skäl att träna är att få tömma tankarna. Eftersom allt fokus ligger på kroppen under träningspasset, kan tankarna rensas. Det hela blir en form av stresshantering, speciellt i de perioder då jag jobbar väldigt mycket.
Eftersom Tilde verkar ha så många intressanta tankar om livet, och en väldigt avundsvärd inställning till det, ber jag henne berätta mer om sin livsåskådning.
– Jag tror att de människor vi mist ändå finns med oss. Det är i alla fall så jag kommunicerar med dem, jag tänker mig att de kan se mig. Jag kan inte se dem, men jag känner dem.
– Jag är inte religiös, men jag vill se mig själv som en ganska andlig person. Tildes energinivå har varit lika hög under hela samtalet. Jag förundras och fascineras över hennes närvaro och engagemang.
Innan vi lägger på luren avslutar Tilde med vad som skulle kunna vara hennes livsfilosofi:
– När mina barn frågar mig vad som är meningen med livet brukar jag svara: Utnyttja varje dag till max och var snäll mot alla, inklusive dig själv!
– Det tror jag är det allra viktigaste. Att man lever så gott man kan, efter bästa förmåga.
Det här är Tilde:
Ålder: 42 år.
Famij: Maken Thomas och barnen Elian, Zion, Naemi och Ilyah.
Yrke: Programledare.
Bor: I en våning i Vasastan, Stockholm.
Möt fler profiler från Rosa kokboken II här!