Jai Thornell: Konsten att se ett fel istället för tio rätt

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Varför är det så lätt för en del att hitta fel på andra människor, dem de är och vad de gör? Jo jag vet att den som kritiserar eller dömer andra i stunden känner sig lite bättre då. Men den känslan försvinner ju lika snabbt som den kommer? Sedan är man tillbaka i sin litenhet igen.

Varför inte släppa dömandet helt och kliva in i friden för gott? Varför inte släppa taget om alla ”idioter” som finns där inne och titta på de tre fingrar som pekar på en själv när man pekar med ett finger mot någon annan? I många år har jag varit känslig för andras tyckande då min självkänsla var låg och andras åsikter var viktiga. Jag sa hellre ja till andra än nej till mig själv istället för tvärtom. Det har krävts en del av mig för att vända den skutan kan jag säga.

Ibland får jag kritik som varken är vänlig eller konstruktiv och numera blir jag först bara lite påverkad emotionellt. Reagerar jag blir jag oftast förbannad. När andra tror sig veta bättre om mig, mitt liv, det jag gör eller tycker så väcks ilskan i mig. Men det tar oftast bara en liten stund numera innan jag har släppt den. Jag gör nya val helt enkelt.

Det första jag gör att se nyktert på situationen vilket innebär att det ganska snabbt går upp för mig att andra projicerar sin skit på mig. Det har med andra ord inte med mig att göra. Det har det aldrig – tänk på det, om någon ”hoppar på” dig så har det INTE med dig att göra. Det andra jag gör är att lämna situationen om personen är i närheten genom att inte fortsätta respondera på hans eller hennes ”drama”. Jag försöker i stunden se den andre som befinner sig i sin litenhet men det är inte upp till mig att förklara det för den andre. Innerst inne, i själen, är han eller hon fullkomligt hel, gudomlig och ren kärlek. Det uttrycks inte i det fysiska livet just då, men det är inte den vi är. Vi är en själ i en kropp, inte tvärtom.

Som människor behöver vi lära oss att se det goda i dem, det goda och fina de gör, tacka för vad de delar med sig av till oss andra. Vi behöver ägna deras styrkor och begåvningar mer tid och släppa taget om det där de misslyckas. Så istället för att se ett fel hos dem så kan vi tacka dem för de 10 rätten. 

Namasté
Jai
www.loveit.se

Fler krönikor

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.