Bennys spådom blev sann: Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig

Pia Westergren skakade på huvudet och skrattade gott när mediet Benny sa att hon skulle lära ut yoga. Hon visste ju knappt vad det var! Men universum ledde henne rätt. Idag är hon utbildad inom flera olika sorters yoga, hon har haft egen yogastudio dit kunderna stått i kö för en plats. Men bäst av allt – yogan har gett henne lyckan i att lära känna sig själv och att ”hitta hem” till platsen i sitt hjärta.

Text: Madeleine Walles
Foto: Madeleine Walles, Privat

Att vandra gången fram till Pia Westergrens hus, är som en omfamning fylld av magisk energi. Jag stannar upp, tar ett steg tillbaka. Bara för att känna in. Vilar blicken på en leende Buddha, just som dörren till det nyrenoverade huset öppnas och ger en glimt av tända ljus och en doft av rökelse.

Pia ler när hon hör mina uppskattande ord. Hon behöver dem, säger hon med ett trött leende. I ett år har hon levt i byggdamm och röra, sedan hon och maken Christian köpte huset i Sankt Olof på Österlen. Många gånger har hon tvivlat, hon minns stunderna av tårar, gräl och oro. Men nu ligger det bakom dem, för vi befinner oss just nu i en dröm som gått i uppfyllelse.

Eller en spådom som blivit sann!

LÄS ÄVEN: Andliga guider hjälpte Theresa under cancern: "Tryggt och kärleksfullt"

För drygt tio år sedan var Pia på storseans med Benny Rosenqvist i Egmont-huset i Malmö, där Nära hade sin redaktion. Hon fick sittplats långt bak i ett hörn, men det hindrade inte Benny att finna henne. För bakom Pia lyste ett ljus. Mamma Gun var på besök från Andra sidan.

När Pia tog Bennys hand påminde hon sig tyst om att han, då hon varit på en privat sittning, sagt att Pia skulle läka kvinnor och ägna sig åt yoga. Ett budskap som känts så tokigt då. Yoga var något som Pia aldrig förstått sig på och hon var helt nöjd med tillvaron i den lilla nagelsalongen hon drev. Så vad skulle Benny säga nu?

– Direkt frågade han: ”Din mor och jag undrar om du börjat med yoga ännu?” Jag blev helt paff. Sedan berättade han hur Gun tog med honom på en rundtur i mitt dåvarande hem i Oxie utanför Malmö, beskrev det in i minsta detalj. Upp på övervåningen, in i garderoberna. Allt stämde!

– Som svar på hans fråga om yoga, förklarade jag att det inte riktigt var min grej. Men då sa Benny att jag skulle gå och kolla min hälsa, mina lungor, eftersom mitt jobb inte var bra för mig. Han fick till sig att jag i stället skulle syssla med yoga, healing och att ”läka kvinnor”. Jag skulle ha kurser och utbildningar, ägna mitt liv åt att lära ut det jag kan.

20221130-pia-yogastudio.jpg”Benny tittade mig i ögonen och sa: ’Människor kommer till dig och du ska lära ut yoga och heala kvinnor.’ Det lät helt galet, men allt blev sant!”

Öppnade egen yogastudio

Pia minns hur hon satt på storseansen med ett skratt bubblande inombords. Hålla kurser? Haha. Hon som aldrig vågat tala ens inför en liten grupp. Inte mycket rätt där, inte!

Men innan hon gick hem köpte hon en bok som Benny signerade. Han överlämnade den, tittade henne i ögonen och sa: ”Lyssna nu noga. Du kommer att jobba stort med yoga, människor kommer till dig och du ska både lära ut yoga och heala kvinnor. Du har healing i dina händer. Och lova att du hör av dig till mig när du är igång!”

Pia erkänner nu lite generat att hon inte hört av sig till Benny. Ännu. Däremot skrev hon ett mejl till Nära och berättade. Att hon mindre än ett år efter storseansen blev sjuk av kemikalierna i nagelsalongen. När läkaren skickade henne till lungröntgen, med misstanken om att det kunde vara KOL, blev hon så skrämd att hon inom två veckor stängt sin salong. Det visade sig inte vara så allvarligt, men läkaren rådde henne ändå att ägna sig åt ett annat yrke framöver.

LÄS ÄVEN: Yogaprofilen: ”Jag älskade min frihet, men det var också ensamt”

– Förvirrad gick jag ut på nätet och sökte, utan att veta vad, säger Pia. Jag fann en utbildning i healing med varma stenar hos Helena Omfors, som har kurser inom andlighet. Jag anmälde mig och Helena kom att bli något av en mentor och en inspiratör.

