Gordana är en av Oprah Winfreys 100 supersouls: Jag vet att jag kan göra världen lite bättre

Visst kan du förändra världen! Ja, varje enskild person kan påverka det kollektiva medvetandet. Gordana Biernat gör det varje dag. Och når med sina magiska tweets 320 000 människor över hela jordklotet – dagligen! Möt Malmö-kvinnan som vill få oss att inse att vi alla är unika. Och att sociala medier är fantastiskt för positiva budskap.

Text: Madeleine Walles
Foto: Hubert Biernat, Gregor Biernat, Oprah Winfrey’s Network

Vi är många som vill förändra världen, men låter det stanna vid en tanke. För hur kan jag - som enskild, liten människa - påverka? Du kan! Framför mig sitter en kvinna som bevisar att det går utmärkt.
– Jag känner mig inte liten, säger Gordana Biernat. Jag vill göra världen lite bättre och jag vet att jag kan. Med sociala medier öppnas fantastiska möjligheter. Jag kan viska, och nå hela världen med min viskning.

– Med en tweet kan jag till exempel påminna mina följare om att inte låta sig styras av rädslor och att Kärlek egentligen är deras naturliga sätt att vara. Och mina 320 00 följare gillar och delar vidare… Det blir som ringar på vattnet. 

– Så jag känner mig inte maktlös. Jag bestämmer vad jag vill nå ut med och jag gör skillnad.

Gordana pratar engagerat. Om möjligheten att genom Twitter nå ut med sina positiva budskap. Budskap som förändrar och ger styrka. Först för den enskilda människan. Och på sikt, förändrar världen. 

Hon skrattar när hon konstaterar att hennes twittrande är en välbehövd motpol till Donald Trump.

Varje dag lägger hon ut 9-12 tweets. Varje inlägg är 140 tecken av hennes egna tankar. Vackra ord om själen, livet och kärleken. En mild och varm knuff mot ett positivt tänkande.  

Ja, varje budskap filtreras genom kärlek innan Gordana trycker på send-knappen.
– Orden måste först gå genom min källa som är den villkorslösa kärleken. Det är samma källa som får dig att öppna dig, så att du kommer ihåg ditt riktiga jag.
– Det är målet med allt jag gör.

Var orden kommer ifrån vet hon inte riktigt. Hon funderar en stund, landar i att det är hennes högre jag.

Hon behöver aldrig grunna eller vänta på att budskapet ska komma. Det finns där. Det budskap som världen behöver just då.
– Jag lägger ut originaltankar som jag själv har skapat, säger Gordana. Jag citerar inte andra. Det är ord som jag själv har tuggat på. Vartenda tweet jag lägger ut förmedlar och framkallar den positiva, inre styrka som vi alla har i oss.

– Jag tror att det är detta som gör att så många följer mig. Det är något nytt. Något de inte sett tidigare.

Hon har valt att twittra på engelska, för det är ett språk hon sedan barndomen känt sig mer hemma i. Och för att språket är rikare. Det går att leka med orden. 

Det finns fler nyanser på ordet själ. Flera nyanser på Andra sidan. Och ordet död inte är så definitivt i engelskan som i svenskan. Där finns det vackrare nyanser på att någon har lämnat oss. 

Det hon skriver är andligt, men ändå inte. Det är mänskligt. Och framför allt själsligt. 
– Mina ord kommer inifrån, de bygger på kärlek, säger hon. Då kan det inte bli fel. De kan inte skada någon.

Boken släpps i 29 länder

Gordana Biernat är vacker. Hennes strålande yttre förstärks av ett magiskt vackert inre.

Hon är framgångssaga. Nästan för bra för att vara sann. Men den som tror att hon fötts med silversked i mun tar gruvligt fel. De första 19 åren av hennes liv var en fasa och det var då hon började dagdrömma. Dessa dagdrömmar som lett henne framåt i livet och till slut gett henne det hon önskat.
– Jag sätter inte mål, säger Gordana och ser mig i ögonen. För med ett uppsatt mål är det så lätt att du missar mycket härligt på vägen dit.

– Så jag har istället valt att dagdrömma – då tar du ett steg i taget och njuter hela vägen fram. Mitt råd till alla är att släppa taget om målet – för det är vägen dit som är rolig. Missa inte den!

