Glutenfria blåbärsmuffins med vita bönor

Duka upp till en härlig sommarfika med vackra och saftiga blåbärsmuffins som blir extra näringsrika tack vare en osynlig ingrediens – vita bönor!

Text: Lina Wallentinson
Foto: Lennart Weibull

Blåbärsmuffins med vita bönor (glutenfria)

Bönorna bidrar inte bara med nyttigheter, som till exempel fibrer, utan gör även muffinsarna saftigare utan att ge någon speciell smak.

Ca 10 muffins

1 förp kokta vita bönor (ca 380 g, avrunnen vikt ca 230 g)
50 g smält smör
1 dl strösocker
3 ägg
1 tsk kardemummakärnor
2 dl havremjöl (110 g)
1 msk bakpulver
1 krm salt
2 krm vaniljpulver
1 dl frysta blåbär

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av väl.

2. Mixa bönorna med det smälta smöret med en mixerstav till en helt slät puré.

3. Vispa socker och ägg vitt och pösigt med elvisp.

4. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.

5. Blanda havremjöl, kardemumma, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke för sig.

6. Vänd ner bönsmöret och mjölblandningen i äggvispet och rör ihop till en slät smet.

7. Vänd ner blåbären, blanda och fördela smeten i muffinsformar i en muffinsplåt.

8. Grädda mitt i ugnen i 12 minuter. Låt svalna.

Extra pynt!
Vispa upp 50 g rumsvarmt smör med elvisp i ett par minuter. Tillsätt 1 dl florsocker och 1 krm vaniljpulver och vispa slätt. Tillsätt 200 g färskost och vispa i ytterligare några minuter till en fluffig frosting. Spritsa eller klicka på muffinsen. Pudra blåbärs- eller hallonpulver över. Dekorera med färska blåbär och eventuellt örter.

 

20210603-Muffins-2000.jpg


Receptet är hämtat från Lina Wallentinsons nya bok Baka med grönsaker (Bonnier Fakta). Lina har också tidigare gett ut boken Baka med bönor. Och visst är det en fantastisk kombo att njuta av ett bakverk som också känns näringsrikt istället för bara tomma kalorier. Dessutom är det ett perfekt sätt att ta tillvara på rester du har hemma, menar Lina. Andra fördelar med att baka med grönsaker är att du också får in både mer färg och smak i tillvaron, och att grönsaker ofta innehåller en hel del vätska som bidrar med saftighet i bröd och bakverk.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.