Jai Thornell: Var fri i ditt sökande men var rädd om dig!

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

I Sverige så tappar sedan flera år Svenska Kyrkan medlemmar. Det innebär dock inte att människor inte är sökare eller troende. Intresset för andlighet verkar bara öka. Svenskarnas förhållande till religion verkar dock kluvet. Å ena sidan avvisar många religionens institutioner, å andra sidan tror hälften av oss på någon form av högre livskraft eller ande. 

Motståndet mot religion yttrar sig ofta i olika fördomar – en slöja på en kvinna innebär automatiskt att hon är religiös eller tvingad till att bära en religiös maktsymbol mot sin vilja. Gud är för många ett ord förknippat med en dömande Gud och bara ordet kan få människor till att behöva ta en allergitablett. Vi matas med att muslimer är farliga och att scientologer är sekteristiska. Yogan har ett stort intresse då den gör kroppen gott fast få verkar veta att det är en religion. Trots fördomar mot olika religioner eller enskilda utövares negativa agerande, så är det många som är sökare. Och det verkar som om man vill ha ett mer individualiserat sätt att tro. New Age har ökat kraftigt i Sverige de senaste 10 åren med tidningar, mässor och kurser i allehanda ämnen. Inom New Age känner man att man kan få vara fri i sitt sökande och utövande men det är inte utan risk.

På hälsomässor samlas många olika utövare som erbjuder sina tjänster och produkter till sökare. Många utövare är seriösa och ärliga medan andra gör mer skada än nytta. Som sökare är det inte lätt att botanisera och risken är uppenbar att man förs djupare in i mörkret än i ljuset. Självutnämnda gurus på piedestal är heller inte ovanligt. Det behövs både sund skepticism från sökarna och självkritik från utövarna anser jag.   

Min personliga önskan är att allt fler ska komma dithän att de kan se essensen i att alla religioner och andliga filosofier är ett och samma. De mystiska grenarna inom dessa har tydliggjort denna kärna – vi är ett, vi är alla en del av Gud och ingen människa kan påverka, förstöra eller ändra på detta. Som mystiker är man fri men man följer också en väg som stakats ut sedan tusentals år. Buddha, Jesus, Yogananda, Muhammed, Moses med flera gick den också. Den vägen kan vi alla gå. Kompassen finns redan inom oss och riktningen är klar – det är bara att bara gå. Vår andliga resa slutar alltid med att vi inser att vi aldrig lämnat ”hemmet”.

Namasté
Jai
www.loveit.se

Fler krönikor

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.