Här står systerskap i fokus: ”Vi ska inte behöva konkurrera med varandra, utan vi kan göra livet tillsammans”

Det finns plats och ljus för alla kvinnor. Det är grundtanken i kvinnosammankomsten Wild feminine rising. När de anordnade sitt första event förra sommaren kom ett 40-tal kvinnor till natursköna Sju sjöar i Öxnevalla. Tillsammans upplevde de en helg fylld av dans, skratt, gråt … men framför allt av kärlek och systerskap.

Text: Anna Flodberg
Foto: Foto: Therese Skoog, Johanna Skoog

En grupp kvinnor sitter i en ring runt en sprakande lägereld. De sitter alldeles stilla, håller varandras händer, med blicken fäst på flammorna som girigt sträcker sig upp mot den stjärnklara himlen. Stämningen är andaktsfull, ingen säger något, det enda ljud som bryter igenom den magiska atmosfären är deras djupa, medvetna andetag. Plötsligt bryts tystnaden när en av kvinnorna tar ton och börjar sjunga mantrat Sister, sister, let me tell you how I feel. You have given me so much treasure, I love you so. Några fler stämmer in i sången och snart hörs de starka, kärleksfulla orden i en samstämmig kör. Orden upprepas gång på gång, blir allt mäktigare och kraftfullare. Det finns ett band mellan var och en av dessa kvinnor, ett systerskap, gemenskap och en tacksamhet till livet.

– Det var så mäktigt, jag ryser nu när jag återberättar upplevelsen, säger Belinda Jakobsson, en av initiativtagarna till Wild feminine rising, en kvinnlig sammankomst som anordnades vid Sju sjöar i Öxnevalla förra sommaren.

20220603-deltagare.jpg

Stärka och lyfta varandra

Temat för eventet var systerskap, gemenskap och att kvinnor ska stötta varandra.

– Det är så viktigt att vi kvinnor vågar ta vår plats och stå i vårt ljus. Vi ska inte behöva konkurrera med varandra, utan vi kan göra livet tillsammans, säger Belinda med värme i rösten.

Hon menar att allt i grund och botten handlar om självkärlek och att bristen på den gör att vi börjar jämföra oss med varandra och kanske tänka att vi är sämre och därför måste trycka ner varandra för att passa in.

– Det finns en kvinna som pratar om det sårade systerskapet, som handlar om att vi kvinnor inte alltid är så snälla mot varandra. I stället ska det handla om systerskap, att vi kan ta varandras händer och heja på varandra. Att allt fint räcker till alla.

Detta är grundtanken i allt Belin­­­da och de andra kvinnorna i Wild feminine-teamet gör, även separat, att de alla sprider ljuset och på så sätt gör jorden till en lite finare och varmare plats att leva på!

Det var en gråmulen dag i november som Belinda fick idén till kvinnosammankomsten. Livet var satt lite på paus på grund av den långlivade pandemin och det fanns inte något roligt att se framemot.

– Jag bara kände att det måste hända något kul, så jag la ut en förfrågan på min Instagram, om det fanns några kvinnor som var intresserade av att ses en helg i sommar och yoga och bada i månsken typ, skrattar Belinda.

Till vardags jobbar hon som yogainstruktör, massageterapeut och mental coach och hennes följare är liksom hon själv intresserade av välmående och holistisk hälsa. Belinda tänkte att om det var någonstans hon skulle få napp, så var det i sina sociala kanaler. Och respons fick hon med råge.

– Det var jättemånga som skrev att de ville hänga på. Så jag tänkte att det nog kan bli något av det här, berättar Belinda som genast tog kontakt med sin vän Sandra, som hon brukar anordna sina kvinnocirklar med.

Tillsammans började de smida planer. Och nu gick allt i en rasande fart. Belinda frågade ytterligare fyra tjejer om de ville vara med och arrangera.

– Jag följde en tjej på ”Insta” som är grym på vegansk matlagning. Vi hade tidigare pratat om att göra en retreat. Och när jag nu frågade om hon ville vara med och ordna ett event tyckte hon det lät jättekul. Och hon hade i sin tur en vän som ville vara med.

De andra två, Emma och Jenny, hade podden Härligt ärligt som Belinda lyssnade på. De tackade också ja. Efter ett halvt dygn hade de startat en messengergrupp och var i gång med planerandet.

