Moosham: Ett av Europas mest hemsökta slott

Moosham i Österrike kallas Häxornas slott och räknas som ett av de mest hemsökta slotten i Europa. Det byggdes på 1200-talet och ruvar på många rysliga historier, för innanför slottets murar halshöggs hundratals häxor och trollkarlar. Deras själar har ännu inte lämnat Moosham sägs det, och visst har många känt av beröring, hört konstiga ljud och sett oförklarliga saker.

Text: Ehva Löpp
Foto: Ehva Löpp

Mellan höga berg och snöklädda alptoppar, i hjärtat av Lungau i Salzburg, tronar det legendariska slottet Moosham på en kulle. Ett vittne av det förflutna. Från sin höga utsiktspunkt ser slottet ner i Murdalen och den sumpiga myren. Här sägs det eka av dova, avlägsna klockor som tränger upp ur hedens djup, från den sjunkna staden som ligger begravd nedanför.

Vi ska besöka det omtalade slottet Moosham Castle som agerat kuliss i flera historiska filmer. Längs den branta vallgraven betar oskyldiga får, när vi äntrar träbron in genom den gula stenporten till slottets innergård.

LÄS ÄVEN: Butiken i Gamla stan ruvar på hemligheter: ”Förtrollat hus”

Min vän Johanna Stöger sätter sig på en träbänk och väntar, men min nyfikenhet pirrar i kroppen så jag går på upptäcksfärd.

På innergården syns spindelnät, välvda gångar och grova lås. De gallerförsedda fönstren har blodröda fönsterluckor med vita kryss och förutom det porlande vattnet från en väggbrunn är det helt tyst. Olycksbådande tyst, som att slottet håller andan. Jag går sakta på kullerstenarna och känner in energin.

Guidad tur på Moosham

Plötsligt dyker guiden Gaby Fender upp med en grupp turister. Hon påminner om ett sagoväsen med sina lysande blå ögon. Hennes energi gör mig lugn.

– Vilken tur att ni inte kom kl 14 för den gruppen var inte alls intresserad av spöken, säger hon och skrattar.

LÄS ÄVEN: Sveriges mest hemsökta byggnader: 11 platser att besöka

Gaby bjuder in oss till slottet och vi tre går tillsammans uppför den branta stentrappan. Vi kommer fram till en stor sal med bjälkar i taket och mängder av magnifika träslädar och vagnar från svunna tider. Gaby kommer från Indonesien, där synen på döden är annorlunda än vår västerländska tro. Hon är övertygad om att själen lever vidare och har aldrig varit rädd för det övernaturliga. Tvärtom. Gaby tycker att det är helt naturligt att känna av själar från Andra sidan.

– Jag har jobbat som guide på slottet i många år utan att bli skrämd. Men det är en helt annan energi inne i själva slottet än i ett av torrummens källare. Ni kommer att märka skillnaden!

Gaby-Fender-Guide-Moosham.jpgFör guiden Gaby Fender är det helt naturligt att ha kontakt med Andra sidan. Hon är inte rädd när hon visar runt på slottet.

Mooshams historia

Gaby berättar slottets historia och pekar på väggen bakom min rygg. Där finns höga träskåp med stängda dörrar.

– När jag guidade ett par damer för ett par år sedan, pekade jag på en av dörrarna som visade sig vara öppen. Jag skojade och sa att spökena glömt att stänga dörren.

LÄS ÄVEN: Mediet Benny: "Ofta är det rädsla som stoppar oss från att möta Andra sidan"

– Då, mitt framför våra ögon, stängdes dörren! Men jag blev aldrig rädd, det var en god energi.

Gaby ler. Mycket riktigt, den goda energin känns tydligt. Men slottet Moosham har en baksida, en lång och mörk historia, och är känt för sitt kusliga rykte. Och framför allt det som utspelade sig i östra tornet och tortyrkällaren.

Moosham-broar.jpgDet går en träbro över vallgraven till den gula stenporten och slottets innergård.

Häxjakt på slottet

Det österrikiska slottet är privatägt och har öppet för allmänheten som
ett museum. Gaby visar oss runt bland flera sovmak, stora salar med mängder av konst, jakttrofeér, kakelugnar, vackra speglar och snirkliga möbler.

