Anna Benson:
Tanken är att boken ska dra in en miljon kronor!
Kan du som författare berätta kort om Rosa kokboken?
– Här har jag samlat 20 välkända kvinnor som delar med sig av sina liv och sitt möte med cancer. I första boken kunde det vara självupplevt, sjukdomen kunde ha drabbat en väninna, eller en förälder.
Några av bokens 20 kvinnor berättar om sin cancer för första gången och berättelserna är fyllda med både skratt och gråt. För att lägga till något mer, något som för det mesta står för det positiva och kärleksfulla i livet, så delar kvinnorna också med sig av sina paradrecept och om sina tankar kring mat.
– I Rosa kokboken II är det samma upplägg. Men med 20 nya välkända kvinnor. Ambitionen är att Rosa boken II också ska dra in minst 1 miljon kronor. Det krävs så lite. Men vi kan faktiskt göra skillnad. Tillsammans.
Vad betyder Rosa kokboken för dig?
– Att kunna bidra på det här sättet känns fantastiskt. Förutom alla pengar vi drar in, första boken drog in knappt en miljon kronor, så vet jag att kvinnornas historier hjälper väldigt många i liknande situationer.
Hur hanterar du sorg?
– De få gånger jag har haft sorg har jag målat och skrivit mycket. Det har varit ett väldigt fint och bra sätt för mig att gå vidare, inte minst sörja.
Hur kan man bäst hjälpa närstående som drabbats av exempelvis cancer?
– Det är en svår fråga att besvara eftersom cancer är så komplext, samtidigt som allas cancer är unik. Jag tror att tala om att man finns där är ett bra sätt.
Har du några konkreta tips på hur man får ett mer harmoniskt liv?
– Jag tror att det är viktigt att göra det man verkligen blir glad över och verkligen vill. Jag tror att alldeles för många gör saker de egentligen inte vill göra. Att skaffa sig passioner, åtminstone minst en, är bra.
Cecilia Forss:
Våga lyssna, fråga och prata!
Vad betyder Rosa kokboken för dig?
– Värme, kärlek och smartness! Rosa kokboken sammankopplar recept och livshistorier samtidigt som den drar in pengar till cancerforskningen. Vilket är genialiskt!
Vad fick dig att tacka ja till att medverka?
– Cancer är en för jävlig sjukdom. Jag gör allt för att cancerforskningen ska gå framåt!
Hur hanterar du sorg?
– Jag pratar, gråter och skriver!
Hur kan man hjälpa närstående som drabbats av exempelvis cancer?
– Vara där. Lyssna. Fråga. Prata.
Har du några konkreta tips på hur man får ett mer harmoniskt liv?
– Lev i ärlighet.
Filippa Reinfeldt:
Jag hoppas att mitt lilla bidrag hjälper forskningen
Vad betyder Rosa kokboken för dig?
– Jag tycker initiativet är jättebra. Jag fick förra årets bok i julklapp av en god vän – min guddotters mamma.
Vad fick dig att tacka ja till att medverka?
– Det kändes som ett från mig litet, men ändå förhoppningsvis något, bidrag med min tid, till något jag förstås hoppas ska ge intäkter till forskning mot cancer.
Hur hanterar du själv sorg?
– Jag tror vi alla har behov av egen tid för tankar och reflektion i stunder som är svårare än andra. Kanske kan det vara genom att göra ingenting. Sjunga med högt till musik. Springa, gå eller kanske genom att prata med andra. Vi försöker nog alla hitta det sätt som passar oss själva bäst.
Hur tror du att man kan hjälpa närstående som drabbats av exempelvis cancer?
– Det är förstås väldigt olika och anpassat efter den enskilda individens önskemål. Kanske genom att bara finnas till hands för att lyssna, för att hjälpa till med inköp, lite barnpassning om så behövs, matlagning, som medföljande stöd vid besök i vården, vara ”chaufför” om man har bil, tvätta en tvätt, göra ärenden eller annat.
Har du några konkreta tips på hur man får ett mer harmoniskt liv?
– Oj vad svårt. Nej, jag har väl inte något sådant batteri av tips men kanske skulle mycket vara lite lättare om vi vågade släppa lite av de krav vi har på oss själva…