Sofie skapar inre frid med sound healing: ”Det ska vara enkelt att slappna av”

De senaste fem åren har Sofie Kraft inriktat sig på välmående – sitt eget och andras. Efter att ha jobbat med marketing och media, halkat in på olika spännande banor, insåg hon att visst älskade hon sitt liv. Men hon jobbade inte med det hon brann för! Idag vet hon att drivkraften inte finns i pengarna, utan i balansen.

Text: Madeleine Walles

Alla behöver vi en paus, stanna upp och slappna av. Det är kanske just därför som sound healing väcker mångas nyfikenhet. Det är skönt och det är enkelt.

För Sofie Kraft är det en passion sedan flera år och allt fler hittar nu till hennes sessioner. Medan besökarna lägger sig till ro under filtarna, tar Sofie plats bakom sju vackra kristallskålar i olika storlekar – en för varje chakra. Intuitivt skapar hon sedan musik, leker med rösten och sjunger mantran. Ur egen känsla och energi, utan mikrofon. Sofie låter akustiken i rummet göra jobbet och fridfullheten är total.

– Du behöver inte några förkunskaper, förklarar Sofie. Du bara lägger dig ner, sluter ögonen, låter filten ge dig värme och kudden vila under huvudet. Ingen besvärlig meditationsställning, som kan vara jobbig eller ansträngande för kroppen. Vid sound healing kan du till och med komma klädd i dina vanliga kläder.

Sofie beskriver en inte helt ovanlig syn.

– Då och då kommer kostymklädda herrar inspringande till mina pass. Det är helt underbart när den stressade chefen slumrar till vid en session och att sedan se deras reaktion efteråt: ”Wow, vad var det som just hände!”

– Det är så fint! Och sound healing har effekt på alla, även nybörjare. Du tar emot det du behöver just för stunden.

20220315-Sofie-Kraft-1080.jpg

Inga svåra positioner

Sofie kallar sig för en ”väldigt bärbar person” och berättar med ett skratt hur hon släpar runt på sina skålar, inbjuden av olika företag där ledningen öppnat ögonen för att personalen – och de själva – behöver lite ro mellan varven, för att orka vara effektiva på jobbet och samtidigt må bra.

– Jag är lite förvånad att så många hittar mig. Men jag märker att det finns en nyfikenhet, allt fler blir öppna för den här sortens aktiviteter på företagets hälsodagar. Yoga och meditation har redan hittat dit, nu vågar man testa något nytt.

Enkelheten finns även i Sofies arbete som yogalärare. Inga svåra positioner, ingen oro för att inte kunna hänga med. Med mer än 500 timmars yogautbildning i ryggen, har hon idag ett program där hon jobbar med en blandning av tre olika yogaformer – hatha, yin och vinyasa, då du är mer i ett flöde.

– Jag försöker verkligen välkomna alla nybörjare. Få dem att känna sig trygga. Alltför många gånger har jag hört människor ursäkta sig med att ”jag är så dålig på yoga …”. Nej! Ingen är dålig på yoga, det är bara dig själv du jobbar med. Jag vill trycka på att vi ska ta ett steg tillbaka och vara snälla mot oss själva. Låta yoga vara accepterande, jobba med andetagen och känna in vår kropp. Göra det här enbart för vår egen skull, inte för att imponera på andra.

För press finns det nog av ändå, menar hon. Pressen från samhället, pressen från oss själva. Ska du då mitt i allt detta känna press när du ska ”koppla av med världens tuffaste yoga-klass”? Vilken krock! Det funkar inte. Gör det enkelt och känn in just din kropp och dagsform, uppmanar Sofie.

Gå sin egen väg

– Vi är ofta hårda mot oss själva. Vi har det kämpigt och vet inte riktigt vilka vi är. Vi ska leva upp till så många roller – mamma, flickvän, syster, kollega … Och helst vara bäst på allt!

– Min förhoppning och ambition är att fler ska ta hand om sina liv och sig själva. Tänka att man inte alltid behöver följa massan. Kanske kan jag inspirera några att gå sin egen väg.

Sofie beskriver sig själv som väldigt glad och positiv, med stor nyfikenhet och en ständig längtan ut i världen. En kvinna som vid 31 års ålder också lärt sig att vara snällare mot sig själv.

– Jag jobbar mycket med att ge och dela med mig, då är det viktigt att även jag tar tid för mig själv, ger plats för guidade meditationer och promenader i naturen. Det är lätt att glömma bort, mitt i alla fina möten.

Därför har Sofie valt att göra intervjun med Nära under en promenad. Snön ligger vit på marken, hon blickar ut över vattnet och den blå himlen, tar in tystnaden. Hon kisar mot solen, säger tacksamt att detta är ett underbart och viktigt avbrott i arbetsdagen.

Men när du läser detta sitter Sofie på en sandstrand i Costa Rica i Sydamerika. Kanske har hon just lämnat den enkla bambuhyddan efter en natts god sömn och njuter av att dagens största, och enda, beslut är om hon ska äta avokado eller papaya till frukost.