Slottet sägs ha byggts av ärkebiskopen av Salzburg, på grunden av en romersk fästning, och har anor från 1200-talet. Det storslagna slottet fick sitt namn av herrarna av Moosheim som levde här tills släkten dog ut 1726.

LÄS ÄVEN: 5 tips till dig som är spökrädd: Så blir du vän med andevärlden

Många krig och konflikter har dränkt jorden kring slottet med blod, men det är Mooshams hemska historia om den fruktansvärda jakten på häxor, magiker och trollkarlar som är värst.

Häxjakten som härjade i slottet mellan 1675-1690 var Österrikes största och mest ökända process. Under denna period dödades över 100 människor och tusentals anklagades för häxkonst. De fängslades, torterades och dödades skoningslöst i det östra tornets tortyrkällare.

Tortyrkammaren på Moosham

Gaby går med lätta steg längs utomhusrampen med trätak. Hon stannar och pekar på det östra tornet som är prytt med tre torn, likt en stavkyrka. Det känns nästan som att befinna sig vid en uppbyggd filmkuliss. De många trägångarna i flera våningar är byggda utanpå stenslottet och har trappor åt olika håll. De fortsätter mellan byggnaderna, som broar, för att sedan zick-zacka sig ner till olika delar av slottet. Ett imponerade byggprojekt.

LÄS ÄVEN: Marias hotell får inte vem som helst bo på – men andarna är alltid välkomna

Vi närmar oss tornet med tortyrkammaren som ruvar på så mycket ondska, men solen skiner och vi går in med gott mod. Vår guide försäkrar att hon aldrig upplevt något obehagligt här, så vi följer henne in i själva väntrummet. Här, berättar Gaby, fick de utpekade häxorna och magikerna vänta innan de fick sin öde bestämt av domaren en trappa ner.

Moosham-vallgrav.jpgHär fanns en djup vallgrav som skulle förhindra rymning.

Hörde konstigt ljud

Gaby går nerför trappan till domarens rum. Min vän Johanna går efter henne och jag går sakta sist. Precis när jag kommer till första trappavsatsen tar det stopp. Jag stannar mitt i en rörelse, för det fullkomligt tjuter runt omkring mig. Som ett brandlarm, som en varning. Ett högt, ilande ljud som berättar att det är fara.

Det låter bara i några få sekunder och så fort det slutar tjuta får jag lock för öronen och huttrar till av kylan som är iskall. Det känns ungefär som om jag gått in i ett slaktrum. Allt är över på ett ögonblick. Chockad frågar jag Johanna vad det var för något. Men hon tittar bara lite förvånat på mig och säger: ”Vad menar du, jag hörde ingenting”.

LÄS ÄVEN: Världens mest hemsökta kyrkogårdar – 9 platser där andarna härjar

Men hon är inte överraskad.

– Ja, jag kände också av den isande kylan, säger Gaby. Det är starkare energi här idag än vad det brukar vara.

Efter det går jag lite tveksamt fram och tittar på ärkebiskopens, själva domarens, stora skrivbord. Hans svärd ligger fortfarande kvar på där och på ena sidan syns en inristad symbol. Hängning som betyder ”död”. Den andra sidan har en symbol för ”tortyr”. När det begav sig visade han upp den sida han valt, död eller tortyr.

Spökjakt med Ghost Hunters International

Det känns overklig att se alla tortyrredskap som hänger uppradade längs väggarna och de små fängelsehålorna ger mig kalla kårar. När vi stannar för att titta in i ett trångt fångrum hör jag ett eko inifrån rummet. Högt och tydligt. Jag backar och tittar frågande på Johanna.

– Ja, jag hörde också ekot, säger hon chockat.

Jag förstår varför, när jag senare tittar på Ghost Hunters Internationals film på Youtube, gjord under en spökjakt på slottet Moosham.

LÄS ÄVEN: 8 vanliga tecken på andlig närvaro

Greve Hans-Nepomuk Wilczek köpte Moosham 1886 och slottet har funnits i familjens ägo sedan dess. Numera är det Theresita Wilczek som ansvarar för Moosham. Hon guidar själv turister, men hon är rädd. Häxorna som förlorade sina liv visar sig än idag på slottet. Därför kontaktade Theresita Ghost Hunters International (GHI), som gjorde en spökjakt i det hemsökta tornet.