I höst förverkligas en av hennes dagdrömmar. Då kommer hennes debutbok. Och den släpps i 29 länder. Ofattbara 29 länder. Samtidigt! Förlaget är Hay House, ett av världens största när det gäller andliga böcker och självhjälpsböcker. Och samtidigt kommer boken på svenska via förlaget Livsenergi, med titeln ”Sanningen finns inom dig. När du förändras, förändras allt”.

Hur gick detta till?
– I England finns en grupp med ett 50-tal personer som följer mig på Twitter, de träffas och diskuterar mina tankar och använder dem i meditationer. En person i gruppen är en av Englands rikaste kvinnor, hon tog kontakt med förlaget Hay House och tipsade dem om mig. En vecka senare satt jag i London och la upp en strategi för min bok ”#Know The Truth – Why Knowing Who You Are Changes Everything”.

– Min bok är skriven genom tweets. Den har länge funnits djupt inom mig. När jag slöt ögonen kunde jag bläddra i boken och nästan läsa rubrikerna på de olika kapitlen. 
– Och en dag visade min man ett papper med några textrader. Jag kände igen orden som mina egna, men mindes inte när jag hade skrivit dem. Anledningen till det var att han hade samlat åtta av mina tweets efter varandra! De fungerade utmärkt tillsammans och kändes meningsfulla. Det var som om jag hade skrivit hela texten i ett och samma andetag. 

– Så jag har skrivit en bok – 140 tecken i taget. Sedan fyllt på med tankar om vad jag menar. Totalt 231 tankar, som alla fått var sitt nummer. Jag ser dem som orakel. Tänk på ett nummer och leta upp det i boken – då får du ditt budskap för idag.

Det som är spännande med boken, inflikar Gordana, är inte bara det som sägs i ord, utan pauserna mellan orden.
– Smaka på det! Det sätter igång en process.

Mötte sin själsfrände

Gordana talar med värme och kärlek om sitt arbete. Och med ännu större kärlek om maken Gregor som funnits vid hennes sida i över 30 år. Idag är han hennes manager och agent. Den, vars axel hon kan gråta ut mot när det behövs. Som håller i alla trådar, så att hon helhjärtat kan ägna sig åt sina texter.

Gregor är hennes själsfrände. Gordana var 19 år när hon träffade honom och visste direkt. Det var mannen hon dagdrömt in i sitt liv. Det var han som skulle älska henne, han som skulle vilja henne väl.
– Och det är exakt vad han gjort i över 30 år nu. Jag får tårar ögonen när jag tänker på det, säger hon uppenbart rörd.

– I våra vigselringar har vi inristat ett gammalt citat på latin: ”Döden är därför inget för oss” vilket innebär att inte ens döden kommer att skilja oss åt. Vi är helt enkelt själsfränder bortom tid och rum.


När Gordanas tillvaro under uppväxten var som svårast, för den var förskräcklig på många sätt betonar hon, då dagdrömde hon om att träffa någon. Någon ”som är mitt hem”.

Hon berättar om sin uppväxt i Malmö, i en miljö som känns så osvensk att den är svår att ta in. Hennes föräldrar kom till Sverige på 60-talet, från Balkan. Och för äldsta barnet, dottern Gordana, var det inga roliga uppväxtförhållanden. Hennes far var av den bestämda uppfattningen att kvinnor inte fick vara smarta, deras plats var i köket.

Gordana är född den 11/11 kl 11.11. Den som tror på siffrornas magi vet att detta är ett budskap. Här föddes ett barn som var ett med stjärnorna. Och just som 11-åring insåg Gordana att stjärnorna på himlen och de som fanns i hennes sinne – de var ett.

Gordana sökte visdom, älskade att läsa. Men hennes far förbjöd henne. Böcker var inget för en kvinna. De skulle göra henne smart – vilket i sin tur skulle ställa till elände i ett framtida äktenskap där mannen har makten.

Hon hittade snabbt en väg. Gordana vande sin far vid att promenaden hem från skolan tog 30 minuter. I själva verket klarade hon av den på halva tiden, men hon vann tid för läsning. Utanför hans kontroll.

En egen liten Buddha

Hemma drömde hon sig bort i engelskspråkiga ”regnfilmer”, de som visades i tv på eftermiddagarna. I rollfigurerna fann hon ”sin mamma och sin pappa”, människor som kändes kärleksfulla och som lärde och utvecklade henne. Snabbt tog hon till sig det som sades på engelska, och det är därför, menar hon, som engelskan alltid känts som det mest naturliga språket att uttrycka sig på. Hon snuddar även vid tanken att det kan finnas en koppling till tidigare liv.

