Mia Mattsson-Mercer: Hundens intuition blev en hjälteinsats i krigets mörker

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Shutterstock

Är djur mediala? Det är en fråga som jag ofta får. Instinkt, intuition och kontakt med Andra sidan är något djuren ständigt har. Likaså för oss människor när vi födds.

Efter kriget i Sarajevo, Bosnien, arbetade jag och träffade många människor, med fängslande och ibland väldigt skrämmande historier. Visa dagar arbetade jag tillsammans med en veterinär, för efter kriget var det kaos med alla hemlösa hundar och katter. I veterinärens rum hängde ett inrammat fotografi på en vacker dobermann. Veterinärens vän Velimir berättade en sorglig men samtidigt vacker berättelse:

Han är en av Sarajevos riktiga hjältar. Den hunden var annorlunda på så sätt att han alltid gick för sig själv, iakttog allting omkring honom. En dag gick en äldre kvinna på gatan, precis som alla andra dagar. Det var inget ovanligt. Hon hade stått länge i kön för att köpa bröd och gick sedan därifrån. Hon passerade en dobermann som stod vid en gatukorsning. Kvinnan såg inte hunden, hennes blick var riktad mot marken och alla dessa hål och bråten som låg i vägen. Att vara en skadad människa under ett krig var en börda. Kvinnan lade inte heller märke till soldaten. Hunden lyfte huvudet och vädrade, vände blicken emot kvinnan som om han kunde se rakt igenom henne. Han började springa emot henne och spände sina muskler.

Ett skott överöste kvinnans skrik. Hunden föll, träffad av kulan. Skottet var riktat mot kvinnan men hunden räddade hennes liv. 

Jag stod kvar stirrandes på det inrammade fotografiet. 

Han fick en vacker högtidlig begravning.

En skara av människor hade tågat tillsammans med hunden, som inte bara räddade kvinnan, utan förde många människor tillsammans, oberoende av religion eller etnisk tillhörighet.

That’s Amore!
Mia Mattsson-Mercer

Fakta
Mia levde och arbetade med sin djurorganisation Animals Without Limits nere i Sarajevo, Bosnien från slutet av 1999 till sista gången år 2002. Hon arbetade tillsammans med veterinärer och journalister från Bosnien, arbetade med det söndertrasade zoo och besökte skolor. Var även medarbetare i utställningen där bosniska barn ställde ut sina teckningar med temat Djur har en själ.

Fler krönikor

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.