Jai Thornell: Kan man bevisa Guds existens?

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Om Gud finns, vem skapade Gud? Hur vet man att Gud finns och inte bara är ett påhitt från människor som måste ha en tro på något fint och vackert?

Det finns de som säger att Gud inte finns eftersom ingen har bevisats dess existens. Det enda beviset de skulle tro på är om forskarna skulle kunna mäta, väga eller se Gud i ett mikroskop. Det är som att stå i skogen och undra var träden är. Det är som att tro att alla bokstäver i en bok skulle kunna skapa sig själva, se till att hamna på rätt plats i boken och sedan trycka sig själva i kopior. Ingen skulle tro att det var möjligt. Men att tro att ingenting skapade någonting av små bitar som slumpvis kolliderade och blev till dinosaurer och sedan människor är lika ologiskt.

Du kan inte bevisa Guds existens i ett mikroskop lika lite som du kan bevisa kärleken genom att mäta, väga eller studera den i mikroskopet. När vi slutar titta med våra ögon och höra med våra öron och istället börjar se och lyssna genom vårt inre, då kan vi se det som Jesus menade med ”Mitt rike är inte av denna världen”. Det vill säga, han såg att allt levandes innersta existens var Gud – Källan. En människa är en människa men dess existens är Källan – den är evig, konstant, hel och fullkomlig. Alla stora mästare har vetat detta och det är ingen kunskap förunnat bara dessa – samma sanning gäller för oss andra.

Men människan är vetgirig och det kan ju vara bra. Så då undrar ju en del – om Gud finns, vem skapade då Gud? För det är så vi människor ser saker och ting. Våra föräldrar skapade oss, vi föds, lever och dör. Vi människor skapas och skapar. Alltså måste då någon skapat Gud och vem är det då? Och varför undrar man.

Men tänk om det är så att ingen skapade Gud? Gud är, har alltid varit och kommer alltid att vara. Och varför – detta ord, varför. Ok, så måste du veta varför? Hjälper det att veta varför Gud finns och vad/vem Gud är? Inte tänker du så när du stoppar kontakten i vägguttaget; ”Undrar varför det är ström här”? eller ”Vad är ström egentligen, varför finns den och varför stannar den i uttaget?” Nej precis, du bara vet att den är där och att det funkar eller hur?

Så kan man bevisa Guds existens? Ja bara genom det faktum att du existerar.

Namasté
Jai Thornell
www.loveit.se

Fler krönikor

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.