Gordana hade läshuvud, satt jämt med handen uppsträckt i skolsalen då hon visste svaren på alla lärarens frågor.
– Jag var som Hermione i Harry Potter, skrattar Gordana. Ja, jag ÄR Hermione! Och mina lärare uppmuntrade mig när jag ville söka mig vidare till universitetet. De blev förtvivlade när de förstod att min far tvingade mig att utbilda mig till frisör. 

I min fars värld var det ett yrke där jag skulle ha kvinnliga kunder, och risken var liten att jag skulle träffa en man som påverkade mig negativt.

I ett år arbetade hon som frisör. Och en dag, när Gordana fyllt 19 år, stod han i dörren. Mannen hon dagdrömt om. Gregor. 

Ödet spelade hennes far ett spratt och visar att det som ska ske, det sker.

Med Gregor kunde hon fly hemmet, flytta ut och starta sitt eget liv.
– De första 19 åren av mitt liv fanns ingen kärlek. Den fick jag söka hos en katt jag mötte på gatan. När jag träffade min man blev mitt liv vackert. Idag finns det så mycket kärlek i mitt liv, och inget utanför det.

Den nya friheten firade hon med att skaffa sig en akademisk utbildning. En magisterexamen i konsthistoria vid Lunds Universitet, där hon även har läst psykologi, kommunikation och media.

För 20 år sedan föddes sonen Hubert.
– Han är den största lärare vi haft, Gregor och jag. Den äldsta själen av oss tre. Hubert är som en liten Buddha i vårt liv.

– När jag såg in i hans ögon, då han var bara några minuter gammal, mötte jag en själ som verkade vis och bekant. Hans ögon speglade det vackraste i mig. Det blev starten till min värld in i detta jag gör nu.

Twittrandet började Gordana med 2012, men inte av egen kraft. Hon samarbetade då med företaget Hyper Island, ledde workshops och föreläste. Hon och hennes kolleger där fick i uppdrag att starta var sitt twitter-konto för att på 140 tecken berätta om vad som försiggick på deras workshops.

– Jag gillade det inte, det tog emot att trycka på send-knappen när jag skrivit något som inte var mina egna tankar, säger Gordana.
– Men så en dag, då min mor var akut sjuk och låg på sjukhus, satt jag hemma i vår trädgård tillsammans med min man. Plötsligt fylldes jag av väldigt mycket känslor och tankar kring vad lycka i livet egentligen är. Jag nämnde det för Gregor som sa: ”Varför skriver du inte ner detta och berättar om det i några twitter-inlägg. Det finns säkert andra som behöver höra det”. 

– Så jag gjorde det och blev jätteförvånad när det rasslade in gillanden och hjärtan. Jag kände: ”De hör mig!”. Jag insåg då att mina tankar kunde påverka människor i olika delar av världen.
– Twitter blev ett instrument för mig att förmedla mitt budskap och tankar. Om varför vi finns här, om det som är stort och viktigt i livet. 

– Jag fick insikten, där och då, att mina privata tankar kan vara värdefulla för människor där ute. Man måste inte se alla i ögonen, man kan påverka ändå. Genom frekvenser.

Men hur kunde det gå så fort, att du blev så stor?
– Det gäller att ha tålamod. Och att inte avvika från sin dagdröm! De första två åren gick det lite trögt, men 2015 ökade plötsligt antalet följare. Sen har det bara fortsatt.

Idag har hon alltså mer än 320 000 följare och hennes tweets har över fyra miljoner visningar över hela världen varje månad!

Bara två procent av hennes Twitter-följare bor i Sverige. Flest följare har hon i USA och England, sen följer Indien, Mellanöstern och Kanada. Gordana är stor även i Australien och Sydafrika.

– Det härliga är att det är lika mycket män som kvinnor som följer mig, vilket är ovanligt med den här typen av budskap. Det är unga och gamla – jag har följare ner till 13-årsåldern. Texterna funkar oavsett kultur, ålder eller religion!

Magiska Supersoul 100 

Och så skedde det verkligt stora – Oprah Winfrey inbjöd Gordana Biernat att vara en av Oprahs 100 supersjälar - Supersoul 100 – en grupp av människor som valdes därför att de är ”de 100 mest nyskapande och medvetna visionärer vars tankar och livsverk höjer medvetandet i världen”. 