– Det blir fjärde gången jag åker till Costa Rica för att surfa och umgås med mig själv. Jag lever verkligen det enkla livet där, går runt i samma bikini varje dag och tar dagen som den kommer. Njuter av soluppgången på stranden, ser morgonens alla färger och hör djungelns djur vakna.

20220315-Sofie-Kraft-Soundhealing-1080.jpg

Grundad i sig själv

Man kan höra välmåendet i hennes röst när hon berättar om pausen som ligger framför henne.

– Jag gör så varje vinter. Tillåter mig att ta en längre semester på en plats där jag kan leva enkelt. Även om det är mitt i en intensiv arbetsperiod, då jag kunde hållit många sessioner som gett en bra inkomst.

– Men det är inte pengar som driver mig. Det är balansen.

Det har varit något av ett mantra för Sofie. Oavsett hur hårt det blåser, ska hon ”stay grounded”.

– Ja, vilka utmaningar jag än möter ska jag stå stark i mig själv. Det har livet lärt mig. Jag har alltid varit naiv och tycker om alla typer av människor. Det har såklart lett till att jag åkt på mina nitar.

– Jag har rest och flängt runt i hela mitt liv. Levt i Berlin, i Afrika, i Los Angeles … Jag har haft svårt att hitta en plats som är mitt hem. Därför har det varit viktigt för mig att vara grundad i mig själv. Jag har mitt hem med mig överallt. En bambuhydda i Costa Rica kan bli mitt hem för stunden. Det viktiga är att jag kommer tillbaka till mig, till den jag är.

Det har hon gjort genom att jobba med det hon brinner för.

– När jag kom hem från Los Angeles som 27-åring hade jag börjat fundera över vad jag verkligen ville. Det kom väl med mognad, av att växa upp. Jag startade egen firma och skapade det liv jag lever nu.

– Idag är jag en person som väldigt starkt lyssnar inåt och försöker inspirera andra utifrån vad jag själv lärt mig, hand i hand med min egen resa.

Retreat för systerskap

Förutom sound healing och yoga, brinner Sofie för de fyradagarsretreater hon håller ute i Stockholms skärgård. Kvinnoretreaten Innerbloom Retreat. Ett helhetskoncept som fokuserar på systerskap och trygghet. Att vara snäll mot sig själv, öppna upp och tillåta sig själv alla känslor.

– Dit kommer kvinnor i alla åldrar, men de flesta är som jag, runt 30. Många är intresserade av holistisk hälsa och yoga och alla har en längtan efter att göra förändringar i sina liv, uppleva att det finns något mer. Det blir väldigt intima helger då fina band skapas.

– Samtidigt kan det ibland kännas lite läskigt, för det är ett stort steg att jobba med sig själv. Till och med några av mina närmsta kompisar säger att de inte är redo! Men kvinnorna jag möter är nyfikna och vill ta steget, för även om det är utmanande så är det spännande. Och det är otroligt fint när vi väl är tillsammans, vi får stöd från varandra och inser att vi är ganska lika! Vi har alla samma sorts hjärnspöken.

20220315-Innerbloom-Retreat-1080.jpgDans vid klipporna på Innerbloom Retreat i Stockholms skärgård. Foto: Clara Eneqvist

Använda rösten igen

Sofie ler, skojar om att hon är eventfixaren som förbereder allt innan – sedan gör alla jobbet tillsammans.

– Vi är jämlika på mina retreat, här finns ingen guru, ingen predikan. Jag ser till att det finns världens bästa mat, en fantastisk miljö och att vi kommer i rätt stämning. Sen är vi alla varandras lärare. Delar känslor, delar liv. Då skapas en varm och fin kontakt.
Sofie är peppad inför det nya året, känner att hon har ett fint flow. Hon vill fortsätta att arbeta med yoga, sound healing och retreat och gärna gå upp i nivå, skapa nytt, skapa mer.

– Jag hoppas att vi kan åka utomlands på retreat i sommar, till Mallorca eller Ibiza. Och så vill jag lära mig spela något nytt instrument så jag kan bygga på musiken till sound healingen.

Hon har gjort en ”My Me Time List” för 2022, på den står det även att ägna sig åt sång.

– Jag bestämde att jag ska våga sjunga igen, som jag gjorde när jag var yngre. Då älskade jag att sjunga och spela, men som tonåring och med alla krav på mig själv, slutade jag.

– Sound healing har fått mig att våga använda min röst igen, då sjunger jag mantran och olika harmonier. Jag utmanar mig själv att sjunga för att övervinna rädslan jag haft sedan jag blev vuxen. Mina kristallskålar ger mig fina små påminnelser om min förmåga.

Det här är Sofie Kraft

Ålder: 31 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Undervisar i sound healing och yoga samt skapar kvinnoretreat, Innerbloom Retreat.
Andlighet för mig: Att känna sig själv och lita på sin egen guidning och intuition.
Motto: Fortsätt vara nyfiken och kom ihåg att vara snäll mot dig själv under livets resa!
Favoritkristaller: Citrin, ametist och grön kalcit.
Kontakt: sofie@sofiekraft.com
Instagram: @sofie_kraft och @innerbloom.retreat
Hemsida: sofiekraft.com

Läs mer

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.