Var en glädjespridare!

Tillåt dig själv att leva! Hitta kraft och skaparglädje! Stråla i kapp med solen! Och låt glädjen smitta likt glitterkonfetti. Här får du några tips för en gladare vardag.

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Shutterstock

Skratta åt dig själv!

Det finns ett talesätt som säger ”Man har inte roligare än vad man gör sig”. Så om du inte kan hitta lycka utanför dig så får du vara glädjen. Ta dig inte på så stort allvar. Skratta åt dig själv när det blir lite tokigt.

Delad glädje är dubbel glädje

Ett effektivt sätt för att bli glad är att glädja andra! Hjälp en granne, låt personen bakom dig gå före dig i kön i affären, eller donera en slant till en välgörenhetsorganisation. När vi ger och är generösa aktiveras njutningscentrat i hjärnan. Det är samma område som aktiveras när vi till exempel äter god mat eller har sex. Och det bästa av allt: Goda handlingar tenderar att sprida sig! Så om du börjar göra bra saker, kommer människor i din omgivning med stor sannolikhet att göra likadant! Kanske är det du som får ta del av en generös handling nästa gång? 


Tacksamhet är små glädjestunder

Att lista allt du har i ditt liv, kan göra en gråmulen dag färgsprakande. Skriv ner allt positivt som du kommer på. Det kan vara en söt, liten fågelunge som du såg på väg till jobbet, din fina kaffekopp som är så god att dricka ur eller en vacker trädgård i ditt bostadsområde. Även om trädgården du gått förbi inte är din, så får du ju faktiskt ta del av den och njuta av den. Gratis lycka!

Säg nej till andra och ja till dig själv!

Att vara andra till lags och göra det som du tror förväntas av dig kan suga energi. Du behöver inte gå på en tillställning bara för att värden som du blev inbjuden av vill att du ska komma. Känns det inte rätt i magen, så är det inte heller det. Varje gång du tackar nej till något säger du ja till dig själv. Och kom ihåg, du behöver inte alltid förklara varför du säger nej. Ibland känns det bara inte rätt.


5 tips för att känna glädje

1. Umgås med barn. Deras glädje smittar.
2. Träna. När du är fysiskt aktiv utsöndras massor av endorfiner som gör dig glad.
3. Kramas. Fysisk beröring gör att lyckohormonet oxytocin frigörs.
4. Lär dig något nytt. Gå en kurs eller ta dig an en ny uppgift på jobbet.
5. Sjung eller dansa. Massor med må-bra-hormoner frigörs när du dansar och sjunger.


Positiva kort styr dina tankar

Hur vill du leva ditt liv? Med energi, positivitet och glädje, så klart! Inspirationskort kan hjälpa dig att styra dina tankar mot en gladare vardag. Lotta Alsén och Emma Wikstrand har tagit fram positiva budskap som manar till eftertanke, och Helena Lunding har illustrerat de vackra korten i glada färger och med fina illustrationer. Boxen innehåller 50 kort och finns att beställa på www.inspirationskort.se för 185 kr.

Inspirerande boktips

  • Att välja glädje: en bok om att få ett bättre liv (Anderson Pocket) av Kay Pollak.
  • Glädje: konsten att finna lycka i en osäker tid (Bookmark Förlag) av Dalai Lama, Desmond Tutu, Doug Abrams.
  • Lycka på fullt allvar: en introduktion till positiv psykologi (Natur & Kultur Akademisk) av Katarina Blom, Sara Hammarkrantz.
  • Lycka nu: en praktisk guide i mindfulness (Månpocket) av Titti Holmer.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.