Gordana är enda svensk på SuperSoul100-listan. Ja, faktiskt den enda som lever och verkar i Europa! Bland kollegorna i denna mäktiga grupp finner vi bland andra Caroline Myss, Deepak Chopra, Dr. Brené Brown, Eckhart Tolle, Tony Robbins… 

– Det var otroligt att träffa alla dessa inspirerande människor, när hela gruppen samlades i USA, säger Gordana. Att befinna sig i samma rum med så många andra som tänker likadant som jag, det var magiskt.

Oprah Winfrey har utsett Gordana till en Super Soul Teacher och är i och med det en på listan över de 100 mest nyskapande och medvetna visionärer i världen.

– Sen frågar alla: ”Hur var Oprah?”. Jag kan säga att hon är precis så fantastisk som man kan tro. Allt hon rör vid blir till guld. Det hon säger sprids som ringar på vattnet.
– Att bli en supersoul har betytt otroligt mycket. Jag hade en ganska stor publik som lyssnade på mina ”viskningar” innan Oprah fann mig, men nu fick jag plötsligt en ”megafon” så att hela världen kan höra mig. 

Gordana stänger av sin Ipad som hela tiden finns nära henne. Intervjun har dragit ut på tiden, och hon har inte hunnit twittra som hon hade tänkt. Istället har vi pratat om möjligheterna som ligger framför henne. Om att hon nu är redo att möta den svenska publiken med sin bok och med det event som hon och Benny Rosenqvist ska ha i Malmö den 9 november. Hon är upprymd och glad inför att få arbeta på sitt eget språk och hon hoppas att det finns en publik även i Sverige för hennes budskap.

– Min önskan att jag kan öppna ögonen för deras egen sanning, det är viktigare än allt annat!

Gordana vilar inte. Hon vet vad själen behöver och nu vill hon få oss alla att sikta på att nå en högre nivå.
– Nästa dagdröm är att min bok ska ligga på Oprahs nattduksbord och att hon ska säga: ”Det här mina vänner, är vad ni behöver läsa nu!”

Dalai Lama lär ha sagt att världen ska räddas av en västerländsk kvinna. Kanske sitter hon framför mig. Gordana ler stort, slår med armarna och säger med en varm glimt i ögat:
– Här är jag!

 

Det här är Gordana:

Ålder: 51 år.
Bor: I Malmö.
Familj: Maken Gregor och sonen Hubert.
Aktuell med: Boken ”Sanningen finns inom dig. När du förändras, förändras allt”, ”#KnowTheTruth – Why Knowing Who You Are Changes Everything” som släpps I 29 länder i höst.
Motto: As long as you are breathing you can change your stars. Du kan alltid förändra ditt liv och du blir aldrig för gammal för det. Du kan alltid förändra något!
Kontakt i Sverige: info@powertalk.se
Hemsida: www.powertalk.se
Twitter: @MyPowertalk
Facebook: Gordana Biernat


Oprah Winfreys Supersoul 100!

Här kan du läsa mer om Supersoul 100 och möta dem allihop. Människor med stark lyskraft och vars tankar och livsverk lyfter medvetandet i världen.

Benny & Gordanas event i Malmö 9 november!

Den 9 november kl 18-21 står Gordana och Benny Rosenqvist tillsammans på scenen på Kockum Fritid i Malmö. Det blir en kväll då vi höjer andligheten till en ny, spännande nivå!

Benny berättar med värme om sitt första möte med Gordana:
– Hon är en oerhört färgstark och karismatisk personlighet. En människa med vacker utsida och vacker insida. Hon har ett sätt att bjuda på sig själv i skrift, som få människor gör. Hon är väldigt ärlig och äkta. 

– Gordana pratar om det svåra på ett tillgängligt sätt. Och gör det svåra enkelt. Hon ligger rätt i tiden! Och har en stor ödmjukhet. Hon är ingen märkvärdig person utan är väldigt tillgänglig. En person som är lätt att tycka om. Hon har människokärlek, det gillar jag med henne.

Vad kommer eventet den 9 november att handla om?
– Hur du förändrar ditt sätt att tänka. Hur du får dig själv att bli mer själslig, hur du höjer dina nivåer för att bli en bättre människa. Att inte bli så självkritisk, utan mer objektiv och kunskapsmedveten om din egen person. 

– Det blir en kväll med mycket aha-upplevelser. Du får svar som du egentligen redan har men där du kommer att känna: ”Visst, så kan man också se på det!”. Du inser att du har lösningarna med dig!
Läs mer om eventet här!

Fler artiklar

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.