– Via henne fann jag reiki och universum ledde mig så småningom till en yogaklass. Det var starten till vad som kom att bli många klasser i veckan, för nu var intresset väckt! Och när min dotter Caroline hörde hur mycket pengar jag la på att gå på alla dessa klasser, föreslog hon att jag skulle gå en yogalärarutbildning i stället. Så blev det och nu öppnades helt nya perspektiv i livet. Idag har Caroline och jag yogalärarutbildning ihop!

Pias ögon fylls av tårar, för den stora vändningen i livet har betytt oerhört mycket. Att hon hittat hem, att hon idag lever ett liv i full harmoni. Och att Benny fick rätt!

– Jag öppnade min egen yogastudio utanför Malmö och den drev jag i nästan sex år. Jag hade väl aldrig kunnat föreställa mig att det skulle bli så stort, trodde att det skulle komma fem, sex personer … Men det blev sex klasser i veckan med 14 deltagare på varje pass. Och ständig kölista!

20221130-Pia-och-Carolina.jpgPia och dottern Caroline håller yogalärarutbildningar ihop.

Kristaller under yogagolvet

Under tiden utbildade Pia sig till healer och andlig livscoach.

– Under en meditation fick jag ett starkt budskap, att ”jag är här för att läka kvinnor”. Precis de ord som Benny sagt. Jag fattade ingenting. Inte då. Men det skulle klarna. Och där är vi nu!

Vi ser oss omkring i huset. Här finns en alldeles nybyggd yogastudio som väntar på att få välkomna elever till yogalärarutbildningar, yogaklasser och kurser i reiki. En sal där kristaller av olika slag gjutits in under golvet för att ge lugna och kärleksfulla energier. Och stärka våra sju chakran.

Ett mindre hus intill är inrett för åtta övernattande kursdeltagare. Allt är skapat med största kärlek. I Månrummet, Solrummet och Stjärnrummet finns tavlor och kuddar som stämmer överens med namnen och en skön känsla av andlighet som aldrig blir påträngande. Den bara finns där, mjuk som bomull. Lika mjuk som yogamattorna av 100 procent merinoull!

LÄS ÄVEN: Nyhetsankaret Ulf Wallgren blev yogainstruktör: "Jag är så glad att jag vågade"

Pia har inte sparat på krutet. Renovering och inredning har fått kosta, både tid och pengar. Hon förklarar att maken Christian varit sjökapten på stora, lyxiga kryssningsfartyg i Asien. Det har varit en viktig hjälp på vägen. Christian, som stått tyst och lyssnat, nickar nöjt.

– Våra gäster ska känna sig som hemma – fast borta, säger han.

Efter pensioneringen från sjön är det nu han som ska sköta den lilla butiken intill yogastudion, med aromatiska oljor, yogakläder som Pia importerar från Bali och smycken som hon själv designar och låter tillverka på Bali.

– Bali är vårt andra hemland, förklarar Pia. Jag och Christian har varit där varje vinter de senaste tolv åren. Det är en ynnest att han varit med på min andliga resa.

20221130-Pia-Christian.jpgPia är tacksam att maken Christian stöttat hennes andliga resa. Tillsammans har de skapat sitt nya hem och yogacenter.

Chakrakorten gav vägledning

Pia konstaterar att det är en mening med allt. Som att de hamnade på Österlen. Det förra huset med yogastudion var ett fantastiskt ställe. Ändå kände Pia att något annat kallade – hon var inte framme än. De kom i kontakt med en mäklare som utan problem sålde hemmet i Oxie och då blev det bråttom att hitta något nytt. Via slingriga vägar och utan minsta koll på Österlen, var det här de landade till slut. Pia tittar på Christian, påminner om när de satt tysta i bilen utanför huset innan de gick in och hur hon frågade honom om han också kände DET. Att det var exakt här de skulle bo. Det gjorde han.

– Det är klart att jag känt oro mitt i allt, har vi gjort rätt? Så varje dag har jag vänt mig till chakrakorten och frågat hur det skulle gå, säger Pia. Och varje gång kom Angels & Masters upp! Kortet med ängeln signalerade att den höll mig trygg i allt som var på gång. Nu när jag frågar korten, kommer inte Angels & Masters upp längre. Jag tolkar det som att jag landat rätt.

Under en vistelse på Bali besökte Pia en healer för att få hjälp med en smärtande höft. Han sa: ”Du ska göra upp med din barndom och bli vän med det du har bakom dig. För känslorna sätter sig i höften.”

LÄS ÄVEN: Yoga som läker och stärker: 8 övningar att göra i din egen takt

Hans ord var en viktig pusselbit, en förklaring till Pias enorma driv att inreda det nya hemmet, yogastudion och gästhuset så in i minsta detalj färgmatchat. Ljust och kärleksfullt. Pias längtan efter att skapa en plats som känns som hemma inte bara för henne och familjen, utan för alla som kommer hit. Denna längtan bottnar i uppväxten med en alkoholiserad pappa och en mamma som, just därför, inte mådde bra.

