Uppiggande höstsoppa med rödbetor

Rödbetan är en riktig lyckobeta. Inte bara innehåller den ämnet betain, som gör dig avslappnad och används för att behandla depression, utan även tryptofan, som ger ökat välbefinnande. Njut av varje sked av den här sagolikt goda och uppiggande höstsoppan.

Text: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Rödbetssoppa

4 portioner

600 g rödbetor, tvättade
1 zucchini
2 rödlökar
½ röd chili, utan kärnor
2 msk olivolja
400 ml kokosmjölk
2 lime, juice och finrivet skal
1 msk umeboshi
2 msk miso av korn (t ex Barley)
1–2 msk finriven ingefära
8 dl hett vatten


Till servering

Kokosmjölk eller kokosyoghurt
Furikake, japansk fröblandning

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader, varmluft. Tvätta och ansa rödbetorna, skär dem i mindre bitar tillsammans med zucchini, skalad rödlök och chili. Lägg på en plåt och vänd runt med olivolja. Rosta i ugnen i ca 50 minuter, tills betorna känns mjuka.

2. Låt dem svalna något och häll därefter blandningen i en blenderkanna. Fyll på med kokosmjölk, juice och finrivet skal av lime, umeboshi, miso, ingefära och vatten. Mixa soppan slät och smaka av.

3. Servera med en klick kokosmjölk/kokosyoghurt på toppen samt furikake.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.