Universum älskar envisa hjärtan

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Shutterstock

Jag får ofta frågan: ”Varför engagera sig i djur, i deras liv och död, när människor runt omkring lider?”

Vad skall jag svara?

Jag tycker att människan gör en katastrofal förlust om hon slutar bry sig om, vårda och älska djuren. De är en del av oss. För vi är alla medvarelser.

Vi frågar inte en veterinärstudent varför han inte blir läkare istället och räddar människor när det råder läkarbrist.

Sedan 1999 har jag haft förmånen att arbeta tillsammans med många passionerade veterinärer från olika länder: Bosnien, Sverige, Tyskland, USA och Italien. Tillsammans brinner de för att hjälpa djuren till ett bättre liv.

Tillsammans med veterinärerna mediterade jag varje morgon. Vi avslutade varje meditation med en bön, om ett beskydd att inte låta oss bli projicerade av andra människors negativitet. Vi mediterade tillsammans med djuren som var sjuka och inlagda. Klienterna kände sig många gånger ensamma. Vad som hände redan under den första månaden var underbart att uppleva.

Veterinärteamet blev mindre negativt stressade, men vi såg dessutom en stor förändring hos djuren. Istället för att mötas av deras sorgsna ögon började deras svansar slå kärleksfullt mot oss. Djuren blev mer positiva under sin läkningstid. En av hundarna, som hade varit deprimerad under flera veckor, började plötsligen röra på sin yttersta svansspets. Vi kände alla en ny slags kämpaglöd inom oss.

Det var då vi insåg att Universum älskar envisa hjärtan som aldrig ger upp.

Mediterar du tillsammans med ditt djur?

That’s Amore!

Fler krönikor

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.