Yoniyoga: Väck urkraften till liv och öka din njutning

I den värld vi lever i finns en stor obalans mellan feminina och maskulina energier, som påverkar oss alla. Cinna Brahme brinner för att förändra den obalansen! Med klasser i yoniyoga och feminine flow hjälper hon kvinnor att stärka sig själva genom att acceptera och tillåta det njutningsfulla att flöda! Ett sätt att välkomna livsenergin i ditt liv!

Text: Beatrice Graalheim
Foto: Beatrice Graalheim

Cinna utstrålar precis allt hon pratar om. Hon har en naturlig energi som är både mjuk, innerlig och förtroendeingivande. Engagemanget är sprudlande när hon berättar om sitt arbete. 

– Jag vill att alla ska få möjlighet att nå sin essens, säger hon.

Vi möts i Cinnas hem. Det är trevligt ombonat, med stora fönster som vetter mot naturen. På väggarna hänger tavlor med omväxlande motiv i mjuk harmoni med inredningen. Några signerade Cinna själv. På kylskåpet sitter en skissmålning. Hon frågar om jag ser att det är en yoni.

Yoni

Ordet yoni som Cinna använder är sanskrit och betyder vulva, helig plats och portal. Själv benämner hon yoni som en egen individ, en hon. 

– Det finns inte ens ett ord på svenska som står för både insida och utsida av det kvinnliga könet. Vad säger inte det om vår syn på kvinnor och sexualitet? 

LÄS ÄVEN: Nära testar kundalini bodywork: ”Jag vill använda kraften till att hela mig själv”

– Yoni är portalen till liv, hon är det värdefullaste vi har. Utan lust skulle vi inte ens existera! Det är en urkraft, en naturlig del av oss.

Hon berättar att yonipraktiken går ut på att bygga en kärleksrelation till sin egen kraftkälla.  

– När du lyssnar till och vårdar relationen med din yoni kommer du aktivera din livslust, inre kärlek och kraft.

Fördelarna med träningen är många. Den hjälper mot inkontinens, stärker bäckenbotten och helar trauman. Den sägs även ha en hormonbalanserande effekt som kan hjälpa mot exempelvis menstruationssmärtor och övergångsbesvär. Dessutom ökar den njutningspotentialen markant. Cinna ler.

– Och vem vill inte det!?

Cinna.jpgCinna när en önskan om att de feminina energierna får ta större plats i samhället. Idag ses de ofta som svagheter, trots att de är väsentliga för balans och välmående.

Hela din yoni

Cinnas yonipass innehåller yogarörelser, bäckenbottenövningar och andning i kombination. Avslappning och inkännande är viktigt och deltagarna uppmanas att lyssna till sig själva. Vad känns bra? Hur mår din yoni? Vad säger hon? 

Den som vill kan under övningarna använda ett så kallat yoniägg, en polerad äggformad sten av exempelvis jade, månsten eller rosenkvarts. Cinna öppnar en vacker träask där hon förvarar sina ägg. Stenarna anses ha olika egenskaper för läkning med frekvenser som resonerar i våra kroppar. Äggen masserar mjukt insidan av yoni och hjälper till att både lösa upp spänningar i hela bäckenbotten och stärka den. 

Yoniyogan möjliggör kontakt med den del av oss som är sammankopplad med intuition, livslust och inre glädje. Det är ett kärleksfullt sätt att behandla och hela sin yoni, med eller utan ägg. 

LÄS ÄVEN: Lyssna till din feminina kraft – det kan förändra hela ditt liv

– Jag har haft deltagare med smärtproblematik som efter några klasser kommit in och utropat ”Jag fick in ägget!” berättar hon. 

Många som gått på hennes klasser har vittnat om hur de fått djupare kontakt med sig själva och påbörjat läkningsprocesser de inte ens förstått att de behövt. 

– Det är oerhört kraftfullt att återta ägandeskapet och skapa en relation med sin yoni.

Yoniagg.jpgYoniäggen har en mångtusenårig historia och den som vill kan använda ett under övningarna.

Bejakade sin feminina sida

Resan startade 2017 när Cinna sa upp sig från sitt fasta jobb som designer på ett stort företag och utbildade sig till yogalärare. Hon ville därefter gå djupare och sökte sig året därpå till en kurs i Tantra och yoniäggspraktik. Det blev ett omstörtande uppvaknande. 

– Jag har inga trauman i bagaget. Jag kände mig bekväm i min kropp och sexualitet och trodde inte att jag hade något behov av läkning. Så fel jag hade!

Hon beskriver hur hon blev uppfylld av energi och vaknade klockan 5 på morgnarna, fullkomligt sprakande av livslust. 