– Vi hade alla visionen att lyfta kvinnan, det holistiska och det alternativa. Vi kompletterade varandra så otroligt bra. När vi tillsammans styrde upp helgen blev det fantastiskt.

20220603-grupp.jpg

Hänförda av naturen

Men i takt med att anmälningarna trillade in, kom nästa utmaning. Var skulle de hålla till? Något de också löste med hjälp av Instagram.

– Vi efterfrågade ett ställe där vi kunde vara så många och fick då tipset om Sju Sjöar i Öxnevalla. Vi åkte dit för att kolla upp stället och blev alla hänförda av den vackra naturen. Det var så vackert och kändes så rätt. Vi sa nästan i kör; ”Vi tar det, this is the place”, säger Belinda och skrattar.

Och så kom dagen äntligen när ett 40-tal kvinnor samlades för att under fyra dagar boosta och lyfta varandra och hänge sig åt systerskap, gemenskap och autenticitet.

Temat för eventet var ”To give and receive”, där syftet var att alla deltagare ger och tar emot. Där varje kvinna fick erbjuda en timme av sin tid i den form hon ville.

– Vi gjorde ett schema där våra deltagare anordnade alltifrån enskilda behandlingar så som reiki och massage till olika workshoppar, yogaklasser, soundhealing och dans. Och i gengäld fick de en hel helg fylld av aktiviteter.

20220603-ute.jpg

Dagar som fylldes av skratt, gråt och känslor som inte vill stanna kvar i kroppen.

– Vi var ett gäng kvinnor på ett loft, med utsikt över en sjö och berg, dansandes, twerkandes, helt obrydda och fria att röra på våra kroppar precis som vi ville.

Belinda beskriver det som ett systerskap där alla håller varandras rygg och accepterar varandra.

– Det är ju det vi alla längtat efter, att vi kvinnor kan få vara precis som vi är; få vara arga, glada och ledsna och inte behöva hålla uppe fasader för varandra. Det ligger så mycket läkning i det också, att bara få vara som vi är. Jag tycker det är jätteviktigt, betonar Belinda.

För Belinda och hennes medarrangörer var det viktigt att varenda kvinna skulle åka från samman­komsten med en känsla av att vara viktig och älskad precis så som hon är.

– Jag tror alla kände sig så starka i sig själva och vad man står för efter den här helgen. Det finns en självklar plats för varenda kvinna på vår jord och livet blir så mycket finare när vi alla kommer samman och hjälps åt. Det är vad Wild feminine rising står för!

Och eventet har verkligen gett ringar på vattnet. En av deltagarna har sagt upp sig från en heltidstjänst och ska gå ner i tid och satsa på sitt företag med fokus på kvinnor. Någon annan ska starta en stor kvinnocirkelgrupp i Karlstad.

– Tänk vad man kan skapa tillsammans. När vi vågar stå i vårt ljus och vår sanning – det är som vi verkligen kan påverka andra och skapa förändring i varje persons liv.

Grundarna av Feminine rising

20220603-grundare.jpg

Belinda Jakobsson: Mental coach, yogainstruktör och yogamassageterapeut. Brinner för holistisk hälsa och personlig utveckling.

Maja Torbjörnsdotter: Yogalärare och illustratör som vill ge människor verktygen för att själva kunna guida sig hem i kroppen, att låta tankarna få vila och på så sätt lugna sitt nervsystem och faktiskt landa i kroppen.

Sanna Rask: Hälsocoach, lagar soul food på retreats och event. Plantbaserat från grunden för kropp och själ.

Sandra Elg: Kläddesigner och utbildad inom visuell kommunikation. Lär också ut yoga med fokus på kvinnans cykel och hur man kan leva i synk med den genom kost, träning och kroppskännedom.

Jennie Carlsson & Emma Bossmark: Multipassionerade kreatörer som tillsammans driver podden Härligt ärligt. Gör även fotouppdrag, håller kvinnocirklar och har precis lanserat sin egen smyckeskollektion Snippa, en hyllning till alla makalösa kvinnor!

 

Läs även:

Yogan blev Ulf Wallgrens räddning i sorgen: Jag blev stärkt på så många plan

Mette hade en nära döden-upplevelse: Det var det vackraste jag sett

Benny möter Cecilia som skapar andlig fotokonst: Detta är fantastisk läkning

Se vad vi mer har skrivit om andlighet, yoga och välbefinnande.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.