– Som barn var jag fylld av skräck varje dag när jag kom från skolan och satte nyckeln i dörren. Vad skulle jag möta? Oron gjorde min längtan efter hemkänsla väldigt stark, det har sedan följt mig genom livet.

Andligheten gav tröst tidigt

Tidigt fann hon trygghet i det andliga. I korten och i kristallerna. Den första stenen köpte hon som 14-åring, en lila ametist. Andliga ting har gett styrka och mod när livet ruvat på överraskningar. Pia vill dela ett av sina starkaste ögonblick, den torsdagseftermiddag då hon och två av barnen skulle möta Christian på tågstationen i Svågertorp i Malmö. Han var på väg hem från en av sina kryssningar och väntades med tåget från Kastrup i Köpenhamn.

– Jag såg en kvinna klädd i kjol och linne och fick intuitivt känslan av att något inte stod rätt till. Hon hade inget med sig, inte ens en handväska. Hon rökte en cigarett och slog sig ner bredvid en man på en bänk. Just då ropades det ut i högtalarna att tåget var på väg in på perrongen. I nästa sekund reste sig kvinnan och hoppade framför tåget. Hon tog sitt liv framför våra ögon.

– Vi var helt chockade. Jag kramade mina barn som grät och då hörde jag ett skrik, ett fruktansvärt avgrundsvrål. Jag insåg efter en stund att det inte kom från mina barn. Det kom från mannen på bänken.

Pia gick fram till honom, klappade om honom och sa några lugnande ord på svenska. Mannen svarade på engelska att han tyvärr inte förstod.

LÄS ÄVEN: Så kan du hantera psykisk ohälsa – med hjälp av yoga

När räddningstjänst och polis tagit över och efter att ha svarat på deras frågor, åkte Pia och barnen hem. Christian kom med taxi.

– Några dagar senare blev jag uppringd av en polis som ställde märkliga frågor, bland annat om jag har en son som är väldigt lång. De sökte en speciell person som visade sig vara jag, för det fanns ett brev till mig på polisstationen. Ett brev från mannen på bänken. Han skrev att han var från Nya Zeeland och att han var otroligt tacksam för min omtanke. Jag och min familj var därför hjärtligt välkomna att hälsa på honom i Nya Zeeland.

20221130-Pia-Ken-Nya-Zeeland.jpgPia med vännen Ken vid Hobbiton, inspelningsplats för Sagan om ringen i hans hemland Nya Zeeland.

Syskon i tidigare liv

– Ken är idag en av våra bästa vänner! Jag och familjen har varit hos honom några gånger och han har varit här. Den där eftermiddagen på Svågertorp var han på väg till Ales stenar, nära Österlen, och skulle egentligen till Malmö central. Men hade klivit av tåget för tidigt. Och nu bor vi här, inte långt från hans resas mål.

Ken är väldigt andligt intresserad och har varit på sittning hos Benny Rosenqvist.

– Han vill gärna träffa en partner och Benny, som förstod att Ken är homosexuell precis som han, sa att han snart ska möta sin mr Blue Eyes. Men innan vi gick, stoppade Benny oss i dörren och sa: ”Ni båda har varit syskon i ett tidigare liv. Ken du kanske tycker att Pia är lite bossig mot dig, men du var storebror i förra livet så nu kan du bossa runt lite med henne!”

LÄS ÄVEN: Här kan du yoga med en alpacka: Ingen har bråttom härifrån

Andevärlden har hjälpt Pia att finna sin väg och snart är det dags för henne, Christian och dottern Caroline att inviga ”Skånes Yoga & HealingCenter” i Sankt Olof.

Den lilla butiken öppnar då för besökare och yogasalen står redo för klasser och utbildningar, föreläsningar och storseanser.

– Mediet Ewa Olsson har lovat att komma hit, några föreläsare är också på gång.

– Men det vore en dröm om Benny ville komma hit och ha seans, säger Pia. Då skulle han äntligen få se hur rätt han hade i sin spådom!

Det här är Pia

Ålder: 62 år.
Familj: Maken Christian, 68, barnen Caroline, 41, Maria, 38, Nicklas, 35, och Robin,34. Fyra barnbarn, svärdöttrar och svärsöner.
Bor: I Sankt Olof på Österlen i Skåne.
Gör: Driver Skånes yoga och healingcenter tillsammans med maken och dottern Caroline.
Motto: ”Följ ditt hjärtas röst och lyssna inåt. Det funkar alltid för mig!”
Andlighet för mig: ”Kärlek. Har du kärlek till dig själv och andra, då har du allt.”
Sociala medier: Instagram och Facebook som Skånes yoga och healingcenter.
Hemsida: www.skanesyogaochhealingcenter.se
Kontakt: piawestergren@hotmail.com

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.