– Hela livet hade jag låtit de maskulina energierna styra, strävat efter prestation och effektivitet. Jag såg ner på min mjukhet och de känsligare delarna av mig själv. När jag i stället bejakade min feminina sida hamnade jag i balans. Jag fann min kraftkälla och självkärlek.

Vi sitter i Cinnas soffa och hon strålar av en stillsam glöd som inte många jag träffat besitter. Jag förstår vad hon pratar om. Det är som att jag kan känna hur hon står i kontakt med ett holistiskt kärnkraftverk, som bara fungerar just så bra när kropp och själ är synkade.

LÄS ÄVEN: Lär dig utöva magi: Så skapar du kraftfulla energier

Hon berättar att hon i början brottades med motstridiga känslor kring att bedriva egen verksamhet. 

– Det är ett kall, jag brinner för det här. Men jag önskade då att det inte hade med just sex att göra. Vi pratar inte om vår lust. Vilket är konstigt när hela samhället är fyllt av sex. Böcker, filmer, reklam, ja överallt.

Cinna beskriver en önskan om att alla redan som unga lärde sig vikten av att lyssna på sina kroppar och lära sig av dem. I stället matas vi ideligen av orealistiska intryck till hur lust ska vara, men det är först när vi förstår oss själva som det verkligt storartade kan hända, förklarar hon.

– Tänk vilka krafter som skulle flöda om vi alla var mer i kontakt med vår inre passion.

Yoniägg

Praktiken med yoniägg härstammar från Taoismen och tros ha använts i 5000 år. Enligt den traditionella kinesiska filosofin representerar den feminina energin livskraften. Genom att acceptera och tillåta det njutningsfulla att flöda, omfamnar man också livsenergin. 

– Det är en enorm kraft att ha makten över sig själv och sin lust, säger Cinna. 

LÄS ÄVEN: Häxprocesserna i Stockholm: Läkekunniga kvinnor brändes på bål

Förr i tiden brändes man på bål om man var för sexuell. Häxjakten ledde till att kvinnor med kunskap om örter och de som stod upp för sin identitet mördades. Den som bejakade sin kvinnliga styrka ansågs farlig och ogudaktig.

– Kvinnors sexualitet har skambelagts och förtryckts grundligt genom tiderna i det patriarkala samhället. Det finns även forskning som visar att trauman kan ärvas genom dna (så kallad Epigenetik) i flera generationer, säger Cinna och ser allvarligt på mig.

– Det är så tydligt att det finns ett stort behov av läkning. Vi alla behöver sexuell healing.

Cinna-Brahme.jpgGenom yoniyogan vill Cinna hjälpa andra att hitta självkärlek och sin inre kraftkälla.

Feminina & maskulina energier

Filosofin om feminina och maskulina energier finns i flera ursprung, som exempelvis hinduiska shiva och shakti, och kinesiska yin och yang. De feminina energierna är kreativa, emotionella och intuitiva medan de maskulina står för agerande, målinriktning och prestation. Dessa energier bor i alla människor, både män och kvinnor. Att vårda och lyfta det feminina är något vi alla behöver för att skapa bättre balans och välmående.

LÄS ÄVEN: Sofia är andlig doula: ”Den som föder ska äga rummet”

Yoniyoga & Feminine flow

Cinna Brahmes klasser i yoniyoga och feminine flow finns både online och på studios i Stockholm.

Yoniyogan kombinerar yogarörelser, bäckenbottenövningar och andning. Ett mjukt och kraftfullt inkännande av det sensuella väcker de feminina energierna.

LÄS ÄVEN: Jordens element balanserar och grundar: Gör en helande ritual

Feminine flow är en blandning av yoniyoga och mjuk shaktiyoga som fokuserar på det inre. Guidade och fria flöden av rörelser fördjupar kontakten med intuitionen och det inre kraftcentret. Med andning, skakning och ljud öppnas kommunikationen upp mellan kropp och känsloliv.

I båda klasserna får deltagarna möjlighet till läkningsprocesser, ökad tillit till sig själva och sitt eget välmående.

Det här är Cinna

Ålder: 38 år
Bor: Gladö Kvarn i Huddinge, Stockholm
Familj: Två katter, syster, mamma och pappa
Gör: Yogalärare, designer och konstnär
Bakgrund: Produktdesigner
Livsmotto: Trust and let go
Det här är andlighet för mig: Att känna kontakt med det som är större än oss, som alltid finns närvarande och håller oss i kärlek.
Hemsida: www.flowofshe.com
Facebook och Instagram: flowofshe

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.