Jag mörkade min egen livssituation

Efter en snårig tid tog hon sig upp igen, starkare än förut. Och i september gav Katinka Wallner ut boken ”Du är bäst när du är dig själv”, baserad på egna erfarenheter. Nu hoppas hon kunna hjälpa läsaren att inse detsamma. Katinka är ute och föreläser om ämnet och hon älskar att prata om vikten av att våga visa sig precis den man är!

Text: Sabina Wärngård
Foto: Karolina Andersson

Katinka Wallner drivs av viljan att hjälpa andra, att våga vara sig själv, något som resulterat i två självhjälpsböcker. 2014 gavs hennes första bok ”Sluta skämmas och bli fri!” ut, en bok som skrevs efter en mycket svår tid i Katinkas liv. 

Hon och hennes son levde under skyddad identitet efter att ha flytt en misshandelsrelation, samtidigt som hon dolde detta för omvärlden.
– Jag mörkade min livssituation eftersom jag skämdes över hur mitt liv såg ut, säger Katinka. Jag låtsades att allt var bra, trots att så verkligen inte var fallet. 

Det var när Katinka, för tredje gången på kort tid, gått in i väggen och tagit sig upp igen som hon började arbeta med sig själv och med sin inre styrka. Hon uppmärksammade och bemötte skammen hon känt.  

Hon insåg då att jobbiga känslor inte försvinner genom att man trycker ner dem, tvärtom växer de och blir ännu värre. Det är först när man bemöter och behandlar känslorna som man kan bli fri från dem.  

Den känsla som Katinka lagt mest fokus på i sina verk, är skam.
– Alla skäms över något. Det kan handla om missbruk, utseende, kompetens eller familjehemligheter. 

– Jag tror att vi föds perfekta, helt rena, och att vi sedan skadas av vår omgivning. Detta betyder inte att föräldrarna är dåliga människor, de gör vad de kan utifrån de förutsättningar de fick av sina föräldrar. Ändå skadas vi alla mer eller mindre av de som finns omkring oss när vi växer upp.

Litade på vaktmästaren

Katinka talar passionerat och ivrigt om hur viktigt det är att få möjligheten att få uttrycka sina känslor.
– Det är vanligt att vi trycker undan känslor och undviker att prata om dem. I min familj fanns exempelvis alkoholism, samt en tyst överenskommelse om att inte tala om problemet.

–  Många av oss har tvingats kväva känslor som barn, blivit tillsagda att vi ska le, vara glada och absolut inte uttrycka ilska. Jag tycker att det är bland det värsta man kan göra mot ett barn, att säga åt det vad det ska känna. Det är ett känslomässigt övergrepp. 

När Katinka valde att berätta om situationen hon levde i, var det inte en familjemedlem eller ens en nära vän hon vände sig till. Hon visar gång på gång att blod inte alltid är tjockare än vatten.

– Den första jag öppnade mig för, om att jag och min son levde gömda, var min vaktmästare. Jag kände att jag kunde lita på honom och att han skulle stötta mig. 

– Jag förstod då att skammen jag känt under så lång tid varit helt befängd, det var ju inte något att skämmas över! 

Författarinnans andra bok heter ”Du är bäst när du är dig själv” och kom ut i september i år. Boken riktar sig i första hand till unga, men behandlar ämnen som vi alla kan behöva läsa om. Ångest, negativa tankar och självkänsla.

– Till skillnad från andra böcker jag läst, med fokus på självkänsla, vill jag i min bok bota dålig självkänsla från grunden. Liksom dra upp rötterna. 

– Att ta reda på var ens negativa tankar kommer ifrån gör väldigt mycket för självkänslan. Du behöver möta känslorna och tankarna, först då kan du bli kvitt dem och hitta dig själv. 

Jag frågar Katinka hur man vet vem man själv egentligen är.
– För att lära sig att genuint älska sig själv måste man acceptera den man är. Man måste förstå att man inte är de känslor man känner eller de saker som hänt en i livet. 

– Jag brukar tipsa om meditationsövningar där du går in helt i dig själv. Vi lever så ofta utanför oss själva. Men genom att koppla inåt och släppa tankarna om att vi måste vara på ett visst sätt, kan vi uppnå en otroligt befriande känsla. 

Hon berättar hur vi kan hjälpa oss själva:
– Om du har gått igenom ett riktigt, allvarligt trauma skulle jag rekommendera att du pratar med en utbildad terapeut. Men vi kan faktiskt läka oss själva till stor del. 

– Mår man dåligt, exempelvis känner sig otillräcklig, kan det fungera riktigt bra att sätta sig ner och gå in i den känslan. Tillåt känslan att överskölja dig och upplev precis hur det känns när du känner dig otillräcklig. Men du kan inte sluta där! Du får absolut inte stanna kvar i känslan, utan när du är i känslan måste du ifrågasätta den: När kände du dig otillräcklig för första gången? Varför? Gå vidare och bearbeta dina minnen så långt det är möjligt.

Förbättra sina minnen

Katinka berättar att det till och med är möjligt att ändra på sina minnen.
– Det är superhäftigt! Jag gör det hela tiden, jobbar så med både mig själv och mina klienter. Genom att ändra sina minnen lurar man hjärnan och kommer i förlängningen att må bättre. 

– Om man exempelvis har ett minne från sin barndom där man upplever att man inte fick tillräckligt med kärlek, då kan man gå in i det minnen och föreställa sig att ens föräldrar lyfte upp en, tröstade och sa kärleksfulla ord. 

– De flesta av oss har ingen aning om den skaparkraft vi besitter. Vi kan påverka vårt eget välmående något enormt! Trots den tuffa period Katinka behövt gå igenom, känner hon sig nu starkare än någonsin. Hon har insett att hon inte har någonting att skämmas över, och hon möts varje dag av kärlek och stöd.

– Nu för tiden får jag ofta mejl där människor öppnar sig och berättar sin livshistoria för mig. Det är helt fantastiskt!

 – Ingen ska behöva skämmas, istället ska vi prata om våra känslor, visa förståelse och ge kärlek.

Det här är Katinka:

Ålder52 år.
Yrke: Författare och föreläsare, var tidigare krönikör i Nära.
Bor: Utanför Höganäs.
FamiljEn son och nära vänner.
GörKatinka driver ett eget företag och är aktiv på Facebook-sidorna ”Sluta skämmas och bli fri” och ”Inspiration och läkning med Katinka Wallner”, samt på Youtube under ”Katinka Wallner”.
Kontakt: kreativak@hotmail.com
Hemsida: katinkawallner.com

Katinkas 5 bästa tips – så tar du dig upp igen:

1. Erkänn för dig själv att du är värd ett bättre liv än det du lever.
2. Berätta för någon vad du varit med om.
3. Våga möta dina känslor.
4. Inse att du är större än det du varit igenom.
5. Våga visa världen ditt sanna jag – du är unik!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.