Mia Mattsson-Mercer: I klassrummet får djuren föra sin egen talan

Text: Mia Mattson-Mercer
Foto: Privata

Det är tisdag eftermiddag när jag kliver in i mitt klassrum. Eleverna finns redan på plats och med tindrande ögon sitter de som tända ljus. Barnen är i blandade åldrar, från sex till tolv år gamla. Under ett års tid är min lektion ett prov på att se hur ett nytt ämne kan tillföra barnens ”bästa” i deras skolgång.

Den huvudansvariga på skolan hade gett mig fria händer att skapa ett ämne som jag senare hade presenterat för henne.

Ämnet handlar om vad djuren kan lära oss. Men även att lära oss om olika yrken inom området med djur. Barnen kunde redan nu börja drömma och skapa en inriktning av vad de kanske ville arbeta med i framtiden. Kanske som djuradvokat, eller hur man bygger upp en hjälporganisation.

Under perioden i skolan så kommer olika gästtalare och berättar om sina fascinerande djuryrken. Är det sorgligt att jobba med att kremera djur? Att vara zoo-skötare? Och är alla zoo dåliga för djuren? Vi pratar också om hur veterinärer arbetar nere i södra Italien, eller i USA, till hur de arbetar i Sverige. Och hur olika kulturer ser på djuren.

Healing, djurkommunikation och homeopati finns också med på schemat. Barnen älskar djur och lyssnar med båda öronen och ställer dessutom fantastiska frågor. Att prata om döden är en ödmjuk naturlighet för dem, inget skrämmande alls.

För ett tag sen sträckte en av eleverna upp handen och frågade: ”Fröken, kommer alla djuren till himlen när de dör?”
Tidigare under min meditation den morgonen hade jag bett Universum om guidning, att få hjälp med att finna de rätta orden med kärlek och förståelse till eleverna.

Det kändes fint att flera av elevernas föräldrar skrev till mig:
- Victor var så exalterad efter sin lektion om djuren. Han pratade i flera dagar om ödlan Billy Bob.

Molly var otroligt ledsen när vi fick säga adjö till vår hund, men idag kom hon hem och berättade att där fanns andra barn som sörjt sina djur. Det kändes viktigt för henne att höra andra elever prata om sorg och döden.

Jag önskar innerligt att alla skolor kan införa lektioner på skolschemat som handlar om livet och döden. Lärdomar från djuren är värdefulla. Lär av katten, ta en tupplur, eller gässen, teamarbete utan gräl och diskussioner.

That’s Amore!
Mia Mattsson-Mercer 

Fakta
Mia Mattsson är sedan 2011 bosatt i södra Tyskland tillsammans med sin familj. Förutom att rädda djur arbetar hon dessutom som lärare en dag i veckan med att undervisa amerikanska barn i ämnet Animal Studies.Fler krönikor

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.