Även en blind ser med hjärtat

Krönikören Mia Mattsson-Mercer räddar hundar från smärtsamma liv. Det är ett jobbigt arbete, men det ger henne även vackra insikter om livet.

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Shutterstock
När grindarna till det fallfärdiga hundhärbärget öppnades såg vi ett litet bylte liggandes i solen. Försiktigt tog vi isär filtarna. Alldeles stilla låg en liten hund som knappast andades.

Runt hundens hals satt en kedja så hårt att det ströp av hans blodcirkulation. Hans kropp var full av gamla sår, dessutom var han blind. Jag blev imponerad över att han inte visade några tecken på aggression när vi lyfte upp honom. Han ”såg” med hjärtat.

Trots att jag under tjugo år räddat djur, både i krigszoner och bland maffian, ställs min tro fortfarande på prov. Det är svårt att se och uppleva smärta och fortsätta ha tillit till livet.

Hemma i min trygga borg satte jag mig ned för att meditera med hjärtat fullt av känslor. Det sista ordet jag minns innan jag sjönk ned och omfamnades av ljusets varma trygghet var: Varför? 

En energiröst fyllde mitt inre, samma känsla som jag får när jag kommunicerar med djuren: ”För att kunna hjälpa det smärtsamma i livet måste du stanna upp och se allt det vackra omkring dig. Då vet du i vilken riktning du ska vandra för att transformera det onda till det vackra.”

Det är enkelt att säga ”Oj, vad gräsligt!” och sedan förlåta, tänkte jag. Men det känns inte så i mitt hjärta. Jag vill inte vara arg och ledsen, det stör och gör att jag blir långsammare i mitt arbete med att rädda djur för jag sitter här och argumenterar med mig själv.

Jag kände hur en enorm tålmodighet strömmade emot mig, som ett täcke la sig över mig. "Det handlar inte om att förlåta i ditt fall, det handlar om att acceptera. Då lägger sig din inre röst och du kan arbeta ostört. Acceptera, just i detta ögonblick, och ta bort tanken. Du ändrar nu livet från det tragiska till det gudomliga för hunden. Du delar med dig av dina berättelser. Hur mycket vackrare kan du be för?”

Jag insåg då precis vad hunden tänkte när han såg oss: "Vad glad jag är att ni äntligen är här!" Istället för att fråga: ”Varför?!” 

That’s Amore!

Fler krönikor

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.