Moosham-fangelsehala.jpgNäras reporter Ehva får kalla kårar när hon hör ett högt eko inifrån ett av de små fångrummen.

Hemska historier om tortyr

I filmen berättar hon att många häxor blev hängda här. Det var också flera som blev bundna vid hästar som sprang åt var sitt håll så att häxorna gick av på mitten. Man kan se hur Theresita visar spökjägarna väntrummet med ett hål i golvet, där föll de ner till ärkebiskopen på våningen under när det var dags för domaren att bestämma vilket straff de skulle få, tortyr eller död. Theresita undviker att gå in väntrummet förklarar hon, för det har en så obehaglig energi.

LÄS ÄVEN: Spökar det? Här är 7 vanliga tecken på att du har andligt besök

Hon berättar vidare att i det gröna rummet, Tonis rum, känner extra många människor av en mörk närvaro. Här bodde fogden Anton som stod bakom tortyren. Han var ökänd och gick under namnet Schörgen-Toni på grund av sin grymhet. Han förtryckte folket och plågade fångarna som satt i fängelsehålorna på det mest fruktansvärda sätt. Det finns många hemska historier om Schörgen-Toni.

”Här i hörnet av det gröna rummet har gäster sett Tonis närvaro”, säger Theresita på Youtube-filmen och det går tydligt att se hennes rädsla när hon visar runt filmteamet.

Ande fångades på film

Även i Jägarrummet händer det saker, förklarar hon. ”När jag var här med min far visade det sig att gevären hade bytt plats och hängde upp och ner, trots att dörren var låst. Här är det dålig energi”.

På filmen från 2017 som finns att se på Youtube, öppnas en dörr av sig själv. Ljud kommer när spökjägarna ber om svar och fotsteg hörs gå uppför en trappa till det låsta klockrummet. Inne i de trånga fängelsehålorna hörs andetag, en spökjägare känner att någon tar på hans rygg, en annan känner fingrar mot sitt ben. De hör knackningar och en manlig röst som säger: ”Det är jag” och sedan ett mansnamn.

LÄS ÄVEN: 8 spökhotell i Sverige - Där andarna aldrig checkar ut

De fångar till och med en ande som sitter på en stol, vilket går att se på filmen.
Efter att teamet från Ghost Hunters International avslutat sin undersökning av slottet ger de ett lugnande besked till Theresita. ”När du går ner i Tortyrkammaren och i de andra rummen behöver du inte vara rädd, säg bara ’hej’ till dem. Människorna som var här fick ingen respekt alls, men genom att du ger det till dem minskar du gapet mellan er. Du behöver inte vara rädd”.

Theresita förklarar i filmen att det känns otroligt skönt att ha haft teamet på plats. Hon fick bekräftat att hon inte var galen som kände av de olika energierna.

”Nu förstår jag att det inte är något att vara rädd för”, säger hon och välkomnar turister och att komma och besöka slottet.

LÄS ÄVEN: Det spökar på hotell Kramer: Döda ägarinnan guidar vår vandring

Museum Schloss Moosham

Guidade turer tis – sön kl. 10.00, 11.00,
14.00, 15.00 och 16.00.
Mejla: museum@schlossmoosham.at

Häxkprocesserna i Europa

  • Från slutet av medeltiden och fram till 1700-talet blev cirka 55 000 människor i Europa fängslade, torterade och dömda för trolldom.
  • Munken Heinrich Kramer och inkvisitorn Jacob Sprenger skrev boken Häxhammaren som gavs ut 1486 på latin under namnet Malleus Maleficarum. Instruktionsboken som visar hur man avslöjar och bekämpar häxor och trolldom, användes runt om i Europa.
  • Enligt författarna försöker djävulen lura vissa människor och de visar olika sätt att arrestera, tortera och döda de människor som visade tecken på häxkonst och trolldom.
  • Boken anses vara den mest lästa efter Bibeln under sin tid, vilket tyvärr gjorde att den fick en förödande genomslagskraft och mängder fick lida och dö helt utan grund.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.