Så här rensar du i röran

Vad har städning och välbefinnande gemensamt? Massor! För allt det du omger dig med påverkar ditt mående! Vad i ditt hem stjäl din energi? I Japan använder man sig av filosofin Konmari som går ut på att bara behålla de saker som får hjärtat att klappa!

Text: Anette Larjard
Foto: Shutterstock

Du gör din utrensning både stegvis och gruppvis.

1. Första steget är att inse att utrensningen kommer bli en tidskrävande aktivitet som kanske kräver lite kreativitet. Fundera över vilka behov du har och hålla fast vid dem.

 

2. Sedan går du vidare med att fråga dig vad du vill organisera och varför. Kanske är det bara ditt förråd som behöver ses över, dina köksskåp eller så är det hela ditt hem du vill få ordning på.

 

3. Fråga dig själv vad du vill uppnå med att rensa ut. Varför tror du att ditt liv kommer bli lättare, ljusare och bättre än tidigare?

 

4. Nu är det dags att kategorisera dina saker. Enligt Maries metod har hon fyra huvudkategorier: kläder, böcker, papper och övrigt.

 

5. Börja med de saker du inte har någon känslomässig bindning till. Det gör det lättare för dig att komma igång med att välja vad du vill behålla och inte.

 

6. Ditt fokus ligger på vad du verkligen vill behålla. De saker som gör dig lycklig och som ger dig en bra känsla. Enligt Marie ska sakerna ”glittra” för att du ska välja att behålla dem.

 

7. När det gäller minnessaker ska du försöka att inte bli för nostalgisk. Har du svårt för att välja om du ska spara eller lämna, kan du alltid lägga saker i en ”vänta-hög” och ta dem sist. Det gäller bara att inte låta sakerna ligga kvar i en hög och skapa ny oordning längre fram. Våga släppa taget om gammal stagnerad energi, bjud in det nya, friska, så energin flödar till dig.

 

8. När du har gått igenom alla saker och är klar med en kategori, lägger du tillbaka det du vill spara, det du verkligen använder och som glittrar för dig. Se till att varje sak har sin plats.

 

9. Resten ska du sälja, skänka, slänga eller återvinna till något annat.

 

Fler tips hittar du i Nära nr 3 2020!Du vet väl att vi har en spännande webbkurs i Konmari och Feng Shui? Den hittar du här!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.